Vodní chlazení

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska, Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Gals » ned 25 bře, 2007 23:58

Mno právě od toho galaxi to vypadá podobně jak na cpu takže to asi ty paměti chladit nebude. Tak já nwm musel bych sehnat někde na ně speciální nebo jsem viděl nějakej velkej blok, ten nejspíš chladí vše.
Tak si říkám, aby se mě to vůbec podařilo slátat dohromady a fungovalo to na všem :)

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#22 Příspěvek od forest » čtv 29 bře, 2007 16:15

Však jsem ti psal že by jsi na té grafárně musel nechat ty originální plechy a GPU blok plácnout až na ten plech. Ono stačí že to teplo budeš odvádět, nemusí ten blok sedět přímo na pamětech a GPU.

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Gals » čtv 29 bře, 2007 22:01

Aha mno tak já ten pc pak rozfachčím s normálníma větrákama a až potom tam dám toho vodníka radši. Nechci se ocitnou bez pc :)

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9933
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Nové DDR3 paměti s podporou vodního chlazení

#24 Příspěvek od vkliber » stř 15 srp, 2007 11:47

Náhodou jsem narazil na nové DDR3 paměti s podporou vodního chlazení tady v originále a tady v češtině.
S plánovanou cenou která půjde nad 20 litrů si o nich můžu akorát tak přečíst :lol: :lol: :lol: (a stejně nemám vodníka) .
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#25 Příspěvek od forest » stř 15 srp, 2007 12:43

Tak tomu říkám opravdová podpora vodního chlazení :idea:
Stačilo by sehnat ten pasiv, ty paměti by si klidně mohli nechat :wink:

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#26 Příspěvek od forest » pát 17 srp, 2007 10:35

Velice zajímavé je prosazování vodního chlazení přímo od výrobců jednotlivých komponentů.
Například MicroStar od kterého bych podobnou podporu moc nečekal, vydal grafickou kartu s integrovaným vodním chlazením:

http://www.msi-czechrepublic.com/clanek.php?id=13767

Díky vodnímu chlazení dosahuje neuvěřitelného přetaktu už přímo od výrobce.
Stojí u nás kolem 15.000 s DPH :wink:

Uživatelský avatar
IQE
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 228
Registrován: pát 03 lis, 2006 19:07
Bydliště: Vsetín

#27 Příspěvek od IQE » ned 07 říj, 2007 16:58

Chci se zeptat, jak moc je vodník náročný na údržbu :?: Já jen že my jsme za 6 let, co mám Pc, ho pouze asi 3x vysával :lol: tot veškerá udržba
Přítel je ten, kdo o vás ví všechno a má vás pořád stejně rád... ELBERT HUBBARD
Moje statistika

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#28 Příspěvek od forest » ned 07 říj, 2007 19:39

V podstatě pokud neměníš desku, nebo jiné díly na které máš chlazení píchnuté, tak stačí jen jednou za měsíc zkontrolovat hladinu vody, ale dolévat stačí trochu tak jednou za 1/4 roku.
Ta kontrola a dolévání je snadné, když máš průhledné víčko na expazce. O jíné údržebě nevím. Dle dlouholétých zkušeností, se v podstatě zbavíš toho vysávání, protože v bedně je čisto :wink:

Uživatelský avatar
IQE
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 228
Registrován: pát 03 lis, 2006 19:07
Bydliště: Vsetín

#29 Příspěvek od IQE » pon 08 říj, 2007 12:22

A když měním díly nebo chci třeba přidat další HDD or RAM :?:
Přítel je ten, kdo o vás ví všechno a má vás pořád stejně rád... ELBERT HUBBARD
Moje statistika

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#30 Příspěvek od forest » pon 08 říj, 2007 13:59

Na HDD a RAM nemáš vodní blok, tedy alespoň já ne a tak je můžeš střídat normálně jako bez vodníka. Myslel jsem když měníš desku, nebo máš vodní chlazení na grafárně a měnil by jsi ji.
V takovém případě trvá trochu déle než u vzduchového chlazení výměna toho dílu, protože to musíš z okruhu vyřadit, odšroubovat blok a zase do okruhu zařadit. Ale je to jen o něco delší laborování, žádný zdlouhavý čachry.

