Czech National Team

Týmové fórum
Právě je úte 12 pro, 2017 23:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: čtv 12 čer, 2014 23:10 
Offline Stats
5.26315789474 %
5.26315789474 %

Registrován: sob 17 kvě, 2014 19:16
Příspěvky: 44
ID CNT statistik: 21244
Ahoj využiju toto téma :-)
Rozhodl jsem se postavit PC, které bude zaměřeno převážně na DC a čas od času na tom něco střihnu ve 3D formátu.
Nejsem žádný počítačový odborník, seskládal jsem to pouze podle citu 33aaa
Co si myslíte o této kombinaci komponent? Jdou k sobě? Nejsem si jist zda jsem nezvolil příliš silný zdroj a zatím nevím jakou zvolit GPU, aby trochu zapadla. SSD bude pouze na OS, ze začátky 2x 8GB RAM, další se časem dokoupí.

nákupní seznam

Co se CPU týká, je tady někdo kdo by byl ochotný případný CPU trochu potuňit (Pokud je to u těchto CPU možné)??

díky za každou odpověď 45ff

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: čtv 12 čer, 2014 23:54 
Offline Stats
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Uživatelský avatar

Registrován: sob 01 kvě, 2010 23:00
Příspěvky: 1274
Bydliště: Praha
Datum narození: 0- 0-1978
ID CNT statistik: 6579
Pokud to chces prevazne na DC, tak bych se opravdu hodne velkym obloukem vyhnul soucasnym AMD procesorum a EuroCasu... 45cc

_________________
Obrázek
-
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 01:02 
Offline Stats
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
Příspěvky: 901
Bydliště: Opava
Datum narození: 03 bře 1984
ID CNT statistik: 10156
to AMD viz. viewtopic.php?f=24&t=3664&start=400

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 06:50 
Offline Stats
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Uživatelský avatar

Registrován: pát 27 říj, 2006 09:19
Příspěvky: 16167
Bydliště: Újezd u Brna
Datum narození: 03 bře 1977
ID CNT statistik: 71
Jediný CPU od AMD který má možná smysl, je tento: http://www.czc.cz/amd-kaveri-a10-7850k- ... 39/produkt
Je to nová modelová řada od AMD, ale bez pořádných testů v DC nikdo nebude schopný ti jeho vhodnost potvrdit a vzhledem ke špatným zkušenostem s Buldozery, bych do AMD raději nešel.

_________________
Galerie CNT
Statistiky CNT od vklibera
Moje osobní statistika!
Kde a kdy jsem byl UoD
testovací balíček CNT 2017
tabulka výsledků testovacího balíčku CNT 2015


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 06:55 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Pokud tě předchozí příspěvky nedokázaly od AMD odradit, tak si projdi celé vlákno o nešťastníkovi Eislerovi a jeho Výseře. Pokud je to pořád málo, bůh s tebou a tady si nestěžuj. Dodal bych snad jediné, i když i to je mnohokrát zde na fóru různě popsáno - rozdíl v ceně se nejpozději za rok vrátí na menší spotřebě elektřiny při vyšším výpočetním výkonu v DC.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 10:04 
Offline Stats
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Uživatelský avatar

Registrován: úte 11 kvě, 2010 14:37
Příspěvky: 1366
Bydliště: Břeclav
Datum narození: 08 říj 1989
ID CNT statistik: 9521
Bohužel, po Phenomu II už u AMD nevyšlo nic, co by bylo vysloveně výhodné pro DC. APU majů hodně povedené (ve smyslu původního zaměření DC - počítat ve volném čase na kancelářské mašině), ale pokud chceš výkon, budeš muset jít do Intelu. A to říkám jako vlastník AMD a jejich zarputilý fanda. Momentálně, pokud to chceš taktovat, je nejlepší jít do i5 4670K (5700 Kč, TDP 84W) nebo do i7 4790K (8500 Kč, TDP 88W). Pokud umíš taktovat jinak než měněním násobiče, mohlo by ti stačit i5 4570S (4700 Kč, TDP 65W).

Jak už říkal nenym, rozdíly v cenách pocítíš na účtu od elektřiny. Dnešní AMD (pokud sa ti ho podaří rozjet na plné pecky, na což bys potřeboval lepší chladič) má srovnatelný nebo horší výkon, než Intel a to za dvojnásobnů spotřebu - AMD žere víc jak sa udává TDP, Intel zase míň. Při provozu 24/7 ti dělá rozdíl 50 W ve spotřebě 440 kWh, násobeno tarifem 2,50 Kč/kWh je to 1100 Kč ročně. Za rok máš rozdíl v ceně nákupu Intelu a AMD zpátky a zároveň máš vyšší výkon a nějakých 40k RAC navíc na integrované grafice Intelu a v bedně budeš mět nižší teploty, což sa zase projeví na teplotě grafiky a její spotřebě.

