Upgrade pc

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátor: Anubis

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18363
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: PG Turnaj 2020 - testy a nastavení

#81 Příspěvek od forest »

fobius píše: čtv 09 dub, 2020 21:59 Mam jeden HW dotaz, snazim se zbastlit low budget 2x xeon v3 jen bych potreboval poradit jaky vliv na vypocty bude mit jestli osadim jen 2 pameti dvoukanal nebo 4 pameti ctyrkanal, na hry to nechci, jen vykon pro vypocty abych zbytecne netlumil. diky za nazory
Rozdíl mezi dvoukanálem a čtyřkanálem, byl myslím u Dzordzika hodně znát. Ale ponechám na něm, aby ti sem napsal zkušenosti se svým strojem. Tento upgrade dělal dodatečně, takže určitě odborně poradí.

Na Bivojovi jsme přidávali paměti na rozšíření ze čtyrkanálu na osmikanál. Tam byl nárůst jen kolem 15%, ale i to je výkon navíc, který by byl jinak nevyužit.

v.svantner
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 653
Registrován: sob 11 pro, 2010 16:51

Re: Upgrade pc

#82 Příspěvek od v.svantner »

6kanál.

fobius
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 45
Registrován: ned 22 zář, 2019 22:04
ID CNT statistics: 13826
Bydliště: Praha - Kamenice

Re: Upgrade pc

#83 Příspěvek od fobius »

Díky dokoupil jsem tam teda moduly a jede to 4kanál.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18363
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Upgrade pc

#84 Příspěvek od forest »

Dej prosím vědět, zda a jaký jsi zaznamenal rozdíl.

pestis
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 36
Registrován: stř 08 čer, 2016 00:08

Re: Upgrade pc

#85 Příspěvek od pestis »

Děkuji za radu od zkušenějších,
mám pracovní PC, nové jen tak nedostanu, konfigurace je následovní:
GenuineIntel, Intel(R) Core(TM) i3-4130 CPU @ 3.40GHz [Family 6 Model 60 Stepping 3], Počet procesorů 4, Koprocesorů INTEL Intel(R) HD Graphics 4400 (1159MB)
Operační systém Microsoft Windows 7 !!!! 32 bit !!!
Paměť 4GB
-------------------------------------------------------------
co mne trápí, např. teď, když mi jedou 4 rossety, že systém swapuje na disk a nemá žádnou volnou paměť - a já bych potřeboval také trochu pracovat
SiSoft Sandra píše o paměti toto:
Manufacturer : Hynix (Hyundai)
Model : HMT451U6AFR8C-PB
Serial Number : 44C3****
Type : 4GB DIMM DDR3
Technology : 8x(4096Mx8)
Speed : PC3-12800U DDR3-1600
Standard Timings : 11-11-11-29 5-40-13-6
Interface : 1.3
Version : 30.4E
Date of Manufacture : 9. září 2020
Memory DC Line : 1.500V
Temperature Sensor(s) : No
Timing @ 838MHz : 11-11-11-29 5-40-13-6
Timing @ 762MHz : 10-10-10-27 5-37-11-6
Timing @ 686MHz : 9-9-9-24 4-33-10-5
Timing @ 610MHz : 8-8-8-21 4-29-9-5
Timing @ 533MHz : 7-7-7-19 3-26-8-4
Timing @ 457MHz : 6-6-6-16 3-22-7-3

Chtěl bych doplnit paměť, a tak se ptám jakou a zda to vůbec můj 32 bitový OS pobere.
např. přidat 1× 4GB: https://www.czc.cz/patriot-signature-li ... 95/produkt

nebo je lepší 1 modul 8GB
nebo lze kombinovat 1×4GB + 1×8 GB
Děkuji P.

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7299
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Upgrade pc

#86 Příspěvek od nenym »

Mám obavu, že 32 bit systém více RAM nedokáže alokovat bez nějakých dalších fičůr, ale ty musí podporovat i MB a CPU - nemám vlastní zkušenost, pouze zprostředkované informace. Jednoduše se další RAM dá využít jako RAM disk pro SWAP file.
Přišla korona krize; jím cornflakes, piji Corona pivo, jezdím v autě Toyota Corona, poslouchám Korna, mám kornatění tepen a nejspíše skončím na koronární jednotce. Jsem koronovaný blb.
UotD 595x
1xObrázek 3xObrázek 9xObrázek 12xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1012
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade pc

#87 Příspěvek od RoKro »

To CPU je dvoujádro, máš zapnutý hyperthreading, proto to ukazuje 4 jádra. Zkusil bych v Boinc manageru omezit počet procesorů na 50%. Bude se ti počítat stále na obou dvou jádrech, ale jen jedno vlákno na jádro. Nevím, jak to má Rosseta, ale nečekal bych ve finále velký pokles výpočetního výkonu (dvě úlohy bez HT versus čtyři úlohy s HT). Ale paměť ti budou zabírat jen dvě jednotky místo čtyř, tak by to mohlo pomoci tvému problému. Jen tip ...
Obrázek

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2414
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade pc

