MilkyWay na GPU

Fórum o projektu

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17838
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

MilkyWay na GPU

#1 Příspěvek od forest » pát 20 úno, 2009 07:40

Poupravili limity pro zásobu jednotek na PC a tak by prý měli majitelé patřičných GPU dostávat mnohem více práce. Doma mě ale zarazila ráno hláška, že mám limit jen 12WU/CPU, což je hodně málo a kdo jede pouze tento projekt, měl by si dát pozor aby měl co počítat.

Nevíte náhodou o nějakém přehledu, které GPU projekt podporuje?

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

Re: Aplikace

#2 Příspěvek od Prazdroj » pát 20 úno, 2009 09:39

forest píše:Nevíte náhodou o nějakém přehledu, které GPU projekt podporuje?
To by mě také zajímalo, stejně tak co je potřeba pro aktivaci počítání na grafice udělat, jaké systémy podporuje atp.

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

Re: Aplikace

#3 Příspěvek od krahulik » pát 20 úno, 2009 14:17

Projekt v teto chvili podporuje pouze GK ATI z rodiny 38xx a 48xx.
Autor aplikace nyni uvadi moznou kompatibilitu s HD3850, HD3870, HD4830, HD4850 a HD4870.
Z vlastni zkusenosti s 3870 mohu popsat, ze pri pocitani pres GPU je znacne "zpomaleni" celeho PC (i u 4870) Kdo pocital pres GPU asi uz zna. Reseni jsou dve, bud uprava "resource share" CPU nebo si pohrat s nastvenim v app_info.xml (avg_ncpus and max_ncpus values).
EDIT
co je nutne:
System Windows 32/64b
odhodlani se s tim poprat (stale ve fazi testovani)
mit kompatibilni grafiku ATI
ovladace 8.12 nebo 9.1
mit procesor minimalne s SSE2
stahnout si aplikaci GPU, nakopirovat ji do adresare projektu, restartovat BM, pocitat a ladit
Naposledy upravil(a) krahulik dne úte 03 bře, 2009 15:28, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#4 Příspěvek od Prazdroj » úte 03 bře, 2009 13:52

krahulik píše: co je nutne:
odhodlani se s tim poprat (stale ve fazi testovani)
mit kompatibilni grafiku ATI
ovladace 8.12 nebo 9.1
mit procesor minimalne s SSE2
stahnout si aplikaci GPU, nakopirovat ji do adresare projektu, restartovat BM, pocitat a ladit
A ještě mít Windows :-). Když to tak sleduješ, nemáš informace, jestli v dohledné době neplánují vydat aplikaci i pro Linux?

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

Re:

#5 Příspěvek od krahulik » úte 03 bře, 2009 15:27

Prazdroj píše: A ještě mít Windows :-). Když to tak sleduješ, nemáš informace, jestli v dohledné době neplánují vydat aplikaci i pro Linux?
no vidis :) (zaedituju)
Zatim jsem nezaregistroval pripravu pod linux. Testuje se (presneji doladuje se) verze pro MULTI-GPU. Na vysledek jsem sam zvedav, uz takhle se na crossfire kouka skrz prsty.
Obrázek

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

Re: MilkyWay na GPU

#6 Příspěvek od krahulik » úte 17 bře, 2009 16:04

forest píše:Můžeš krahuliku prozradit, co u tebe dělá největší část tohoto výkonu? Předpokládám že je to nějaká GPU, ale v těch vůbec nemám přehled a netroufnu si ani odhadnout, jaký může mít denní odváděný výkon.
RAC tahnou 2 GPU ATI HD 48xx. Obe GPu jedou temer nonstop, ale vykon zavisi na hodne faktorech:
  • pad aplikace GPU...PC nejde do restartu, vypocet zastaven
    prace na PC..pokud chci vyuzit PC (video, hry) i na neco jineho, tak MW vypinam - nejde to dohromady :) video kousave a muze prijit "pad" aplikace a/nebo PC
    nedostatek prace...a bude hur jsem jiz resili na MW pred mesicem (na problemu se pracuje, bohuzel Travis zatim po nemoci nekomunikuje)
Nova aplikace dovoluje jiz individualni nastaveni, takze jde pote na PC i svizne pracovat na netu a makat na dokumentech apod. Jakmile si PC ale sahne do grafiky je "zle".


