Chyba při výpočtu Linux

Fórum týkající se ostatních programů a to jak spojených s DC, tak i systémových atd..

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska

Zpráva
Autor
Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#41 Příspěvek od Abby » úte 18 pro, 2018 19:51

Indy píše:
úte 27 lis, 2018 09:12
Mám Linux Mint 17.3 a přesně sedí vše podle návodu níže od Dzordzika.
Adresář s daty je /var/lib/boinc-client/ a je nutno opravit proměnnou BOINC_DIR, která je v konfiguračním souboru boinc-client, pozor na dvou místech, a to /etc/default/ a /etc/init.d/
Upozorňuji na práva k souborům, na možné skryté soubory atd.

P.S.: Nezkoušel jsem to, jsem rád, že mi to tu funguje, měl jsem totiž dost problémů s ovladači a dvěma grafikami.
Bohužel Antergos to tak nemá, návod od Dzordzika se rozchází se skutečností ohledně uložení souborů. A abych pravdu řekla, taky jsem ráda že mi to funguje takže na tomto PC to nechám být tak jak to je a GPUGRID mi jede na Windows PC, kam navíc brzy půjde lepší GPU (chci si zahrát AC Odyssey na plné detaily alespoň ve 1440p a to moje 1050Ti fakt nedává, ta nedá plné detaily ani na 1080p, takže nejspíš pořídím 1070 nebo 1080 takže i GPUGRID a SETI s Asteroidem trochu poskočí :-) ). Ještě tedy uvažuju o AMD, konkrétně Radeon RX 590 ale tak nějak si říkám jestli to má cenu když vlastně nejsou pro Nvidii konkurencí. Zatím nemusím nutně hrát ve 4k takže po high endu nekoukám (tam stejně AMD nic nemá) a ve střední třídě nevím jak moc je srovnatelný RX 590 třeba s 1080, co myslíte?
Dzordzik píše:
úte 27 lis, 2018 12:07
Tak sláva. Tj. by to mělo fungovat i na dalších distri založených na Ubuntu. Bohužel to co používá Abby je zřejmě nějaká exotičtější distri, která má adresáře jinak. Tka jako tak by ty soubory měly někde existovat, je jedno kde, tam se zeditují podle pochopitelného schématu a musí to fungovat. není důvod proč by nemělo. Teď už jenom ty soubory najít, když je to tak jednoduché a rychlé :-)
No Ubuntu ani jiný klon Debianu to není, ale zase taková exotika to taky není :-D Vždyť je to jen trochu zlidštěný Arch :-D Jinak já bych se klidně držela proudu jako všichni ostatní, ale bohužel Antergos je jediné distro kde mi funguje opravdu všechno co používám. V *buntu mi nefunguje Handbrake s HE-AAC kodekem a ani se mi ho nepovedlo zkompilovat, OpenSUSE sice HE-AAC funguje, ale pro změnu mi nezpracuje titulky a nedaří se mi rozběhnout Boinc tak aby běžel vždy a všude, stačí ho ukončit a už spustit nejde a někdy nejde spustit ani po restartu (systemctl enable boinc-client.service a systemctl start boinc-client.service jsem pochopitelně zadala ale v OS si to dělá co chce). Mint má jiné problémy ale největší pro mě je ten, že opustili KDE. Fedora je takový nedodělek co zkouší nové technologie a moc dobře nefunguje. A o ostatních asi nemá ani smysl uvažovat. Prostě Antergos mi sedl, není nutné studovat hromady manuálů a funguje. Má sice nějaké mouchy, ale nejsou to zdaleka takové masařky jako ve Windows 10 (a to musím přiznat, že LTSB funguje skvěle, jen se děsím až vydají aktualizaci funkcí co všechno to zase rozbije :-D ).

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 1917
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: Chyba při výpočtu Linux

#42 Příspěvek od Dzordzik » úte 18 pro, 2018 20:44

Hlavně na AMD bys nemohla počítat GPUGrid ...
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#43 Příspěvek od Abby » úte 18 pro, 2018 21:30

Tak tím je to dané, díky :-) Kdyby mělo AMD něco výkonnějšího než Nvidia za menší peníze nebo výrazně vyšší výkon ve hrách tak bych uvažovala ale takhle, radši dám přednost víceúčelové Nvidii.