Co sa týče zdroje, tak v tom nevidím problém, pokud nebudeš kupovat nějaků monstr kartu 45ff Taková (kluci mňa opraví, jestli kecám - sám GPU teď nemám) NVidia 660Ti nebo 760, případně AMD 270X by tam byla akorát. Jinak já nic proti EuroCasům nemám, pokud jde o bedny. Zdroje od nich by měli rovnů raději sešrotovat, ale na bedny nemožu zatím říct ani ň.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 10:10 
Offline Stats
21.0526315789 %
21.0526315789 %

Registrován: pát 26 úno, 2010 18:31
Příspěvky: 170
Datum narození: 01 čer 1984
ID CNT statistik: 12911
k a10-7850k: kdyby to byl počítač převážně na domácí použití, tak ono MOŽNÁ by bylo na místě, ale na DC ne. Má to jen 4 "jádra", spotřeba u taktování roste víc jak u Višery, cena neodpovídá procesorovému výkonu (nechají si hodně platit za grafiku), výkon na takt oproti Višeře lepší, nicméně dosažitelné takty nižší, takže jsi tam, kde jsi byl a jen s polovinou jader. HSA má šanci být využita nejdříve u věcí, kde se točí velké peníze, takže DC má na to asi dost dlouho čas.

Jsem fanda AMD, ale AMD procesory na DC nebrat. Výkon/Watt je mnohem horší než u intelu, výkon/cena u DC ale často také!

Příklad opět u Jiřího a jeho Višery. Z reality - nedávný pentatlon - mé mobilní 3610m Ivybridge plně drželo krok s jeho desktopovou Višerou FX-8350. (zde musím připustit možnou míru nepřesnosti, protože ani jeden z nás nejel na plný potenciál procesoru, nicméně zdůrazňuji, že u mne jsem nechtěl já, u Jiřího nechtěla Višera)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 10:16 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Ještě doplním hanbovy výpočty - pro AMD na plný výkon potřebuješ radiátorové monstrum (něco takového), které ti nákup slušně prodraží.
Naopak i5 4570S i při plném výkonu jak CPU, tak integrované Intel_GPU HD4600 bohatě stačí uchladit boxovaná srandovní vrtulka na 65 st - vlastní zkušenost. Nemám ji přetaktovanou (jednoduše to násobičem nejde) a bere v plné zátěži okolo 55W (včetně GPU, kterážto sama si bere 13W). Teoretický maximální dosažitelný výkon je na CPU (4x Asteroids po 100 minutách, 480 kreditů) 27,6k + GPU Collatz mini (100 minut/3 tasky paraleně, okolo 950 kreditů) 41k, celkem 68,6k. To je sice extrém, ale reálně dosažitelný. Opačný extrém jsou projekty s CreditNew systémem, kde na CPU je 110/s kredit a GPU Seti v7, což dává CPU 3,5k + GPU 2k, celkem 5,5k. Haswell procesor poslat na CreditNew a Intel_GPU na Seti v7 je masochismus.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 12:12 
Offline Stats
52.6315789474 %
52.6315789474 %

Registrován: pon 30 dub, 2012 19:55
Příspěvky: 1270
Bydliště: Brno
ID CNT statistik: 6334
Přidám se k ostatním, než bude pozdě:

AMD nebrat nebrat nebrat .....

Jednoznačně nějaký "S" intel nebo za víc peněz K-čkový haswell refresh a trochu lepším chladičem a přetaktovat.

Jinak zdroj ok. Mám ho taky.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 12:28 
Offline Stats
68.4210526316 %
68.4210526316 %

Registrován: sob 15 kvě, 2010 16:27
Příspěvky: 4454
Bydliště: praha 8
Datum narození: 14 zář 1947
ID CNT statistik: 13496
jó jó. vzdal sem přehnané chlazení a honím to na plné pecky. až se to odpálý tak šáhnu do kasičky (snad naposled) a nechám si poradit. dófám, že to bude eště f záruční době a pár zlaťáků zbude na novou sestavu 45hh

_________________
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 13:24 
Offline Stats
5.26315789474 %
5.26315789474 %

Registrován: sob 17 kvě, 2014 19:16
Příspěvky: 44
ID CNT statistik: 21244
OK, tak jsem si poctivě pročetl ,,Nový počítač našeho milovaného Jirky Eislera,, a tak nějak jsem se rozhodl že AMD Vishera se v mém novém PC nacházet nebude... 45hh (někdy si i nechám poradit...)

