Na čem počítáme

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátor: Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18726
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#161 Příspěvek od forest »

To zas není tak velký rozdíl. 2080Ti je dávají kolem 1:22.

Uživatelský avatar
porab
15.7894736842 %
15.7894736842 %
Příspěvky: 124
Registrován: sob 26 pro, 2009 09:19
ID CNT statistics: 12432

Re: Na čem počítáme

#162 Příspěvek od porab »

Více výkonu za měně peněz. Co chtít víc? 45hh

Uživatelský avatar
Boby_cze
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Na čem počítáme

#163 Příspěvek od Boby_cze »

Pomalu se dostavam na limit hardware mych PC. Na domacim mam konecne 32GB RAM a teprve ted koukam jak system, rosetta a jina moje prace hned zabere 16 GB. CPU uz extra vykonejsi tam davat nebudu bo MB stejne uz o nic moc vic neda a na moje to staci jeste na dlouho. Na mych 4x PC urcenych jen k pocitani mam vsude i7-3770 coz je take max a uz jen na jednom jednom mi staci dodat 2x4 GB RAM a je to take na max. Kdyz na vsech pocitam Rosettu tak tak kde mam 8GB RAM mam 7,1 GB obsazenych a tam kde je 16GB tak 12 obsazenych. Jedu na 8 vlaknech pri 3,7GHz.

Uživatelský avatar
Boby_cze
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Na čem počítáme

#164 Příspěvek od Boby_cze »

Vidim to tak, ze si postavim novejsi PC (diky nude v teto dobe) a jako zaklad bych vzal i7-10700F
Ted premyslm nad MB, mozna ASUS PRIME B560-PLUS

RAM by mohlo stacit 32GB DDR4 a tady potrebuji poradit
CPU bere max - DDR4-2933MHz a MB DDR4-4600MHz (OC)
Jake pameti tam dat? jestli zatim 2x8GB s lepsi frekvenci(jakou? mohu vzit treba 3200 a i kdyby to slo na 2933?) a casovanim (jakym CL15 ci CL19 ani nevim jake je vlastne lepsi pro vypocty) ci jak abych na to dosahl financne.
Pameti jsem nikdy moc neresil, ale tady jsem koukal jak pisete, ze maji obrovsky vliv na pocitani.

A protoze nepocitam na GPU (bezne) tak tam dam zatim tu GTX1050Ti - ceny GK jsou uplne mimo i na aukru :smt102
Cely comp delam na co nejnizsi spotrebu kdyz bude spusten 24/7

Budu rad za jakekoliv napady 22rrr

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18726
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#165 Příspěvek od forest »

Vyber paměti v co nejvyšším provozovatelným taktem dle řadiče (tedy jak píšeš 2933) a dále už vybírej jen co nejnižší časování, tedy CL. Vyšší takt nevadí, paměti půjdou podtaktovat, ale v ničem ti nepomohou. Naopak lepší časování u náročných projektů jako třeba PG, bývá hodně znát na časech výpočtu.

Uživatelský avatar
RoKro
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1180
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Na čem počítáme

#166 Příspěvek od RoKro »

Myslím, že těch 2933 MHz nebude omezující. Můj i7-8700K má psanou podporu RAM DDR 2666 a provozuji paměti na 3600 MHz.
Obrázek

Uživatelský avatar
Boby_cze
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Na čem počítáme

#167 Příspěvek od Boby_cze »

Takze vic zalezi na desce? Nikdy jsem do OC RAM nesel.
Vzdy jsem spise nez na vykon koukal na stabilitu.

