BOINC nevidí GPU

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska, Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Diego
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 226
Registrován: pát 24 bře, 2017 19:53
rok narození: 08 pro 1988
ID CNT statistics: 23300
Kontaktovat uživatele:

BOINC nevidí GPU

#1 Příspěvek od Diego » úte 06 srp, 2019 16:29

Ahoj všem,
při přípravě na WOW event jsem zjistil že mi BOINC nevidí GPU. A přitom když jsem jí instaloval tak jsem jí tam nějakej čas viděl, ani nevim kdy zmizela. Jinak funguje bez problému.

OS: Ubuntu 18.04.2
CPU: AMD® A6-7400k radeon r5, 6 compute cores 2c+4g × 2
GPU: GeForce GT 1030/PCIe/SSE2

Díky za rady

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#2 Příspěvek od Abby » sob 10 srp, 2019 11:34

Ovladače Nvidie máš nainstalované? Na open shitech to nepůjde.

Uživatelský avatar
Diego
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 226
Registrován: pát 24 bře, 2017 19:53
rok narození: 08 pro 1988
ID CNT statistics: 23300
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#3 Příspěvek od Diego » sob 10 srp, 2019 11:38

Jj mam

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#4 Příspěvek od Abby » sob 10 srp, 2019 11:42

Tak se ještě podívej po balíčcích CUDA, COMPUTING a tak, já používám jiné než *buntu distribuce, tak ti neřeknu přesně co potřebuješ.

Jinak ty ovladače máš nejnovější? A jsou i funkční?

Uživatelský avatar
Indy
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1232
Registrován: úte 07 lis, 2006 16:13
rok narození: 0- 0-1969
ID CNT statistics: 288
Bydliště: Bučovice

Re: BOINC nevidí GPU

#5 Příspěvek od Indy » sob 10 srp, 2019 17:50

Zkus mrknout do tohohle fóra Linux (zejm. Ubuntu) a dvě grafiky. Měl jsem vlastně stejný problém, BOINC neviděl GPU, hlásilo to "no GPUs found". Byl to sice Linux Mint a 2 grafiky, ale prostě ovladače a možná doinstalace modprobe.
CNT podpis | PrimeGrid Free-DC stats | WCG signature | User of the Day
Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek a konečně taky Obrázek and Only For You - IQE Obrázek
a ještě GPUGrid: 4xObrázek 4xObrázek 2xObrázek 1xObrázek

Uživatelský avatar
Diego
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 226
Registrován: pát 24 bře, 2017 19:53
rok narození: 08 pro 1988
ID CNT statistics: 23300
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#6 Příspěvek od Diego » sob 10 srp, 2019 19:32

Tak uz mi to bezi. Ironicky mi pomohlo odinstalovat originalni ovladace co sem mel primo ze stranek nvidie😁 Este musim zprovoznit cuda a bude to 😉

kykyrykas
Příspěvky: 3
Registrován: sob 24 srp, 2019 23:22
ID CNT statistics: 4237

Re: BOINC nevidí GPU

#7 Příspěvek od kykyrykas » ned 25 srp, 2019 00:13

Zdravím. Mám podobný problém s grafikou Radeon VII. Na nejnovějším operačním systému Ubuntu mám nainstalovány nejnovější ovladače přímo od AMD. BOINC Manager mám 7.9.3 (x64). Einsteina mi počítá vždy jen CPU. Nikdy však GPU.

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#8 Příspěvek od Abby » pon 26 srp, 2019 21:53

Máš nainstalovanou i podporu pro OpenCL? Já na Manjaru (a předtím Antergos nemlich to samé) jsem musela kromě ovladačů Nvidie nainstalovat i CUDA a OpenCL pro podporu výpočtů, bez toho mi Boinc také grafiku neviděl.

kykyrykas
Příspěvky: 3
Registrován: sob 24 srp, 2019 23:22
ID CNT statistics: 4237

Re: BOINC nevidí GPU

#9 Příspěvek od kykyrykas » pát 27 zář, 2019 22:19

Povedlo se na Ubuntu, ale nešli regulovat otáčky ventilátoru na grafice, takže to po půl minutě přehřálo grafiku až do zamrznutí PC. Po přechodu na Windows 10 nejdou zase výpočty pro grafiku?! Při registraci nového projektu např. Milkyway@home mě to na jejich stránkách nepustí dál (Invalid email address: please enter a valid address of the form name@xxx.yyy), přestože zadávám emailovou adresu korektně. Captcha funguje. Už mě to přestává bavit. 16GB grafika za více než 20 tisíc a ono to nechce počítat ani ve Windows s nejnovějšími ovladači.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17865
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: BOINC nevidí GPU

#10 Příspěvek od forest » ned 29 zář, 2019 08:50

Máš do té grafiky připojený monitor?
Častokrát se grafika v BOINC Managerovi nechce detekovat jen pro to, že nemá aktivní jeden z výstupů, i když ji sytém bez potíží detekuje a vypadá vše OK. Stačí i použít Dummy-plug. Bývá to problém když se používá pro monitor jiná grafika (třeba integrovaná) než pro výpočty, nebo když stanice není napojená na monitor vůbec. Ne každá grafika to potřebuje, ale bývá to častý problém.

Na to stejné jsem u Radeonů narazil při snaze o jinou regulaci otáček, než měla grafika nastavené z továrny. Bez připojení monitoru na úpravy v programu grafika vůbec nereagovala.

Nevím jak je to u Radeonu VII, ale u Radeonu FE musím používat speciální ovladače s podporou open CL. Ne všechny je mají v sobě a opět se v systému i bez nich jeví co se týče grafiky OK, jen prostě výpočty nejedou.

S Linuxem aktuálně bohužel nepomohu. Věci co jsem se na nich naučil před lety jsou již přežité.

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#11 Příspěvek od Abby » ned 29 zář, 2019 09:55

Já jsem zjistila ještě jednu věc, jak jsem měnila počítač za Ryzen, tak samozřejmě i se základní deskou a vzala jsem ASRock B450M PRO4 a nefungovalo mi nainstalované Manjaro, tak jsem instalovala načisto OpenSUSE (nakonec se ukázalo, že problémy byly způsobené deskou, mám teď MSI B450 Tomahawk Max a všechno je v pohodě. Dělalo to to, že po restartu nebo vypnutí Linuxu to zůstalo viset na post screen a nedalo se dostat dál, ani do biosu a pomohl jen reset biosu). Jenže v OpenSUSE i přes nainstalované ovladače, které automaticky nainstalovaly i balíček "compute" mi Boinc grafiku neviděl. Pomohl tento příkaz: "sudo usermod -a -G video boinc". Od té doby GPU v Boinc v Linuxu funguje (až na to, že když se počítá přes GPU, nedá se PC prakticky používat).

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 915
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
ID CNT statistics: 15767

Re: BOINC nevidí GPU

#12 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® » ned 29 zář, 2019 13:42

Napsat nejede mi to, je tak stejně hodnotná informace, jako říci slepému, podej mi tamtu knihu v knihovně. Jsou zde mnohem větší odborníci na hardware než já, ale pokud nedodáš lepší info k problému a podrobnosti, tak se ani nedivím, že na radu budeš čekat mnohem delší dobu.

Pár důležitých chybějících informací pro Windows aplikaci:
- kolik karet máš v PC připojeno na MB (jednu, dvě, tři)
- je to GK, která je zapojená k monitoru (1) nebo jako druhá, třetí bez připojení k monitoru
- pokud jsi zrovna rozšiřoval hardware o další GK a máš teď v počítači 2+ karet zapojeno v PC, editoval jsi řádek v souboru cc_config.xml pro podporu více GK? Jedná se o řádek <use_all_gpus>0</use_all_gpus>, kde 0 přepíšeš na 1.
- někdy není vhodné dávat nejnovější ovladače a je dobré dát ty ovladače, které oficiálně najdeš přímo na stránkách výrobce GK.
- někdy je dobré i na stránkách patřičného projektu aktivovat políčko s počítáním beta testovacích prací (Run test applications)
- některé projekty mají GPU rozděleno práci pro AMD, NVidia, Intel. Omylem se dá i přehlédnout nepovolení, stalo se mi to taky 45hh
- úplně odinstalovat ovladače, vyčistit registry a pak nainstalovat ovladače čistou instalací, někdy taky pomáhá.

Mno řešit to víc nebudu, ohledně linuxu jsou tu jiní. 22rrr
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa
User of The Day

Medajle na projektech:
Asteroids@home: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
WCG: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
PrimeGrid: Obrázek Obrázek Obrázek

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2137
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#13 Příspěvek od Dzordzik » ned 29 zář, 2019 13:59

Abby píše:
ned 29 zář, 2019 09:55
Já jsem zjistila ještě jednu věc, jak jsem měnila počítač za Ryzen, tak samozřejmě i se základní deskou a vzala jsem ASRock B450M PRO4 a nefungovalo mi nainstalované Manjaro, tak jsem instalovala načisto OpenSUSE (nakonec se ukázalo, že problémy byly způsobené deskou, mám teď MSI B450 Tomahawk Max a všechno je v pohodě. Dělalo to to, že po restartu nebo vypnutí Linuxu to zůstalo viset na post screen a nedalo se dostat dál, ani do biosu a pomohl jen reset biosu). Jenže v OpenSUSE i přes nainstalované ovladače, které automaticky nainstalovaly i balíček "compute" mi Boinc grafiku neviděl. Pomohl tento příkaz: "sudo usermod -a -G video boinc". Od té doby GPU v Boinc v Linuxu funguje (až na to, že když se počítá přes GPU, nedá se PC prakticky používat).
To že se při GPU aplikacích nedá PC pod Linuxem skoro používat je běžná věc. I když vytížím pod oknama GPU na max, pořád se dá plocha atd normálně používat. V Linuxu ne a nenašel jsem žádné nastavení, které by tohle odstranilo. Předpokládám, že to je o ovladačích. Používám nativní nVidia.
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#14 Příspěvek od Abby » ned 29 zář, 2019 22:35

No přesně, ve Windows je to v pořádku a i při GPU na 100% se nic neseká, dokonce se už oproti dřívějšku dá plynule pustit 4k film (před rokem mi to nešlo). Ale v Linuxu a je úplně jedno o jaké jde distro to prostě nejde, počítání na GPU naprosto znemožní libovolnou práci i když jde jen třeba o Chrome. Taky mám uzavřené Nvidia ovladače, celkem pravidelně se aktualizují (používám kvůli pohodlí verzi z repozitáře přímo od Nvidie), ale tenhle problém mám od té doby, co používám Boinc v Linuxu, zlobí mě to...

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2137
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#15 Příspěvek od Dzordzik » pon 30 zář, 2019 06:43

Njn, to je ten problém Linuxu. To co tam je zásadně závislé na ovladačích tam bu´d nfunguje vůbec nebo oproi Win blbě. Celkem logicky. proč by měli výrobci HW investovat obrovské částky do ladění a optimalizaci ovladačů pro systém, který má na desktopech naprosto mizivé pokrytí? U CPU optimalizace je to jinde, díky serverům, ale desktopové grafiky holt jaksi v serverech nejsou, tak to pak podle toho vypadá.
Ono to není jenom pod BOINCem, všimni si, že i akcelerace desktopu samotného stojí za houby. Stačí se podívat na rychlost rolování okna s webocou stránkou v tom stejném prohlížeči pod oběma systémy. A není to prohlížečem, dělají to i ostatní a i jakýkoli jiná okna pod Linuxem. Holt je to vlastnost a musíš se s tím buď smířit, nebo odejít. Jiná varianta bohužel není.
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#16 Příspěvek od Abby » pon 30 zář, 2019 11:46

Chápu, ale nesouhlasím, že třeba desktop nebo web browser jsou horší, pomalejší. Používám KDE/Plasma a mám tam nastavené nějaké efekty navíc (vlnění při přesunu okna, rozpad při zavření a tak, jsou to blbůstky, ale líbí se mi) a desktop je plynulý. Rolování webové stránky mi také přijde stejné, na některých "nekonečných" jako je třeba Facebook nebo Twitter mi dokonce přijde v Linuxu rolování plynulejší (ve Windows se mi to na zlomky sekundy trhá - ovladače aktualizuji automaticky v obou systémech, ve Windows myslím že teď jsou novější, ale většinou jsou stejné verze). A to dokonce i tehdy, když dělám s videem, na které používám akceleraci přes GPU, protože je rozdíl dělat 4k video hodinu a půl přes GPU nebo 14 hodin přes CPU když nevidím rozdíl v obrazu. Takže když běží zpracování videa, je GPU vytížená prakticky stejně jako při výpočtu v Boinc, ale PC se používat dá, když mi běží výpočet v Boinc tak se PC používat nedá. Já nevím, podle sledování vytížení je to v obou případech 98%. Určitě nemůže být problém v klientovi Boinc? Jak jsem psala jinde, nejsem programátorka, jsem jen trochu pokročilá uživatelka, ale na některé věci dost náročná. A výpočet v Boinc nebo zpracování videa je přece skoro to samé, ne? Když to vytěžuje grafiku stejně. Ale jak říkám, beru to z pohledu uživatele, do detailů nevidím.

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2137
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#17 Příspěvek od Dzordzik » pon 30 zář, 2019 12:18

Pak se ti to chová jinak než na mém systému. U mě je celkově práce i na ploše o dost pomalejší a trhanější než ve Win. Hodně je to vidět právě na dlouhých stránkách, nebo a tom, že pokud vytížím CPU, tak se mi začne sekat i video na YT, což se mi ve Win neděje. Podle mě si systém dokáže líp ohlídat zdroje pro aplikace na popředí než v Linuxu. Otázka je jestli by to nějak šlo nastavením změnit. Já úspěšný nebyl.
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#18 Příspěvek od Abby » pon 30 zář, 2019 12:51

Nevím jestli by to šlo změnit, spíš asi ne. On je Linux bezva, ale je to takový puberťák se spoustou nedostatků a je otázka jestli vůbec kdy dospěje... Vzhledem k přístupu linuxáků o tom celkem pochybuju.

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 2137
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: BOINC nevidí GPU

#19 Příspěvek od Dzordzik » pon 30 zář, 2019 13:14

Dokud se z toho nestane komerční systém jako je např. Windows, tak 100% ne. Protože se nerozšíří, tj. nebude nikdy zajímavý pro domácí uživatele a firmy nebudou mít motivaci pro něj něco vyvíjet. Nic proti Open Source, do serveru proč ne, ten se jednou nastaví a pak běží, ale na doma to je pořád masochizmus a ještě hooodně dlouho bude, i když se to pomalinku lepší. Já ho sem tam používám ale jenom občas kvůli lepšímu využití mých 2 Xeonů na některých projektech. Na běžnou práci ani náhodou, sice tam mám většinu programů co potřebuji, kromě těch co neexistují a náhrady jsou tragické, ale all in all je práce ve Win podstatně příjemnější, nabídka software násobná, jeho kvalita taky a funguje to, dokonce lépe než Linux na mém HW, ten mi už x krát spadnul a musel jsem ho obnovovat, Windows za x moc let nikdy. Chápu že se najdou lidi co Linux používají a vyhovuje jim, ale ti jsou většinou taky dost "specifičtí", např. programátoři, hračičkové atd. Umím si představit že bych na kancelářské použití na něj jel, jenže proč bych to dělal. nic mi to nepřinese a má to pro mě jenom samé nevýhody, takže mi ani nestojí za to se ho nějak do hloubky učit.
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 567
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: BOINC nevidí GPU

#20 Příspěvek od Abby » pon 30 zář, 2019 13:30

"Dokud se z toho nestane komerční systém jako je např. Windows, tak 100% ne."

Tohle tesat do kamene, na 100% souhlasím. Proto jsem nakonec skončila u OpenSUSE, protože má za sebou velkou firmu, i když je to stále open source, ale přijde mi, že z jednotlivých distribucí funguje nejlépe a má na všechno klikátka, fakt mě nebaví terminál. Ostatně co je macOS? Ten k Linuxu nemá daleko, spousta věcí z Linuxu v macOS funguje. Ale Apple to dělá po svém, je to uzavřený systém podle pravidel Applu a prostě funguje. Tohle kdyby udělala silná firma a ze začátku to třeba optimalizovali na pár kousků HW ala Mac s tím, že by se podpora postupně rozšiřovala, udělat jednu desktopovou distribuci a jednu serverovou, placenou, ale 100% funkční, tak bych klidně zaplatila do $50 USD za majoritní verzi (pokud by nevycházela teda každého půl roku jako Windows 10). Věřím tomu, že kdyby se tam objevily programy od Adobe, Corelu a co já vím, prostě profesionální programy, tak se začne rozšiřovat. A zajištění podpory her (ve smyslu nainstalovat a hrát, ne nainstalovat, dva dny ladit a pak to možná půjde) by pomohlo ještě víc. Jenže dokud bude milion distribucí, každá si pojede po svém a žádná nefunguje dokonale, tak se to nezmění. Chce to prostě velkého hráče jako byl kdysi Apple když začínal macOS X (OS 9 a starší byly úplně jiné).

Odpovědět

Zpět na „Hardware“