Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátoři: petnek, Zelvuska, nenym, Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#81 Příspěvek od oldjerry » pon 12 úno, 2018 08:52

Dadu from Silesia píše:jaké máš treploty cpu a gpu?
máš ručně nainstaloivané ovládače ke gpů nebo random co ti hodí windows?
máš nainstalovaný všechen software co byl k desce případně aktualní z webu výrobce?
máš poslední bios pro tvou desku to o těchto AMD je důležité pokud deska ležela x měsíců na skladě muže tam být ještě první generace biosu, která dělala neplechu.
jinak mě nic nenapadá
Všechno je OK - z toho, co jsi vyjmenoval. Při reinstalaci Win jsme omylem přeinstalovali adresář Programdata a všecky konfigurační soubory. To je výchozí skutečnost. Jde s tím něco dělat? Ono to počítá, ale vypadává, dělá to 40% výkonu při odběru 70% energie. Teploty jsou celkem OK - CPU do 45°C (kritická je 60°C), grafiky jsou v pohodě.Ale z nějakých důvodů to vypadává někdy po hodině, někdy po deseti... Klíčem je ta konfigurace...

Nenym by si s tím věděl rady, ale asi jsem ho něčím otrávil, forest- který mi už taky mockrát pomohl toho má stejně jako Ondra dost i beze mně a o nikom jiném nevím. Teď jsem do toho vrazil 13000 Kč užmoulaných z důchodu a asi to bude na nic. Přitom jsem to kupoval s cílem pomoc týmu v soutěžích Primegrigchalenge. Já holt jsem už blbej dědeček a musím se s tím nějak vyrovnat - po 11 letech končím dost neslavně... co?
budu v hlubokém ponuru, tým si poradí i beze mne...

v.svantner
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 271
Registrován: sob 11 pro, 2010 16:51

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#82 Příspěvek od v.svantner » pon 12 úno, 2018 09:53

Hlavně klid. To se spraví. Každopádně to vypadá na chybu v hardwaru, protože jinak by to napadalo. Konfigurační souborů jsou na maximální využití, ladění, atd., ale jestli to padá, tak je za tím hardware. To znamená, že současná situace uvnitr compu nevím nesedí. Mně před lety padal občas GG a potom jsem zjistil, že RAMky nesedí, přesto že byly odsouhlaseny výrobcem MB. Chce to ten comp pořádně vyladit, ale to je na odvoz a několikadenní test. V únoru pojedu kolem Lovosic, tak se mohu stavit, vyzvednout to a dát to dohromady.

Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#83 Příspěvek od oldjerry » pon 12 úno, 2018 14:20

simpanz píše:Hlavně klid. To se spraví. Každopádně to vypadá na chybu v hardwaru, protože jinak by to napadalo. Konfigurační souborů jsou na maximální využití, ladění, atd., ale jestli to padá, tak je za tím hardware. To znamená, že současná situace uvnitr compu nevím nesedí. Mně před lety padal občas GG a potom jsem zjistil, že RAMky nesedí, přesto že byly odsouhlaseny výrobcem MB. Chce to ten comp pořádně vyladit, ale to je na odvoz a několikadenní test. V únoru pojedu kolem Lovosic, tak se mohu stavit, vyzvednout to a dát to dohromady.
Tak jak mi napadá, občas mi to sepne: podíval jsem se do prohlížeče závad a zjistil, že příčiny drobných poklesů i totálních výpadků (bez modré smrti) jsou ryze softové. Pokud by ses chtěl podívat, dám ti TV, protože zkušený operátor by to měl podle mne dokázat ze vzdáleného počítače. Já už nemám na pamatování si desítek tagů a jejich účinků funkcí, abych mohl udělat víc, než jednoduchý konfigurátor app_config při změně parametrů, nebo cc_config... Tohle už je na někoho, kdo má hlubší základ a prochází se softem jak růžovou zahradou.