Uživatelský avatar
RoKro
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1180
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Na čem počítáme

#168 Příspěvek od RoKro »

Řekl bych, že jo.
Kromě té zmíněné i7 mám ještě dvě pc s i3-9100F, u kterého intel udává podporu RAM DDR4-2400, přitom v jednom kompu to provozuji s ramkami na 3200 MHz CL16, zatímco ve druhém to kvůli podpoře desky provozuji jen na 2400 MHz CL17, ačkoliv ty paměti umí 3000 MHZ CL15, jenže ta deska má s i3 procesory omezenou podporu frekvence RAM, vyšší takty zvládá až s i5 a i7. Jo, to je tak, když si člověk při výběru desky nevšimne takového detailu.
Obrázek

Uživatelský avatar
Boby_cze
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Na čem počítáme

#169 Příspěvek od Boby_cze »

Komponenty koupeny, sestaveny a PC jiz bezi :smt038

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18726
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#170 Příspěvek od forest »

Nezapomeň protestovat našimi testovacími balíčky. Tím s PG aplikací dobře odladíš optimální nastavení taktu a časování pamětí.

Uživatelský avatar
Boby_cze
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 355
Registrován: čtv 16 dub, 2020 09:56
rok narození: 31 led 1971
ID CNT statistics: 27352
Bydliště: Jižní čechy

Re: Na čem počítáme

#171 Příspěvek od Boby_cze »

Nejvic me potrapilo na MB Asus Prime H570-Plus rozbehnuti CPU-FAN tak jak chci ja a ne jen 200 ot/m stabilnich
Nakonec se podarilo a pri nepretrzitych 4,6GHz jdu tesne pod 75°C

Uživatelský avatar
overtonesinger
15.7894736842 %
15.7894736842 %
Příspěvky: 123
Registrován: stř 02 lis, 2011 22:59
rok narození: 03 pro 1979
ID CNT statistics: 17065
Bydliště: Praha

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2021

#172 Příspěvek od overtonesinger »

jo jo! To jsem si myslel o tom svém prvním Ryzenu taky! :smt022
No, z toho důvodu jsem s nim ztratil trpělivost a upgradoval jej(i desku)....... není to tak dávno, vždyť mi zamrzal i během těhle turnajů!! - já už byl opravdu *HODNĚ* nešťastnej z toho Ryzenu 1.generace: 1800X...

- vždyť se mi na tom sekal NEJEN Microsoft Flight Simulator 2020 a pochopitelně DEATH_STRANDING(které hojně využívá právě AVX a AVX2 instrukce!!), ale dokonce i Jedi: Fallen Order a HL:Alyx...... a občas zcela náhodně ale jen při plném vytížení prostě FREEZnul(či BSOD) i s vyREKLAMOVANOU(NOVOU) deskou... (a bez ohledu na frekvenci RAM ----- dělal to úplně stejně často i s RAM na základní frekv. DDR4-2400 ) 33ooo
22rrr
Johnbodlis píše: stř 16 čer, 2021 22:43 Přesně, koupil jsem si Ryzen 2, očekával že chvíli vydrží... :smt022
Nevydržel, upadl za chvilku v zapomnění...
Ostatní vyčkali, (zřejmně s Intelem mohli) a pořídili Ryzen3 (to je jiná liga)...
A ano, disfunkce AVX512 (nebo jak se to jmenuje), mi u Ryzenu CHYBÍ, hodně.
BRISINGR-II_v2.0: AMD Ryzen 7 5800X + NZXT Kraken X62(mod.: 2x NF-A14 2000 iPPC!), ASUS ROG STRIX X570-F, ASUS STRIX GTX 1070 8G-DirectCu-III, 32GB G.Skill 4000@3800 CL16-19-19-39-58-1T @1.41V, SSD_1: NVMe(4.0) Samsung SSD 980 PRO 250GB, SSD_2: NVMe(3.0) WD BLACK 1TB, SSD_3 SATA: ADATA SU800 256GB (O.S.) ; HDD: 6TB Seagate SkyHawk "surveillance 24/7" 256MB smartCache ; Seasonic Focus Gold 750 ; SilentiumPC Aquarius M60W 45bb

Krtek Kazatel
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 48
Registrován: sob 03 led, 2015 16:23
rok narození: 13 říj 1981