Vykon je teoreticky odstupnovan takto:

3850 : 3870 : 4830 : 4850 : 4870 : 4890 (850MHz) : 4890 (850 MHz, 960 shader ?)
1 : 1.16 : 1.72 : 2.33 : 2.80 : 3.17 : 3.81

napr. realny RAC 4870 je mezi 60-75k
Obrázek

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9922
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: MilkyWay na GPU

#7 Příspěvek od vkliber » čtv 19 bře, 2009 12:19

Pro představu jak rychle běží 8 WUs na jedné GPU jsem objevil zajímavé video : zde.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Karel1
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 24
Registrován: sob 21 bře, 2009 14:56
rok narození: 12 lis 1977

Re: MilkyWay na GPU

#8 Příspěvek od Karel1 » sob 21 bře, 2009 15:05

chci se zeptat , jak boinic donutit aby k výpočtům požíval gr. kartu a ne procesor.
soubory k výpočtům jsem si stáhl nakopíroval do adresáře milkyway restartoval boinic a stále to počítá procesorem.

Skusil jsem i odstranit původní soubory ale boinic si je stáhl znovu a používá procesor.

Díky

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9922
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: MilkyWay na GPU

#9 Příspěvek od vkliber » stř 25 bře, 2009 08:16

Nevím jestli to je ještě aktuální ... 4 dny tady ta otázka visí a já si jí všiml až dneska :smt017 .

Restartuj BOINC a koukni do logu (záložka Zprávy v BM, prvních asi 20 řádku) co říká o tom jakou máš grafiku je tam něco takového

Kód: Vybrat vše

25.3.09 7:50:08||Starting BOINC client version 6.4.5 for windows_intelx86
25.3.09 7:50:08||log flags: task, file_xfer, sched_ops
25.3.09 7:50:08||Libraries: libcurl/7.19.0 OpenSSL/0.9.8i zlib/1.2.3
25.3.09 7:50:08||Data directory: E:\Vit_Doma\Vit\BOINC_data
25.3.09 7:50:08||Running under account **********
25.3.09 7:50:08|SETI@home|Found app_info.xml; using anonymous platform
25.3.09 7:50:10||Processor: 2 GenuineIntel               Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.80GHz [x86 Family 15 Model 3 Stepping 4]
25.3.09 7:50:10||Processor features: fpu tsc sse sse2 mmx
25.3.09 7:50:10||OS: Microsoft Windows XP: Professional x86 Editon, Service Pack 3, (05.01.2600.00)
25.3.09 7:50:10||Memory: 1.49 GB physical, 1.35 GB virtual
25.3.09 7:50:10||Disk: 23.25 GB total, 11.25 GB free
25.3.09 7:50:10||Local time is UTC +1 hours
25.3.09 7:50:10||Not using a proxy
25.3.09 7:50:11||No CUDA devices found
25.3.09 7:50:11||No coprocessors
Já grafárnu na tomto PC nemám ale důležité jsou ty poslední řádky :
CUDA devices found
coprocessors
tím si ověříš, že máš připravené PC pro počítání na GPU. Pokud ano, pak koukni tady a stáhni si co je potřeba (toto předpokládám jsi už udělal). A potom je třeba si s tím pohrát ... přečti si toto vlákno.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Uživatelský avatar
Meharts
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 702
Registrován: úte 04 bře, 2008 10:09
ID CNT statistics: 2
Bydliště: Castle in the city Brušperk 37 let

Re: MilkyWay na GPU

#10 Příspěvek od Meharts » stř 25 bře, 2009 08:28

Karel1 píše:
Skusil jsem i odstranit původní soubory ale boinic si je stáhl znovu a používá procesor.

Díky
poté co jsi odstranil původní soubory nakopíroval jsi tam tři soubory pro daný OS 32/64 bit tak se ti stáhla i přesto nová aplikace? je důležité aby po smazání obsahu složky MW při kompletně vypnutem boincu bylo nakopírováno xml, aplikace a knihovna ze složky s aplikaci pro grafiku pokud to člověk udělá tak by se mu neměla stahnout žádná nová aplikace.

Uživatelský avatar
Meharts
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 702
Registrován: úte 04 bře, 2008 10:09
ID CNT statistics: 2
Bydliště: Castle in the city Brušperk 37 let

Re: MilkyWay na GPU

#11 Příspěvek od Meharts » stř 25 bře, 2009 18:28

Sepsal jsem zkušenosti s automatizací MW na GPU pokud by se někdo chtěl zbavit problémů s tím že si musí kontrolovat zda mu aplikace nespadla a aby nemusel restartovat PC pokaždé když to vytuhne tak pokračujte
zde

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

Re: MilkyWay na GPU

#12 Příspěvek od krahulik » čtv 26 bře, 2009 00:02

Tak po dlouhe odmlce Travis reaguje.

Zminuje problem s datovym tokem na serveru (cca 250 GB za tyden), zlepseni se ihned nedockame, presto to by to mel server vydrzet.

Pracuje se na podpore CUDA aplikace pro OSX, LINUX a WINDOWS.

Jak se dalo ocekavat v planu bude oficialni podpora GPU vypoctu a dojde k rozdeleni aplikaci na CPU a GPU, tak aby oddelena GPU aplikace vyresila problem s pozadavkem vykonnych grafik a naroku na server .
WU GPU aplikace bude asi 300-1000x vetsi nez pro CPU, takze se snizi zatez serveru a datovymi prenosy. WU pro GPU bude mit jine vyuziti oproti WU CPU - narocnejsi a komplexnejsi vypocty.

Za par dni ma byt uvolnen kod GPU aplikace, po testovacim provozu jiz pry nebudou ostatni GPU (= soucasne) aplikace oceneny kreditem.

Nechybi ujisteni, ze nedojde ke snizeni kreditoveho pridelu za "stejne" provedenou praci. To ale zjistime casem ...

EDIT: Travis je pod tlakem, zda rozdelit MW na dva projekty se stejnym HP a forem a oddelenymi statistikami.
Obrázek

Uživatelský avatar
Indy
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1230
Registrován: úte 07 lis, 2006 16:13
rok narození: 0- 0-1969
ID CNT statistics: 288
Bydliště: Bučovice

Re: Aplikace

#13 Příspěvek od Indy » sob 28 bře, 2009 16:25

krahulik píše:co je nutne:
ovladace 8.12 nebo 9.1
Jedu teprve třetí den (mám 4850 Toxic), ale doporučuji verzi 8.12. Začínal jsem s ní a bylo to OK, pak jsem přeinstaloval na 9.1 a každá čtvrtá jednotka zaseklá. Vrátil jsem se zpět opět k 8.12 a bez problémů.
krahulik píše:napr. realny RAC 4870 je mezi 60-75k
RAC je spíš teoretický, protože zatím jsou problémy se stahováním práce a tak reálně se lze dostat jen asi na 10k a myslím, že tento nedostatek smazává rozdíl mezi jednotlivými grafikami.

Ale přes všechny problémy mi RAC závratně roste a to je sqelé. :smt038
CNT podpis | PrimeGrid Free-DC stats | WCG signature | User of the Day
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek a konečně taky Obrázek and Only For You - IQE Obrázek
a ještě GPUGrid: 4xObrázek 4xObrázek 2xObrázek 1xObrázek

Uživatelský avatar
MIZ
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 602
Registrován: sob 22 bře, 2008 14:54
Bydliště: Krkonoše, Czech Republic, Europe, 3rd from the Sun
Kontaktovat uživatele:

Re: MilkyWay na GPU

#14 Příspěvek od MIZ » sob 28 bře, 2009 16:50

Ja mel na 64b Viste trable s instalaci ATI ovladacu nekolik poslednich verzi, takze kdyz jsem se uz dostal na 9.2, downgrade nehrozi, Proto toto kolo MW na GPU vynechavam. Ale diky vsem za info, nektere z dalsich kol zkusim.
Obrázek
World Community Grid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Asteroids: ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Milkyway: ObrázekObrázek Universe: Obrázek PrimeGrid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Enigma: Obrázek WUProp: Obrázek
Yoyo: Evolution Obrázek, Muon Obrázek, ecm Obrázek, OGR Obrázek.
ObrázekObrázek
BOINC team :smt049 Space Family

Karel1
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 24
Registrován: sob 21 bře, 2009 14:56
rok narození: 12 lis 1977

Re: MilkyWay na GPU

#15 Příspěvek od Karel1 » ned 29 bře, 2009 10:01

Protože můj příspěvek byl schválen moderátorem až za 4 dny pustil jsem se do experimentů a zjistil jsem ,že hlavní problém jsou ovladače 9.2 - AMD zde přejmenovalo soubory ,které aplikace využívá z ATI v názvu na AMD.
Pak už mě to začalo konečně padat 33zzz a tak jsem podle "návodu" začal experimentovat s parametry n,w,f a když se mě to konečně na delší dobu rozjelo n2 w2.61 f4 tak chcíp server.S orig. nastavením n3 w1 f30 to šlo okamžitě do pádu ovladače grafiky.Tak snad to spraví a budu moct testovat.

Karel1
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 24
Registrován: sob 21 bře, 2009 14:56
rok narození: 12 lis 1977

Re: MilkyWay na GPU

#16 Příspěvek od Karel1 » ned 29 bře, 2009 10:50

krahulik píše:

Za par dni ma byt uvolnen kod GPU aplikace, po testovacim provozu jiz pry nebudou ostatni GPU (= soucasne) aplikace oceneny kreditem.
Jak jsem jsem pochopil mělo by se tedy jednat o oficiální aplikaci MilkyWay? Nebo to bude nový projekt něco jako Gpugrid tedy např. Milkywaygpu ? A pokud ne tak kde bude ke stažení ta GPU aplikace ? 45kk

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

Re: MilkyWay na GPU

#17 Příspěvek od krahulik » ned 29 bře, 2009 10:57

Bude se jednat o oficialni podporu GPU, tj. oficialni GPU aplikace, potazmo i zdrojovy kod.
Vzhledem k tomu co Travis uvedl na foru, sam jeste nevedel zda cely MW rozdeli na dva projekty nebo bude mit dve ruzne aplikace na jednom projektu. Nechame se prekvapit.
Obrázek

Uživatelský avatar
Indy
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1230
Registrován: úte 07 lis, 2006 16:13
rok narození: 0- 0-1969
ID CNT statistics: 288
Bydliště: Bučovice

Re: MilkyWay na GPU

#18 Příspěvek od Indy » ned 29 bře, 2009 11:02

Karel1 píše: hlavní problém jsou ovladače 9.2 - AMD zde přejmenovalo soubory ,které aplikace využívá z ATI v názvu na AMD.
JJ, to jsem věděl, ale ne přesně které, ale teď už vím (amdcalrt.dll, amdcalcl.dll,amdcaldd.dll - nakopírovat a změnit amd na ati), nicméně nejde teď vyzkoušet.
Já ještě používal první verzi 0,19 a teď už je 0,19e, ale jak jsem psal níže 0,19 a catalyst 8,12 - no problem.
Ještě napiš, co máš za grafiku.
CNT podpis | PrimeGrid Free-DC stats | WCG signature | User of the Day
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek a konečně taky Obrázek and Only For You - IQE Obrázek
a ještě GPUGrid: 4xObrázek 4xObrázek 2xObrázek 1xObrázek

Karel1
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 24
Registrován: sob 21 bře, 2009 14:56
rok narození: 12 lis 1977

Re: MilkyWay na GPU

#19 Příspěvek od Karel1 » ned 29 bře, 2009 11:07

Tak to by bylo super.Snad to bude i uživatelsky přívětivější a bude to moct běžet na pozadí běžné práce.Což se o stávajícím klientovi říct nedá ,tam je úspěch když padá málo 45hh
Radeon 4850 osazený accelerem s twin turben na redukci 12/9.5 pro příjemný pocit ticha

Karel1
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 24
Registrován: sob 21 bře, 2009 14:56
rok narození: 12 lis 1977

Re: MilkyWay na GPU

#20 Příspěvek od Karel1 » ned 29 bře, 2009 11:16

Zřejmě v Berkeley budou mít víc problémů protože od pátku nejede ani Einstein@Home takže teď počítám Rosetta@Home ta funguje.

Odpovědět

Zpět na „MilkyWay@Home“