#88 Příspěvek od Dzordzik »

Rosettě HT velmi pomáhá, takže pokud je dost paměti, tak HT nechat zapnuté. Ať zkusí počítat 3 jednotky naráz namísto 4.
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Uživatelský avatar
Boby_cze
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 168
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Upgrade pc

#89 Příspěvek od Boby_cze »

Mám dotaz na zkušené počtáře, koukám na GK a nevím přesně co pro výpočty je vlastně důležitý údaj.
Stínovací jednotky?
TMU?
ROP?
Počet SM?
Chápu že čím víc všeho tim lépe. Ale co je to nejdůležitější?
Obrázek

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1195
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Upgrade pc

#90 Příspěvek od Dadu from Silesia »

Výkon single a double precision podle typu projektu, který chceš počítat, která část GPU procesoru toho výkonu dosáhne ti muže být jedno.

PS jo a podpora projektu je dúležitá tuším, že GPUGrid bere jen Nvidie.

Uživatelský avatar
Boby_cze
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 168
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Upgrade pc

#91 Příspěvek od Boby_cze »

Dadu omlouvám se, ale vůbec ti nerozumím. Já vlastně GK pouštím jen do turnajů. V jednom mám GTX 1050 ti a v druhém chci vyměnit R9 280 za něco úspornějšího (max 125W) spíše ještě méně.
Obrázek

Albert
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 200
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: Upgrade pc

#92 Příspěvek od Albert »

Distribuované výpočty jsou matika a TMU, ROP, SM toho o výkonu grafické karty v této oblasti moc neříkají. Celočíselné operace jsou označovány jako integer a ty s plovoucí čárkou pak floating point. Z toho plynou zkratky INT16, INT32, FP16, FP32, atd. A s každým z těchto typů čísel má karta jiný výpočetní výkon. Takže nejdříve je nutné zjistit jakou matiku daný projekt používá a pak tabulku porovnávající jednotlivé karty mezi sebou.
Pro GTX 1550 Ti je tento výkon uveden v tabulce "Theoretical Performance" např. zde: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/g ... 0-ti.c2885

Uživatelský avatar
Honza1616
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 927
Registrován: sob 09 kvě, 2015 13:05
rok narození: 22 lis 1991
ID CNT statistics: 18396
Bydliště: Lysice
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade pc

#93 Příspěvek od Honza1616 »

Boby_cze píše: sob 17 říj, 2020 01:04 Dadu omlouvám se, ale vůbec ti nerozumím. Já vlastně GK pouštím jen do turnajů. V jednom mám GTX 1050 ti a v druhém chci vyměnit R9 280 za něco úspornějšího (max 125W) spíše ještě méně.
každá výpočetní jednotka v GPU se skládá z několika částí, viz obrázek, je to obdoba instrukcí v CPU, SSE/AVX /MMX /FMA/FPU/AES které určují jakým způsobem budou data počítána
detail jádra(Turing SM) a celé GPU vypadá vlastně takto (Turing TU102)
výpočetní jadro Ampere celé GPU GA103
a různé projekty využívají jiné části
RTX2080ti má výkon FP16 26.9TFLOPS ....FP32 13.45TFLOPS ....FP64 420.2GFLOPS
RTX3090 má výkon FP16 35.58TFLOPS ....FP32 35.58TFLOPS ....FP64 556 GFLOP

v případě RTX Ampere je zvláštní že má stejný výkon v FP 16 i 32, to je dáno tím že v této architektuře Nvidia použila nový design výpočetních jader jako by obdobu HT v procesorech, v určitých případech je pak výkon doslova dvojnásobný,
proto nás to mátlo když jsme koukali na první leaky nové architektury, kde se dal odhadnout počet výpočetních jader ale Nvidia nás nakonec šokovala že dodala prakticky dvojnásobný počet výpočetních částí jader,
ty jsou ale bohužel sdíleny proto je výpočetní výkon dvojnásobný jen někdy a to právě záleží na zpracovávaných datech které jsou psané pro jedny či druhé instrukce

a k tvé otázce, která GPU je tedy lepší, to nejde jednoznačně říct, je to projekt od projektu, nejjednodušší je podívat se do statistik projektu
PG top GPU
Collatz ...asi neaktualizuje tuto stránku, chybějí tam všechny RTX
Milkyway
Amicable
Asteroidy
Nová tabulka srovnání týmových počítačů https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ge=116:116
testovací balíček https://drive.google.com/file/d/1G0cGDj ... nV30cqKxkz
video návod jak správně provést test https://youtu.be/ctxzxdsdVpI
výsledky posílejte zde viewtopic.php?f=24&t=4553 tabulku mohou editovat jen správci z důvodu ochrany vložených dat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
master - Online - i9-9900k, MSI MEG Z390 ACE, Gigabyte RTX2080ti, 32GB DDR4 3500MHz, M.2 Samsung EVO 960 + SSHD (2TB), zdroj Corsair RM850 (850W), Win10Pro 64bit
slave 1 Offline - AMD Ryzen 9 3900X, MSI X370 GAMING PRO CARBON, Asus GTX1080 + GTX1060(3GB), 16GB DDR4, SSD OCZ TRION 100 (250GB), Zalman ZM-1200, Win10Pro 64bit
slave 2 Offline - čeká na vylepšení :idea: Ryzen 9 49** :?: , AM4-B550 :?: , 16-32 GB DDR4 :?: RTX3080ti :?: , SSD Kingston240GB, zdroj Evolve 800W, Win10Pro 64bit