Re: Na čem počítáme

#173 Příspěvek od Krtek Kazatel »

tak jsem poridil 5950x 128gb ram zapojim to do rosseta tak ze bodiky budou pekne naskakovat :) je to na vode jen to musim jeste poladit :) kdyz by me nekdo byl schopnej poradit jak nastavit pbo byl bych vdecnej :)
zatim co sem to testoval tak all core na 4.4 ale to uz se blizim k 90 stupnum a spotreba strili prez 220w :D potreboval bych to zkrotit na nejakejch 180w a to by ak all core mohlo bezet na 4.1

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1232
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 7-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: Na čem počítáme

#174 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

Nemám procesor řady 5, ale jenom 3. Já tu spotřebu řešil tak, že jsem natvrdo nastavil násobič na nižší číslo, postupně zvedal násobič o +1 a sledoval hodnotu napětí při nastavení AUTO.
U R7 3700X jsem došel na hodnotu násobiče 38 -39(desetiny neřeším), kdy voltáž se měnila dosti skokově. Nejspíš je to ta hranice mezi TDP 65W na 95W. Tak jsem dal na tvrdo násobič 38 a offset voltáže nastavil ještě na - (mínus).
Takto mi ještě trošku snížil napětí a jedu standardně na 3.8 GHz při hodnotě voltáže 1.17-1.19V. Ještě podotknu, když jsem nastavil nižší voltáž nad násobičem 39+, tak to zdlouhodobého hlediska bylo nestabilní a končilo modrou smrtí.
Nejsem OC, jen obyčejný amatér uživatel. 45cc
Třeba by tento jednoduchý postup mohl fungovat i na tvé řadě, začni na 3.8GHz na násobiči 38 a postupně to zvyšuj +1 a třeba klidně po desetinách až najdeš ten strop přechodu na větší TDP. Myslím si, že nejlepší cesta jak dosáhnout úspory energie při dlouhodobém zatížení u CPU je si pohrát s laděním optimální hodnoty voltáže.

PS: pak prosím dej nějakou informaci na cos přišel a jak sis to nastavil 45bb
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

(Pozn. veškeré informace jsou z českých médií rozhlasových, televizních a nějaké fake news z internetu. Proto informační hodnota mého příspěvku je vždy nulová a radši to nečtěte. Televizní zprávy po 19 hodině sleduji minimálně a nehodlám se očkovat vakcínou verzí č.1 až 3, počkám si na revizi vakcíny splňující normy pana Šmuclera.) 45cc

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 18726
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#175 Příspěvek od forest »

Krtek Kazatel píše: pát 25 čer, 2021 16:18 tak jsem poridil 5950x 128gb ram zapojim to do rosseta tak ze bodiky budou pekne naskakovat :) je to na vode jen to musim jeste poladit :) kdyz by me nekdo byl schopnej poradit jak nastavit pbo byl bych vdecnej :)
zatim co sem to testoval tak all core na 4.4 ale to uz se blizim k 90 stupnum a spotreba strili prez 220w :D potreboval bych to zkrotit na nejakejch 180w a to by ak all core mohlo bezet na 4.1
Gratuluji k tomuto skvělému upgrade :smt023
Porovnával už jsi reálný rozdíl ve výkonu trojkové a pětkové řady? Takovéto praktické poznatky přímo od majitele a provozovatele DC, jsou velice cenné. Pokud jsi měřil i rozdíl ve spotřebě, tek ještě lépe.

Krtek Kazatel
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 48
Registrován: sob 03 led, 2015 16:23
rok narození: 13 říj 1981

Re: Na čem počítáme

#176 Příspěvek od Krtek Kazatel »

neporovnaval jsem vubec nic :D ale dik za gratulaci k upgradu :)
3700x jsem mel jen chvilku,kazdopadne oproti me memu xenonu 1241v3 je to uopgrade z doby kamene do 21 stoleti :D

no tak jelikoz se me nepovedlo prodat to 3700x tak pojedu jak nanem tak na 5950x rossetu :) to bodiky budou pribejvat :)

Odpovědět

Zpět na „Hardware“