Case bych nechal, (i když někdo psal nebrat), uspořádání mi nepřišlo špatné, a proudění vzduchu po přidání bočního a zadního větráčku snad bude dostačující.
Takže stávající seznam chybí Základová deska, procesor, GPU, možná se změní chladič na základě CPU.

Chtěl jsem Visheru, právě proto že to má 8 jader, takže 8 tasku naraz + GPU. Ve značení Intelu se neorientuju už vůbec, tím se nabízí nová otázka jakej kousek od Intelu použít? :roll:

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 13:45 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Záleží na tvých finančních limitech. Z hlediska minimalizace ceny a spotřeby bych považoval za optimum i5-4770S s příslušným jednodušším MB a s boxovaným chladičem (dvoujádrové i3 jsou z hlediska nákladů méně efektivní). Pokud bys chtěl výše, tak rozumné maximum bych viděl na šestijádrováých refresh haswellech, kde se moc nevyznám, určitě poradí zdenek nebo další naši HW experti - máme jich zde několik, k tomu na CPU monstrózní radiátor + příslušný MB se solidní možností přetaktování. Někde uprostřed jsou čtyřjádrové haswelly s HT ať již s taktováním pomocí násobiče, nebo bez; podle toho příslušný MB a lepší chladič.
S RAM počítej jako minimum 2GB na jádro, tedy pro čyřjádrový CPU s HT je 16GB opravdu naprosté minimum, které tě bude na několika projektech dost omezovat. Ideál je 3GB na jádro.
Pokud jdeš na systémový disk 120GB, budeš muset datový adresář Boincu přesměrovat patrně na plotnový HD, některé projekty zabírají neuvěřitelná kvanta prostoru.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Naposledy upravil nenym dne pát 13 čer, 2014 13:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 13:51 
Offline Stats
5.26315789474 %
5.26315789474 %

Registrován: sob 17 kvě, 2014 19:16
Příspěvky: 44
ID CNT statistik: 21244
optimálně tak do těch 25 000 ideální stav... 45bb včetně bedny větráčků a těch serepetiček okolo 45ff

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 16:10 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Sestavu CPU+MB nechám na ostatních, kteří tomu rozumí. O GPU můžu začít diskuzi, máš představu, k jakým projektům bys ji chtěl využít, či již máš favorita mezi nV x AMD?

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 16:16 
Offline
47.3684210526 %
47.3684210526 %

Registrován: ned 20 črc, 2008 08:31
Příspěvky: 985
Pokud by ta mašinka jela nonstop, tak SSD můžeš vyřadit - může pomoci akorát u toho střihu, což je na tvojem zvážení.
Jaký Intel je celkem jedno s výjimkou této filozofie: máš-li vybráno, jaký nebo jaké projekty chceš počítat, může se ten výběr přizpůsobit ještě z této strany (procesor s nebo bez HT), u GPU platí dvojnásob.
Intel šestijádro, osmijádro apod už je mimo tvoji avizovanou cenu. Pokud bys do toho přesto chtěl jít, bylo by lepší počkat na Haswell Refresh, který by měl být na trhu snad v září, ale zde je třeba počítat s cenou kolem 15-20 litrů jen za samotný CPU.
Optimum pro tvoji cenovou úroveň vidím i7 4790K (Haswell Refresh), u MB je velký rozsah hlavně v počtu PCI-E slotů. Pokud počítáš jen s jednou grafikou, stačí jeden slot, max. ještě jeden do rezervy. Zde se ve výběru zaměřit na kvalitu komponent a chlazení desky, což lze z popisu výrobku na CZC vydyndat.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 16:43 
Offline Stats
21.0526315789 %
21.0526315789 %

Registrován: pát 26 úno, 2010 18:31
Příspěvky: 170
Datum narození: 01 čer 1984
ID CNT statistik: 12911
jiri kovar píše:
Pokud by ta mašinka jela nonstop, tak SSD můžeš vyřadit - může pomoci akorát u toho střihu, což je na tvojem zvážení.