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18363
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Upgrade pc

#94 Příspěvek od forest »

Přehledně a souhrnně najdeš údaje o výkonu i spotřebě na těchto dvou stránkách:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_N ... sing_units
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_A ... sing_units

Pro všechny GPU výpočty v distribuovaných výpočtech je stěžejní hodnoty Single precision. Výkon v Double precision není aktuálně v žádném projektu výhodou, alespoň jsem jej i po dost podrobných testech s Titanem Black nezjistil. Tedy ideální je najít vhodný poměr mezi výkonem, spotřebou a pořizovací cenou. Potom už je to jen o možnostech tvé peněženky, kolik do toho jsi ochotný investovat.

Uživatelský avatar
Boby_cze
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 168
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Upgrade pc

#95 Příspěvek od Boby_cze »

Pokud bych mel na to koukat realisticky, tak me by stacila zase druha 1050ti, pocitam vlastne jen rosettu a wcg, na grafice jen kdyz je pentathlon a nebo PG. I kdyz obcas pustim WoWarships tak na to nepotrebuji zadnou nadupanou GK.
Mozna jsem trochu blazen ale koukam na to tak, ze to bude jednak lepsi pomoc teamu a jednak, ze me to bude stat min elektriny. Koukal jsem na 1650S nebo 1660(s)
Obrázek

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1141
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 7-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: Upgrade pc

#96 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

Boby_cze píše: sob 17 říj, 2020 13:26 Koukal jsem na 1650S nebo 1660(s)
Ty karty mají slušný výkon, při PG tour 2020 jsem na ně při validaci občas narazil, při prohlížení validovaných jednotek.

Co se týče karet GTX 10x0, tak na bazošu najdeš 1050Ti do 2k Kč, ale při výkonu co nabízí bych do ni nešel, protože na bazošu už seženeš do 3.5k Kč ... 1060 6GB a to už je mnohem lepší kus křemíku. A když tu GTX 1060 v Afterburnu nastavíš tak, že se sama bude podvoltovávat, tak spotřeba ti klesne k úrovni 1050Ti (obě dvě karty jsem vlastnil, takže něco o tom vím 45cc ).

Pro ukázku jsem si spustil Collatz (1 pracovní jednotka a podvoltovaná GTX 1060 6G (device 1) viz. grafy z GPU-Z). Device 0 je podvoltovaná RTX 2070S. Samozřejmě lepší ukázka by byla se 2. pracovními jednotky na 1 GPU, to by mírně navýšily spotřebu, ale to už je jiný příběh 33aaa
Přílohy
GTX_1060_6G.png
GTX_1060_6G.png (112.99 KiB) Zobrazeno 222 x
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

Uživatelský avatar
Boby_cze
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 168
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Upgrade pc

#97 Příspěvek od Boby_cze »

® Plšák Ráďa ® píše: ned 18 říj, 2020 01:57
Boby_cze píše: sob 17 říj, 2020 13:26 Koukal jsem na 1650S nebo 1660(s)
Ty karty mají slušný výkon, při PG tour 2020 jsem na ně při validaci občas narazil, při prohlížení validovaných jednotek.

Co se týče karet GTX 10x0, tak na bazošu najdeš 1050Ti do 2k Kč, ale při výkonu co nabízí bych do ni nešel, protože na bazošu už seženeš do 3.5k Kč ... 1060 6GB a to už je mnohem lepší kus křemíku. A když tu GTX 1060 v Afterburnu nastavíš tak, že se sama bude podvoltovávat, tak spotřeba ti klesne k úrovni 1050Ti (obě dvě karty jsem vlastnil, takže něco o tom vím 45cc ).

Pro ukázku jsem si spustil Collatz (1 pracovní jednotka a podvoltovaná GTX 1060 6G (device 1) viz. grafy z GPU-Z). Device 0 je podvoltovaná RTX 2070S. Samozřejmě lepší ukázka by byla se 2. pracovními jednotky na 1 GPU, to by mírně navýšily spotřebu, ale to už je jiný příběh 33aaa
Tak jsem koukal na GTX 1060 6G a ma takrka totozny vykon s GTX 1650 Super a spotreba 120W vs 100W bez uprav.
Navic obe maji 1x6pin napajeni coz by pro me bylo bez prace, uz tam mam 2x6pin z R9 280
Takze asi vyhrava 1650 a nova se zarukou.

GK v PC tak uvidim v PG

GTX 16650 Super:
GFN.jpg
GFN.jpg (33.39 KiB) Zobrazeno 29 x
GTX 1050 Ti:
GFN_2.jpg
GFN_2.jpg (33.08 KiB) Zobrazeno 20 x
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Hardware“