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

#31 Příspěvek od krahulik » úte 09 říj, 2007 07:27

tak pomalinku zacinam pokukovat po vodnikovi :)

bohuzel nejsem kutil tim (sikovnej jsem, ale nejak neni chut), takze kupovat nejakou samoskladacku u me padne :(
Nevite jestli se da sehnat nekde kvalitni set? Pokukuji sice po zalmanovi reserator 2, ale zarazi me "pouze" 300l/h. A pak taky ze kdyz bude neco s vodnikem tak se odpoji, ale nevypne se PC.
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#32 Příspěvek od forest » úte 09 říj, 2007 08:15

300l/h je docela dost a mělo by stačit, pokud je ta průchodnost opravdu celým systémem a není to jen maximální údaj na čerpadle, což někdy je dobrá fligna prodávajících jak jsem četl.

Setů se dá pořídit hned několik, například:
http://www.viscool.com/?page=prod&pol=22#76
http://www.vodnichlazeni.cz/produkty.php
http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.js ... 5CKomplety

Set od Viscoolu s ohledem na pasivní výměník který mám i já doma, mohu vřele doporučit.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#33 Příspěvek od forest » úte 09 říj, 2007 08:57

krahulik píše:tak pomalinku zacinam pokukovat po vodnikovi :)
Vodník má krom bezhlučnosti i tu úžasnou výhodu, že se prostředky do něj vložené časem vrátí.
Ono není problém totiž ty bloky chytit na jakoukoliv desku, GPU, Chipset atd, je to jen otázka spony, kterou si objednáš, nebo si ji kutilsky jako já, uděláš doma na koleni a tak v podstatě časem ušetříš za všechny ty větráky do bedny a hlavně za ty na CPU, které maximálně po roce non-stop provozu chrastí a nedá se to poslouchat.
Když vezmu kolik bych za ty léta co mám vodníka takovýchhle větráků do bedny a na CPU vysřídal, tak mám vodníka už asi delší dobu cenově zpátky.

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

#34 Příspěvek od krahulik » úte 09 říj, 2007 20:35

diky za tipy, na ten blok viscool jsme koukal v testu na pctuningu a nestoji si spatne, ten komplet vypada zajimave a levne, ...
jinak hlavnim impulzem pro zmenu je snaha o ticho a lepsi ucinnost chlazeni.

Jinak mam zajem o pasivni chlazeni, ty vetrakove se mi moc nezamlouvaji (mozna na druhe pocitadlo casem).

budu jeste premyslet :)

jinak jsem zvykly na zalmana, mam od nej skoro vsechny vetraky, libi se mi zpracovani atd., ta cena kompletu je ale trosku jinde..kdyby V2 stala jako V1+ tak jdu do nej :)
Obrázek

Uživatelský avatar
Potoo
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 32
Registrován: pon 18 čer, 2007 09:16
Bydliště: Chomutov
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Potoo » stř 17 říj, 2007 20:13

S vodnikem MSI mam horsi zkusenosti. Mam teda sestavu na procesor, ale vypada prakticky stejne jako tohle na GPU. Co se tyka ucinosti chlazeni, tak je to horsi jak obycejnej AC Freezer, coz bych rekl, ze je nic moc vzhledem k cene Freezeru. Vetraky co MSI pouziva maji hlucna loziska pri provozu. Musel jsem ho nahradit dvojici vlastnich vetraku na obou stranach pro zlepseni proudeni vzduchu. Ale nemelo to velky efekt na chlazeni.
Kdyz vodnika, tak poradnej okruh s kvalitnim radiatorem, klidne dva, nejlip s rychlospojkama, aby se s tim dalo manipulovat. Mel jsem dva roky vodnika bez radiatoru ale s 32l akvarkem a mobilita nebyla nejlepsi :), ale prevazel jsem komp dvakrat do roka. Dneska uz jsou moznosti uplne nekde jinde.
Obrázek

Uživatelský avatar
Potoo
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 32
Registrován: pon 18 čer, 2007 09:16
Bydliště: Chomutov
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Potoo » pon 22 říj, 2007 23:44

Nevite nekdo jak si vede to cerpadlo u Viscoolu co se tyka hlucnosti a vybraci? Stejne tak by me zajimalo jak to s temito vlastnostmi vypada treba po roce uzivani. Mel jsem ve vodnikovi uz par cerpadel od Eheimu a Hydoru a kdo vi jak tichy zrovna nebyly. Navic se u Hydoru po roce objevil problem s vibracemi, coz zvysovalo hlucnost. Ten hluk se mirne utlumil tim, ze se jednalo o ponorna cerpadla a ja pouzival misto radiatoru akvarko, takze pokud bylo cerpadlo ponorene ve vode, tak to cast hluku vyrusilo. Stejne tak je otazka jak je to se skutecnym prutokem. Ono 300l za hodinu treba u Eheimu je neco uplne jinyho jak udavanych 600l za hodinu u Hydoru.
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#37 Příspěvek od forest » úte 23 říj, 2007 05:30

Já měl originál čerpadlo od Viscoolu kolem 2 let a žádného většího hluku jsem si nevšimnul. Ono když je ponořené v expanzce, tak vlastně ani moc slyšet být nemůže. Osobně mám expanzku v Case na zdroji a pod ní kus filcu, takže jakýkoliv přenos rezonancí je v podstatě i vyloučený.

S těma 300l je to myslím úplně jedno. Si schválně vypočítej jaký průměr hadiček by jsi musel mít, aby ti prošlo systémem 600l za hodinu a nic to nebrzdilo, či dokonce 1000l což už jsem taky četl že někdo používá. Osobně se pak nedivím že začnou tyhle čerpadla odcházet a rachotit, protože jsou značně přetížená tím, že to do systému tlačí na plný pecky a ono to jaksi tak rychle neproleze. Málo kdo si uvědomí že musí pro tak velký průtok mít i odpovídající hadičky, výměník a bloky.

Z vlastní zkušenosti vím, že 600l použít lze a i to používám, ale mám v celém systému teflonové hadice s vnitřním průměrem 10mm a to stejné má průtok pasiv od Viscoolu. Musel jsem jen trochu prodloužit tu jejich originál expanzku, protože jinak by se mně do ní ten Eheim nevešel. Mám ho už víc jak 2 roky a taky žádný hluk neslyším.

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

#38 Příspěvek od krahulik » sob 10 lis, 2007 19:03

Tak jsem na vazkach :/

Vymluvite mi Zalman Reserator 2 ? "Nebudou to zbytecne utracene penize, tj. moc drahe?"
Bude prozatim na C2Q, tj. bez OC na prozatimni sestave (ddr1,agp) + grafika..(v budoucnu pravdepodobne i cipset)
Zanedlouho by byl mirny OC na X38 (P35) (deska, pameti,grafika).
Obrázek
ENG:
Recenze
Recenze
Recenze
(+)
vypada skvele :)
umisteni radiatoru bez problemu
dle recenzi nepropada
(-)
cena ( nejnizsi kolem 7 tis.) :(
vykon cerpadla +- 0,5 m
zadna recenze na C2Q

Alternativou zustava koupit neco levnejsiho:
http://viscool.com/?page=prod&pol=22
(-)
-mam middletower (mista v bedne moc neni, cerpadlo s expanzkou by muselo byt nejak sikovne primoutovane ke spodku bedny)
Case je "v policce" ve stole (jakykoliv zasah do bedny=kvrdlani pri vyndavani)
-pasiv (kdyby se dal sehnat nejaky "stojanek" uvital bych, takhle by musel byt na zemi nebo nekde zavesen? na vrsek bedny se nevejde, vedle taky nee, dozadu taky nee, vrtani do panelu?
(+)
cena
(?)
chladici vykon oproti Z
recenze na C2Q

Mimo cenovou hladinu (financne bych asi na 2 mesice vykrvacel) je tenhle krasavec. (C2DE6600+GF8800). Tohle uz by doma asi bez povidani neproslo + oddalil by se upgrade. Jezisek by to byl ale paradni. Ma vsechno co pozaduji :lol:
Testik:http://www.pcper.com/article.php?aid=46 ... pert&pid=1
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#39 Příspěvek od forest » sob 10 lis, 2007 20:38

Řeknu ti to asi takhle. Pokud ti jde o konečný celkový vzhled, tak jdi určitě do Zalmana. Zaplatíš za něj 3x tolik, ale na pohled je to bomba :smt073

Pokud ti jde o bezproblémovou funkčnost a na celkový vzhled přivřeš oko, tak si koupíš Viscoola a za zbytek tu novou desku :wink:

Na funkčnost ten výběr nebude mít vůbec žádný vliv a na možnosti přetaktu také ne. Pokud pasivní výměník od Viscoolu Q6600 na 3,2Ghz uchladí bez problému, tak není důvod, proč by jej ten Zalman neuchladil také, ovšem v létě bych to odhadoval, že bez malého ventilátoru to fungovat nebude ani jedno tak jak je to dodávané :wink:

Uživatelský avatar
krahulik
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1219
Registrován: úte 09 led, 2007 10:33

#40 Příspěvek od krahulik » ned 11 lis, 2007 13:19

com vic koukam na reseratora XT, tim vic se mi libi :)

byt sikovnej a mit material tak by se z vicsoolu dal udelat "XT" :)

Obrázek
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Hardware“