Osobně si myslím, že rozdíl je znát i ve všech spouštěných aplikacích. Každopádně ten kingston tak nebo tak nebrat. http://diit.cz/clanek/pomaly-kingston-ssdnow-v300/testy-vykonu ne zrovna moc produktů dostává ocenění "deep in shit" a tento kingston to zvládl
pokud bys zvolil nějakou desku s m2 slotem, tak vzít třebas http://www.czc.cz/crucial-m500-m-2-120gb/143621/produkt?q-category-id=cvrmbr18bsh8rah7oh9i56012d&q-c-0-f_2025079=sM.2+6Gb%2Fs jinak klidně jinou m500 do sata, jsou to relativně dobrá SSD s vcelku bezkonkurenční cenou.

...jinak všeobecně je otázka s větráčky, člověku většinou bývá líto dát 500kč za noctuu, ale ta cena má (pro některé uživatele) své opodstatnění. Možná bych zkusil něco od Scyche, ale u větráčků není nad osobní zkušenost. (snad se zde někdo vyjádří)


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pát 13 čer, 2014 17:55 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
kadlis píše:
ale u větráčků není nad osobní zkušenost. (snad se zde někdo vyjádří)
Větráčky a chladicí radiátor jedině Noctua, nejsme tak bohatá firma, abychom si mohli dovolit kupovat cokoli jiného. Navíc si vážíme i zaměstnanců, kteří by ve hluku podávali menší výkon, takže GPU používáme od ASUSu s tím lepším chlazením (něco takového). Nicméně není to nezbytnost, protože je to pár stovek navíc za komfort.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: sob 14 čer, 2014 00:05 
Offline Stats
5.26315789474 %
5.26315789474 %

Registrován: sob 17 kvě, 2014 19:16
Příspěvky: 44
ID CNT statistik: 21244
Co se GPU týče tak bych rád počítal GPUGrid (aktuálně ho počítám pouze na CPU) jinak nemam zcela představu, aktuálně počítám na starý ATI MOO! Wraper.

K CPU počítám a rád bych počítal dál: Seti, Asteroids, GPUGrid, PrimeGrid, Milkyway, Einstein + se zapojovat do většiny vypsaných turnajů.

RE: kadlis Stim SSD si to ještě možná rozmyslím, nebo zvolím jinej model. Udělám pár výpočtů jak moc by to bylo znát proti plotnovému HDD...

Současně když to tak pročítám by nebylo úplně od věci snížit celkovou spotřebu komponent a to včetně celkového hluku. Když běžící PC nebude příliš slyšet bude to jen dobře.

K Motherboard, nebráním se mít možnost 2 GPU (dokoupí se třeba časem až nani bude...)

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: sob 14 čer, 2014 00:54 
Offline Stats
78.9473684211 %
78.9473684211 %

Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
Příspěvky: 6326
Datum narození: 0- 0-1956
ID CNT statistik: 10124
Na GPUGRID zcela jednoznačně v rámci tvé cenové relace GTX 750Ti. Není lepší GPU na tento projekt v poměru výkon/cena/spotřeba. Já mám přesně tu GTX750TI-OC-2GD5 od ASUSu, na kterou jsem dával link a jsem maximálně spokojen.

_________________
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 424x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 9xObrázek Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nový počítač na DC
PříspěvekNapsal: pon 16 čer, 2014 16:04 
Offline Stats
52.6315789474 %
52.6315789474 %

Registrován: pon 30 dub, 2012 19:55
Příspěvky: 1270
Bydliště: Brno
ID CNT statistik: 6334
U toho CPU bych asi do 6ti jader nešel, cena už je vyšší a skoro se vyplatí koupit 2x 4jádro. Taky je dnes otázka HT nebo bez HT. Dnes v éře AVX už to je téměř k ničemu. Záleží na projektech, třeba u Asteroidu a Primegridu na nic. Ale třeba u rosetty zase ok. Někdy je spíš lepší vyšší tak než HT jádra.

Dnes už na firmu CPU s HT nekupuju. Moc se to neužije, jen na testy asteroidu a to mi stejně dělá nenym, takže na nic. Jinak pro rosettu je na dedikovaných strojích ještě mám.
Teď jsem kupoval i5-4690, je to 4C/4T jede až na 3.9GHz a je pekelně rychlej, ale při AVX se pekelně přehřívá (95°C) se stadnardním chladičem. U jiného chladiče to bude trochu lepší ale je tam pořád ta blbá pasta, takže nic moc. Klidně bych zvolil S verzi, jak doporučuje nenym, rozdíl bude sotva v procentech.


Nahoru
 Profil  
Odpovědět s citací  
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 89 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz