nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátor: Anubis

Zpráva
Autor
Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2735
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#1 Příspěvek od Honza »

Možná by stálo za to založit nové vlákno (klidně udělejte), ale z pohledu kontinuity... Edit by Petnek: Vlákno založeno
2 roky zpět jsem dával výsledky tehdy úplnbě nové 2080.

Na PG byla otestována 3080.
Chtěl jsem srovnání na Genefer pro 2080 vs 3080.

Running on platform 'NVIDIA CUDA', device 'GeForce RTX 2080', vendor 'NVIDIA Corporation', version 'OpenCL 1.2 CUDA' and driver '451.67'.
46 computeUnits @ 1710MHz, memSize=8192MB, cacheSize=1472kB, cacheLineSize=128B, localMemSize=48kB, maxWorkGroupSize=1024.
High priority change succeeded.
Generalized Fermat Prime Search benchmarks
100000000^32768+1 262145 digits OCL2 Estimated time: 0:00:22
50000000^65536+1 504560 digits OCL2 Estimated time: 0:00:53
15000000^131072+1 940585 digits OCL2 Estimated time: 0:03:04
50000000^131072+1 1009120 digits OCL2 Estimated time: 0:03:17
6000000^262144+1 1776852 digits OCL2 Estimated time: 0:10:30
2500000^524288+1 3354364 digits OCL5 Estimated time: 0:23:50
1100000^1048576+1 6334860 digits OCL5 Estimated time: 1:42:00
270000^2097152+1 11390396 digits OCL5 Estimated time: 6:26:00
130000^4194304+1 21449434 digits OCL4 Estimated time: 24:30:00
Normal priority change succeeded.

Running on platform 'NVIDIA CUDA', device 'GeForce RTX 3080', vendor 'NVIDIA Corporation', version 'OpenCL 1.2 CUDA' and driver '456.38'.
68 computeUnits @ 1710MHz, memSize=10240MB, cacheSize=1904kB, cacheLineSize=128B, localMemSize=48kB, maxWorkGroupSize=1024.
High priority change succeeded.
Generalized Fermat Prime Search benchmarks
100000000^32768+1 262145 digits OCL2 Estimated time: 0:00:22
50000000^65536+1 504560 digits OCL2 Estimated time: 0:00:48
15000000^131072+1 940585 digits OCL2 Estimated time: 0:02:10
50000000^131072+1 1009120 digits OCL2 Estimated time: 0:02:22
6000000^262144+1 1776852 digits OCL2 Estimated time: 0:07:44
2500000^524288+1 3354364 digits OCL5 Estimated time: 0:17:10
1100000^1048576+1 6334860 digits OCL3 Estimated time: 1:08:00
270000^2097152+1 11390396 digits OCL4 Estimated time: 4:24:00
130000^4194304+1 21449434 digits OCL3 Estimated time: 15:40:00
Normal priority change succeeded.

Pak je zde ještě srovnání na AP27 a PPS Sieve.
AP27:
2080: 660-720
3080: 290

PPS Sieve: (2 tasks)
2080: 215
3080: 170

Z hlavy teď nevím, ale posun z 3080 na 3090 by mohl být podobný jako z 2080 na 2080Ti.
Ještě by mě zajímala spotřeba 3080 při zatížení jednotlivými aplikacemi.
Naposledy upravil(a) Honza dne pon 21 zář, 2020 13:28, celkem upraveno 1 x.
7 MEGAprimes: Obrázek Obrázek | TdP: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek 118568·5^3112069+1 a další nálezy
Obrázek

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1140
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 7-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: nové GPU Pascal / Turing od Nvidie

#2 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

1. bod
I kdybych ty peníze měl, tak jediný důvod ke koupi pro čistě BOINC výpočty je pro mne soutěž PG TOUR. Na jinou soutěž pro CNT bohatě mi postačí kdejaká grafická karta jen, abych se účasnil. Období nákupu karet před PG Tout tj. v lednu není pro kupujícího nijak špatná a pro nějakého herního šílence naopak výhodná, kdy mu ke kartě při nákupu jistě vloží nějaké bonusy navíc, než při uvedení novinky na trh.
2. bod
Další věc proč pro mne nekupovat novinku, když NV má ve zvyku po roce vydávat Ti a nově teď "Super" GK.
3. bod
Spotřeba energie, jo někde se výpočetní výkon musí projevit, jak jinak ve spotřebě energie. Provoz velmi výkonných karet taky se musí počítat, obzvlášť u výpočtů 24/7 45bb

Takže přeji tomu kdo si teď koupí novou NVidii ať má z ní radost a finance do ní naložené najdou rozumné uplatnění. Stejně největší objem tržeb top karet vždy dělají kryptomaniaci, nejspíš druhé místo jsou nějací závisláci do her a po nich jsou šílenci z výzkumného ústavu BOINC. 45hh
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1005
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: nové GPU Pascal / Turing od Nvidie

#3 Příspěvek od RoKro »

Koukám, kromě AP27 je tam nárůst výkonu tak o třetinu. S nárůstem spotřeby to není důvod pro upgrade z dvojkové řady. Pokud člověku samozřejmě nejde o absolutní výkon a nepodařilo se mu 2080 prodat před měsícem za slušnou cenu.
Obrázek

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2735
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#4 Příspěvek od Honza »

Karty stejně nejsou dostupné, takže klidně vyčkat.

Obecně očekáváme, že všechny GPU aplikace na PG poběží i na Ampere.
Ale je možné, že se Genefer aplikace ještě uzpůsobí architektuře Ampere - jsou tma určitá specifikaci ohledně INT32/FP32 jednotek, sdílení sběrnice...
Naposledy upravil(a) Honza dne pon 21 zář, 2020 21:34, celkem upraveno 1 x.
7 MEGAprimes: Obrázek Obrázek | TdP: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek 118568·5^3112069+1 a další nálezy
Obrázek

Uživatelský avatar
Abby
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 734
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#5 Příspěvek od Abby »

Já mám RTX 2060 (neSuper) 6 GB a zatím mi stačí, všechno utáhne minimálně na fullHD ultra, něco i na 4k a stála slušné peníze, takže za mě spokojenost. Chvíli jsem uvažovala o výměně za Radeon RX 5700 XT (kvůli Hackintoshi), ale omezení je tam tolik, že jsem od toho upustila a počítám, že minimálně ještě rok mi 2060 bude stačit. Jediné, co by mě přesvědčilo k upgradu je Cyberpunk 2077, kdyby mi nejel alespoň na 1080 high 60+ fps :-)

Jinak na GPU už nepočítám, není co.

Uživatelský avatar
petnek
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3619
Registrován: pon 28 led, 2008 12:44
rok narození: 16 kvě 1987
ID CNT statistics: 10883
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele:

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#6 Příspěvek od petnek »

Honza píše: pon 21 zář, 2020 14:27 Karty stejně nejsou dostupné, takže klidně vyčkat.

Obecně očekáváme, že všechny GPU aplikace na PG poběží i na Ampere.
Ale je možné, že se Genefer aplikace ještě uzpůsobí architektuře Ampere - jsou tma určitá specifikaci ohledně INT32/FP32 jednotek, sdílení sběrnice...
A proto už mám jednu objednanou :lol: 33aaa
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1005
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#7 Příspěvek od RoKro »

Šikula! ;-)

Já koukal pro zajímavost, jak se to bude vyvíjet při zahájení prodeje, kolik kusů a za jaké ceny kde budou mít. Skladem asi nebylo vůbec nic a i ty karty s uvedenou cenovkou během pár málo minut z nabídky zmizely a zůstaly tam jen ty "Těšíme se".
A na českých stránkách Nvidie i po té třetí hodině odpolední pořád svítilo, že se můžeš zaregistrovat, aby tě při zahájení prodeje upozornili. A když pak přišlo upozornění, že jako už včíl, tak tam místo nabídky vlastních karet měli odkaz na Alzu a CZC, kde už samozřejmě dávno nebylo k dostání vůbec nic :-) Takže Founders edition, nebo jek se to jmenuje, nebyla u nás v ČR vůbec nabídnuta (jestli mi tedy něco neuniklo).
Osobně se budu snažit vydržet až do doby, kdy se pochlubí i tým AMD, tam by mohla být, po letech pro změnu, šance na míň žravou, ale přesto srovnatelnou kartu.
Obrázek

Uživatelský avatar
petnek
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3619
Registrován: pon 28 led, 2008 12:44
rok narození: 16 kvě 1987
ID CNT statistics: 10883
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele:

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#8 Příspěvek od petnek »

Konečně náhrada za GTX960, nicméně to musím vzít i se zdrojem.. Teď jedu na cca 8 let starém 550W od FSP, by to chudák nedal :lol:

Ano, vypadá to, že do našich obchodů buď nedorazilo nic nebo byly hned fuč. Ceny jsou teď v obchodech klidně o 3k výš než po uvedení. Nestihl jsem nejnižší cenu, ale i tak doufám, že mi objednávku nezruší za účelem většího výdělku..

U AMD počkám tak maximálně na nové Ryzeny, jejich grafiky mě nelákají.
Obrázek

Albert
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 199
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#9 Příspěvek od Albert »

Koupil jsem 3090 (konkrétně 90YV0FD0-M0NM00) a je to fičák 45ff . Zkouším ji v běžném pc, deska Asus ROG Strix B360-H, 16GB (2x8) 18-18-18-36 2600MHz, SSD M.2 Samsung PM981, i7-8700.

Časy výpočtů:
GFN-15 21 až 25 sec.
GFN-16 46 až 49 sec.
GFN-17low 115 až 116 sec.
GFN-17mega 122 až 128 sec.
GFN-18 404 až 412 sec.
GFN-19 914 až 920 sec.
AP27 200 až 203 sec.
PPS Sieve 90 až 92 sec.

S lepším železem, PCIe 4, atd. budou časy o trochu lepší, ale asi nijak dramaticky. Příkon karty samotné je okolo 300 až 350W, ale nechá se ráda podvoltovat a s malinko horším výkonem klesne příkon o cca 50W. I tak ale mohu na tom compu sušit prádlo 45hh .

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18361
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#10 Příspěvek od forest »

Parádní výsledky i s tak vysokými čísly. Spotřeba se dá snést, pokud jedna karta bez potíží nahradí dvě. Jen tak velké teplo bude možná problém dostat ven ze skříně.

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2735
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#11 Příspěvek od Honza »

Gratuluji k pořízení.

Můžeš prosím pustit ten GFN benchmark, ať máme srovnání s 2080, 3080?
Albert píše: sob 26 zář, 2020 15:48 Koupil jsem 3090 (konkrétně 90YV0FD0-M0NM00) a je to fičák 45ff . Zkouším ji v běžném pc, deska Asus ROG Strix B360-H, 16GB (2x8) 18-18-18-36 2600MHz, SSD M.2 Samsung PM981, i7-8700
7 MEGAprimes: Obrázek Obrázek | TdP: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek 118568·5^3112069+1 a další nálezy
Obrázek

Albert
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 199
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#12 Příspěvek od Albert »

Ten GFN benchmark jsem o víkendu zkoušel, ale vždy při posledním úkolu dojde k tvrdému restartu pc, zatím netuším proč, jakmile kartu vyzkouším v jiném pc, budu chytřejší. Přikládám alespoň foto, dál už se to nedostane.
Scr.jpg
Scr.jpg (149.07 KiB) Zobrazeno 604 x

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2735
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#13 Příspěvek od Honza »

Je možné, je při posledním testu je grafika maximálně zatížena a že to nedává nebo zdroj.
Zkus si k tomu pustit GPU-Z a HW info a koukat na spotřeby/teploty.

Dělá to i při nižších taktech...?
7 MEGAprimes: Obrázek Obrázek | TdP: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek 118568·5^3112069+1 a další nálezy
Obrázek

Uživatelský avatar
Abby
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 734
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#14 Příspěvek od Abby »

Já jsem četla, že RTX 3090 padá ve hrách při frekvenci nad 2000 MHz, není to stejný případ?

Albert
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 199
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#15 Příspěvek od Albert »

Také to vidím na hw problém, vyzkouším kartu v pc se zdrojem 1kW a uvidíme. Nvidia přiznala problém s designem v napájecí části a filtrací napětí u modelu 3080, viz https://www.svethardware.cz/nestabilitu ... -jak/53197
Včera vydala nové ovladače, které u 3080, ale i u 3090 snížily napětí (o cca 0,1V), ale i taktování o cca 60MHz. Jejich nainstalováním se mi časy výpočtu zvýšily o cca 4%, ovšem benchmark GFN padá stále. Nicméně v žádných PG GPU aplikací pc nepadá.