Jarda -- oldjerry

v.svantner
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 271
Registrován: sob 11 pro, 2010 16:51

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#84 Příspěvek od v.svantner » pon 12 úno, 2018 14:47

no proč ne, u počítače budu sedět zítra odpoledne cca okolo 17. hod.

Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#85 Příspěvek od oldjerry » pon 12 úno, 2018 14:51

simpanz píše:no proč ne, u počítače budu sedět zítra odpoledne cca okolo 17. hod.
Tak dohodnuto.. nazdar.
J.

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 773
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
ID CNT statistics: 15767

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#86 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® » pon 12 úno, 2018 21:00

Teď jsem si to přečetl, škoda slov 45dd To mi připomnělo, že jsem nedělal už zálohy 3/4 roku, ten čas jaksi běží mílovými kroky vpřed.
Snad to nějak rozumně dopadne, já už jsem těmito procedurami kdysi taky prošel a poučil se. :smt102
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa
User of The Day

Medajle na projektech:
Asteroids@home: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
WCG: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
PrimeGrid: Obrázek Obrázek Obrázek

v.svantner
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 271
Registrován: sob 11 pro, 2010 16:51

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#87 Příspěvek od v.svantner » úte 13 úno, 2018 16:19

Jsem ještě mimo kancelář. Dám vědět, až se dostanu ke compu.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 16943
Registrován: pát 27 říj, 2006 09:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#88 Příspěvek od forest » stř 14 úno, 2018 05:27

Omlouvám se starý brachu, že píši až nyní, ale jak už jsem psal (v tématu o objednávání triček) tento pracovní týden jsem rád, že se někdy alespoň na chvilku vyspím. I čtení fóra doháním po několika dnech po kouskách v autobuse při cestě do a z práce.
V sobotu budu teoreticky doma, tak uvidíme, jak na tom v té době budeš.

Každopádně není nic ztraceno. Zatím usuzuji rovněž na HW chybu, možná i s chlazením (na teploty CPU bych se kouknul v prvé řadě), takže bych kleknul na toho odborníka, který ti ten upgrade dělal, že to nefunguje jak má. Tan to snad i na místě vyřeší s tím obnovením dat.
Jak to tak čtu, tak nechápeš vůbec, jak ta obnova funguje. Pokusím se to nějak nastínit:
- pokud uděláš formát a nahraješ na původně zaplněný disk znovu systém, tak ta nová data se zapíší nahodile na disk. Nezapíše se adresář/soubor se stejným jménem na to stejné místo kde bylo, prostě obsadí určitý počet chlívečků na prázdném disku a jen v těch chlívcích skutečně přepíší původní data. Chlívků jsou ale na disku stovky tisíc, takže pokud jsi tam zatím nahrál jen systém a většina disku zůstala volná, je obrovská šance ve zbytku chlívečků obnovit to, co tam bylo původně.
- má to jeden problém, soubory nenalezneš v původních adresářích, ale na jedné hromadě. Pokud ale víš třeba jak se ty knihy a podobné cenně soubory jmenovaly, naleznout a obnovit se to dá. Každým dalším provozem a zápisem na disk se ti ale pravděpodobnost záchrany cenných dat zmenšuje, proto logicky někteří doporučovali stroj vypnout, do příchodu odborníka.

v.svantner
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 271
Registrován: sob 11 pro, 2010 16:51

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#89 Příspěvek od v.svantner » stř 14 úno, 2018 06:58

Omlouvám se, přijel jsem až v noci.
Už se publikovala přesná HW konfigurace celého stroje?
Mně to několikrát dělaly RAMky, které prostě 100% neseděly do MB.
Naposledy upravil(a) v.svantner dne stř 14 úno, 2018 09:44, celkem upraveno 1 x.

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 6700
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#90 Příspěvek od nenym » stř 14 úno, 2018 09:37

Nenym by si s tím věděl rady, ale asi jsem ho něčím otrávil
Ničím jsi mne neotrávil, pouze jsem se téměř tři týdny poflakoval blízko rovníku (Kambodža, Thajsko), odkud ti opravdu pomoci s tím, co jsem měl dispozici (Androidí tablet, navíc jsem s sebou neměl heslo do TV) nešlo. Až se trochu srovnám v práci, mrkneme na to, třeba něco objevím. HW chybu však na dálku nenajdu.
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 464x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 16943
Registrován: pát 27 říj, 2006 09:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#91 Příspěvek od forest » stř 14 úno, 2018 14:33

Oldjerry mně psal dnes SMS, že prý mu bylo řečeno, že si Ryzeny nerozumí s WIN 7 a potřebují desítky. Kvůli tomu to prý blbne. Zdá se mně to jako nesmysl, ale nemám aktuálně čas k tomu hledat nějaké podrobnosti na netu. Zkuste napsat kdo Ryzen máte, zda o tom něco nevíte.

Psal jsem mu, že dosud není problém udělat upgrade z WIN 7 na desítky zdarma. Pokud by byl toto ten jediný problém, tak by bylo řešení snadné a rychlé.

harrykac
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 5
Registrován: úte 02 kvě, 2017 21:12

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#92 Příspěvek od harrykac » stř 14 úno, 2018 20:01

forest píše:Oldjerry mně psal dnes SMS, že prý mu bylo řečeno, že si Ryzeny nerozumí s WIN 7 a potřebují desítky. Kvůli tomu to prý blbne. Zdá se mně to jako nesmysl, ale nemám aktuálně čas k tomu hledat nějaké podrobnosti na netu. Zkuste napsat kdo Ryzen máte, zda o tom něco nevíte.
Přesně tento problém jsem teď řešil s Ryzen 5. Na win7 se pc po několika minutách zničeho nic "seklo". Windows update hlásilo, že win7 není možné s tímto procesorem updatovat - je příliš nový - a doporučovalo přejít na win10. Po upgradu na win10 vše běží OK, žádné chyby.

Jozef J
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 241
Registrován: pon 02 čer, 2014 15:54
rok narození: 10 črc 1978
ID CNT statistics: 22419

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#93 Příspěvek od Jozef J » stř 14 úno, 2018 21:30

nenym píše:
pouze jsem se téměř tři týdny poflakoval blízko rovníku (Kambodža, Thajsko),
:smt007

Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#94 Příspěvek od oldjerry » čtv 15 úno, 2018 00:37

forest píše:Oldjerry mně psal dnes SMS, že prý mu bylo řečeno, že si Ryzeny nerozumí s WIN 7 a potřebují desítky. Kvůli tomu to prý blbne. Zdá se mně to jako nesmysl, ale nemám aktuálně čas k tomu hledat nějaké podrobnosti na netu. Zkuste napsat kdo Ryzen máte, zda o tom něco nevíte.

Psal jsem mu, že dosud není problém udělat upgrade z WIN 7 na desítky zdarma. Pokud by byl toto ten jediný problém, tak by bylo řešení snadné a rychlé.
Je to nesmysl asi... nakonec jsme za těžkou cenu zjistili, že z kitu 2x 4GB /3000MHz byla jedna paměť vadná a výkon a provoz vůbec chcípal na nedostatek paměti. Bude mi trvat 14 dní, než si to dám do takového stavu, abych mohl bezpečně počítat. Když jsem to otevřel a neměl jsem tam skoro nic ani jsem nevěděl, čím začít... je to salakvarda. Řekl bych po dnešku, že měl pravdu ten, kdo napsal, že na Ryzen 7 Eightcore 1800X je 8gB malá paměť a to mi tam kámoš po výměně komponent bez porady se mnou dal navíc Primegrid SOB - takovýho žrouta paměti 45hh ...
Tak mne omluvte do konce února, jestli to jako normalizovaný vztekloun vůbec přežiju... musím reklamovat tu paměť a dokoupit další, proč jsem to já vůl neudělal hned nepochopím. Holt si musím půjčit...
Zdarec borci!

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1056
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#95 Příspěvek od Dadu from Silesia » čtv 15 úno, 2018 00:55

Tak to je pech chytnout vadný kus. Čekal bych spíše vadnou desku než paměti.
Obrázek

Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#96 Příspěvek od oldjerry » čtv 15 úno, 2018 16:56

Nedělám si patent na pravdu, ale nemá cenu něco upravovat a ladit, když místo potřebných asi 10 - 12 GB na pamětech mám only 4GB. Je ale fakt, že dnes jsem objednal jednu paměť 8 GB 3000MHz a druhou koupím jak dám dohromady nějaké peníze. Takže až budu mít těch parádních 16 GB tak pak budu velice rád, jestli mi to někdo erudovaný zkoukne a poladí. Zatím vám všem děkuju za účast a podporu.

Uživatelský avatar
Abby
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 312
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303
Bydliště: Altstätten, Schweiz

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#97 Příspěvek od Abby » čtv 15 úno, 2018 19:11

forest píše:Oldjerry mně psal dnes SMS, že prý mu bylo řečeno, že si Ryzeny nerozumí s WIN 7 a potřebují desítky. Kvůli tomu to prý blbne. Zdá se mně to jako nesmysl, ale nemám aktuálně čas k tomu hledat nějaké podrobnosti na netu. Zkuste napsat kdo Ryzen máte, zda o tom něco nevíte.

Psal jsem mu, že dosud není problém udělat upgrade z WIN 7 na desítky zdarma. Pokud by byl toto ten jediný problém, tak by bylo řešení snadné a rychlé.
Je to pravda, na Ryzen sice jde Windows 7 nainstalovat, ale fungovat správně to nebude, mám s Kaby Lake to samé. Chce to holt moderní OS, což jsou Bohužel Windows 10. Windows 7 jsou asi tak 10 let staré, to snad nikdo nečeká, že to bude rozumně chodit na moderním HW.

Mimochodem, napadá mě častá příčina nestability a to zdroj, jestli je ta možnost, zkusila bych nějaký jiný/lepší.

A nakonec věc, která sice Old Jerrymu už nepomůže, ale do budoucna třeba pomůže zabránit dalšímu podobnému neštěstí. Svět se dělí na dva tábory, na lidi kteří nezálohují a na lidi, kteří již o data přišli. Já patřím mezi ty druhé, takže miluju Apple za jejich úžasnou systémovou utilitku jménem Time Machine a ve Windows holt zálohuji těch pár důležitých věcí ručně (ještě že nemám Windows na práci, ale jen na hry a nepodstatné blbosti :-) ). Resp. třeba takové fotky a dokumenty mám na iCloud a díky Macu současně v Time Machine, některé méně důležité věci občas zálohuji ručně na NAS a ostatní nejsou důležité. Ale kdybych měla Windows používat tak, jako používám Mac, tak bych si určitě koupila něco jako Acronis nebo prostě něco, co automaticky dělá každou hodinu přírůstkovou zálohu a dá se z toho obnovit během pár minut buď data samotná nebo i celý systém. Prostě Time Machine pro Windows (kdybyste někdo o něčem takovém věděl, podělte se prosím, kvalitní program, který bude dělat to, co dělá Time Machine ráda zakoupím, musí umět zálohu i obnovu i po síti)

Jinak Old Jerry, zachránit by data ještě asi šly, ale znamenalo by to okamžitě vypnout PC a nepoužívat ho do pokusu o obnovu. Pak vyndat disk, vzít ho k jinému PC, tam použít třeba již zde zmíněný GetDataBack, spustit hloubkovou kontrolu, která fakt může trvat i v řádu dnů a na jiný disk obnovovat co se dá. Ale každou sekundou, po kterou tvůj PC běží, se od svých dat vzdaluješ.

Uživatelský avatar
oldjerry
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 909
Registrován: ned 03 kvě, 2009 11:06
rok narození: 31 pro 1937
ID CNT statistics: 12179
Bydliště: Lovosice
Kontaktovat uživatele:

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#98 Příspěvek od oldjerry » čtv 15 úno, 2018 22:47

[quote="Abby"]

Je to pravda, na Ryzen sice jde Windows 7 nainstalovat, ale fungovat správně to nebude, mám s Kaby Lake to samé. Chce to holt moderní OS, což jsou Bohužel Windows 10. Windows 7 jsou asi tak 10 let staré, to snad nikdo nečeká, že to bude rozumně chodit na moderním HW.

Mimochodem, napadá mě častá příčina nestability a to zdroj, jestli je ta možnost, zkusila bych nějaký jiný/lepší.
----
Nechtěl jsem to kopírovat celé... Takže shrnuto: příčiny padání byly dvě: OS s vousy a malá kapacita pamětí. O záchranu dat s pomocí mně neznámého speciálního programu se pokusil můj přítel a ajťák - několikahodinová práce byla s hubeným výsledkem, většina dat již byla neopravitelně poškozena následující reinstalací Woken. Teploty byly kolem 42°C, což se domnívám, že u tohoto typu CPU nejsou vysoké. U GK se tu tak nejedná. Zálohy jsem měl nastaveny automaticky - neumím si ale vysvětlit, proč byly zkopírovány Názvy adresářů, které pak byly prázdné... Ajťák byl u toho... Díky za názor, přispěl k jakémusi pravděpodobnému obrazu toho, co se mi tu stalo.
oldjerryOldJerry BoincStats
PrimeGrid FreeDCstats,
oldjerry Mega Milestones, Obrázek
Obrázek
https://statistiky.czechnationalteam.cz ... cdcd7a.png
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Počítám na Kryštofovikterý vlastní AMD Ryzen7 (8Core) 1800X/3,6-4,2GHz AM4... GA-AB350 Gaming AM4 ATX, HyperX Predator 2x8GB 3000MHz CL15, MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB 1607MHz, ASUS NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB 1607MHz, HDD WDC SATA 500GB, SSD Corsair Force 128 GB, OS: Win10 Pro/64b a to vše krmí Corsair RM750i 750W Gold a podporuje bmgr 7.12.1.

jiri kovar
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1049
Registrován: ned 20 črc, 2008 08:31

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#99 Příspěvek od jiri kovar » čtv 15 úno, 2018 23:12

Aby vám nebylo líto, že je málo lidí s problémy s PC technikou a všeho kolem.
Win 10 jsou sice moderní systém, ale jsou to pěkné svině na updaty, které rozumně nejde zastavit. A pak se dostaví třeba autoupdate ovladačů grafiky (AMD HD 7990), který byl sice vypnutý, ale při výpadku proudu se nějak hajzlík zapnul. Nainstalily se nové ovladače a bylo z toho několik modrých smrtí. Než se mi podařilo přijít na příčinu BSOD, tak jsem dělal 3x čistou instalačku, protože teprve při druhé mi to zahlásilo potíže s ovladači. Dal jsem tam rok a půl staré, které jsem tam původně držel zuby nehty přes odpor W10+AMD a jede to jak z praku. Jen teď nevím, jak dlouho dokážu vzdorovat. S nVidií nikdy nebyly a nejsou takové potíže jako s AMD ovladači - hoši sofťáci od AMD by měli jít do učení k sofťákům nVidie. Nvidiácký soft funguje precizně i na vykopávkách typu GTX 480 a pokud se vyskytne nějaká chybička pro určité aplikace, tak to rozhodně nemá tak dalekosáhlé následky jakým je likvidace OS.

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1056
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Intel místa Vishera aneb Velké oči malé peníze

#100 Příspěvek od Dadu from Silesia » pát 16 úno, 2018 01:31

zatím se mi nestalo, aby se spustilo stahování aktualizací při vypnutí v - msconfig - a zakázaní služby windows update.
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Hardware“