Albert
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 199
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#16 Příspěvek od Albert »

"Závada" byla ve zdroji, karta požadovala větší výkon, než byl schopen dodat.

Asus TUF 3090:
Running on platform 'NVIDIA CUDA', device 'GeForce RTX 3090', vendor 'NVIDIA Corporation', version 'OpenCL 1.2 CUDA' and driver '456.55'.
82 computeUnits @ 1695MHz, memSize=24576MB, cacheSize=2296kB, cacheLineSize=128B, localMemSize=48kB, maxWorkGroupSize=1024.
High priority change succeeded.
Generalized Fermat Prime Search benchmarks
100000000^32768+1 262145 digits OCL2 Estimated time: 0:00:24
50000000^65536+1 504560 digits OCL2 Estimated time: 0:00:53
15000000^131072+1 940585 digits OCL2 Estimated time: 0:02:06
50000000^131072+1 1009120 digits OCL2 Estimated time: 0:02:16
6000000^262144+1 1776852 digits OCL2 Estimated time: 0:06:53
2500000^524288+1 3354364 digits OCL5 Estimated time: 0:15:20
1100000^1048576+1 6334860 digits OCL5 Estimated time: 0:58:40
270000^2097152+1 11390396 digits OCL4 Estimated time: 3:24:00
130000^4194304+1 21449434 digits OCL5 Estimated time: 12:30:00

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2735
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#17 Příspěvek od Honza »

Díky.

Pro srovnání i s prvním příspěvkem, kdy jsem reportoval předloni nové 2080, přidávám i 2080Ti.

V tomto vlákně tedy máme 2080, 2080Ti, 3080 i 3090.

Running on platform 'NVIDIA CUDA', device 'GeForce RTX 2080 Ti', vendor 'NVIDIA Corporation', version 'OpenCL 1.2 CUDA' and driver '456.38'.
68 computeUnits @ 1650MHz, memSize=11264MB, cacheSize=2176kB, cacheLineSize=128B, localMemSize=48kB, maxWorkGroupSize=1024.
75000000^32768+1 258051 digits OCL2 Estimated time: 0:00:24
27000000^65536+1 487022 digits OCL2 Estimated time: 0:00:51
10000000^131072+1 917504 digits OCL2 Estimated time: 0:02:39
48000000^131072+1 1006796 digits OCL2 Estimated time: 0:02:50
3600000^262144+1 1718696 digits OCL3 Estimated time: 0:05:31
1700000^524288+1 3266550 digits OCL5 Estimated time: 0:17:40
950000^1048576+1 6268098 digits OCL5 Estimated time: 1:19:00
180000^2097152+1 11021106 digits OCL4 Estimated time: 4:48:00
110000^4194304+1 21145134 digits OCL4 Estimated time: 19:10:00
7 MEGAprimes: Obrázek Obrázek | TdP: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek 118568·5^3112069+1 a další nálezy
Obrázek

Albert
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 199
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#18 Příspěvek od Albert »

Také děkuji.
Nevím jak moc vadí, že ta prvočísla jsou u 2080Ti jiná.
U 3090 jsou časy nyní trochu vyšší, než jsem postnul minule, to protože jsem nainstaloval nový ovladač 456.55 ... Ovšem je nejnovější a tak jsem to testoval s ním.

Uživatelský avatar
bundaboy
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1326
Registrován: ned 02 kvě, 2010 00:00
rok narození: 0- 0-1978
ID CNT statistics: 6579
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#19 Příspěvek od bundaboy »

Obrázek
-
Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18361
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: nové NVIDIA GeForce RTX 30x0 "Ampere"

#20 Příspěvek od forest »

Je velká škoda, že ve článku nezaznělo, že je možné ruční konfigurací všechny ty grafiky na všech zmíněných projektech vytížit naplno. Výsledky by poté pravděpodobně dopadly hodně jinak. Chápu ale, že by ty informace bylo složitější prezentovat a výsledky přepočítávat. Takto ale ta pořadí a efektivita grafik nemá prakticky žádnou hodnotu.

Na druhou stranu je skvělé, že se někdo začal zabývat i veřejně testováním grafik v DC. To mně vždy v testech HW scházelo.

Odpovědět

Zpět na „Hardware“