Uživatelský avatar
Czech Human
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1347
Registrován: sob 30 bře, 2013 14:16
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 19867
Bydliště: Praha

Re: Chyba při výpočtu Linux

#44 Příspěvek od Czech Human » stř 19 pro, 2018 00:05

Výrazně vyšší výkon ti poskytne Turing, samozřejmě za vyšší cenu. Na gpu výpočty je vhodnější než Pascal, méně žere a víc žvýká. Z pascalů bych bral 1080ti, má rychlé paměti a nejvíc procesorů. AMD Vega56/64 se hodí na některé DP projekty a profi aplikace co umí DP využít, ale hodně žere a zdaleka není tak univerzální jako nvidie. Její 7nm refresh by mohl být opět zajímavý zejména ke spotřebě ale pořád to nebude v boinc tak univerzálně použitelné jako gpu od nvidie.
Vzhůru pro body na linuxu :-).

Linuxová verze CNT 2018 balíčku: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z
Linuxová verze PG CPU testu na GNF-21 https://uloz.to/!gXPiQ9BD2IF6/pgtest-tar-gz

Obrázek

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#45 Příspěvek od Abby » stř 19 pro, 2018 01:03

Já vím, ale já mám výpočty jen jako doplněk, ne jako primár, takže co se týče výkonu, budou u mě s největší pravděpodobností vždycky na prvním místě hry (já vím, nikdy neříkej nikdy a v důchodu možná nebudu "babka pařmenka" :-D ), potom akcelerace kódování videa a fotek a pak teprve to ostatní. Navíc raytracing (zatím) nevyužiju, není ohlášených moc her které ho budou používat a ta nejzajímavější - Tomb Raider - je s rt brutálně pomalá a připlácet takových peněz za pár procent výkonu navíc se mi nechce a i když mám 4k 42" monitor tak mi stačí si zahrát třeba v těch 1440p, ale důležité je aby to běželo na 60+ fps stabilně, nebyly tam výpadky a pokles výkonu a aby to běželo na plné detaily. Překvapivě mi to ze začátku splňovala i ta 1050Ti ve fullHD, ale to jsem plnila resty u starých her kde nejnovější byl Mass Effect 3 :-D Takže to i s tímto low endem běželo ve 4k na 60+ fps. Ale teď už jsem se dostala i k novým a tam sice 1050Ti to rozhýbá slušně, ale třeba AC Odyssey běží ve fullHD jen na medium a i tak tam v některých momentech dochází k frame drop a nestačí mi to. Rychlejší výpočty jsou jen bonus k rychlejším hrám a je docela možné že mi pohled na elektroměr a fakturu řekne, že místo aby běžely výpočty 12 hodin denně jako teď tak poběží třeba jen 8 hodin a ve výsledku nula od nuly pojde, ale to uvidím jak moc naroste spotřeba. Na druhou stranu, až si pořídíme vlastní domeček tak ho chci mít co nejvíc soběstačný takže alespoň částečně bude spotřebu elektřiny pokrývat fotovoltatika a ráda bych to dokázala udělat tak, aby síť od ČEZu byla jen záloha a v ten moment to už klidně pustím naplno s quad SLI 2080Ti :-D Místo na to na desce asi mám :-D Ale dokud si musím platit elektřinu sama tak jsou holt jiné věci které zaplatím radostněji, snad mi rozumíte.

Uživatelský avatar
Czech Human
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1347
Registrován: sob 30 bře, 2013 14:16
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 19867
Bydliště: Praha

Re: Chyba při výpočtu Linux

#46 Příspěvek od Czech Human » stř 19 pro, 2018 21:01

O raytracing tu zase tak nejde, myslím že potrvá zhruba 2 generace než bude výkonově použitelný. Co je na něm ale důležité z gpgpu pohledu je vysoká výpočetní náročnost - i vcelku nepoužitelně pomalá raytracing karta má o hodně výkonu navíc oproti nevybavenému hardwaru a tento výkon se dá využít pro výpočty. Ve finále máš nižší spotřebu za stejný výkon (papká to stejně ale počítá rychleji) nebo vyšší výkon za stejnou spotřebu a v některých projektech je to skutečně hodně poznat.
Vzhůru pro body na linuxu :-).

Linuxová verze CNT 2018 balíčku: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z
Linuxová verze PG CPU testu na GNF-21 https://uloz.to/!gXPiQ9BD2IF6/pgtest-tar-gz

Obrázek

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#47 Příspěvek od Abby » stř 19 pro, 2018 21:43

Jako že se raytracing využije pro výpočty? Nebo že 2xxx má vyšší výkon pro výpočty? Protože pro hry ten nárůst není tak velký aby to odůvodnilo dvojnásobnou cenu.

Uživatelský avatar
Czech Human
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1347
Registrován: sob 30 bře, 2013 14:16
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 19867
Bydliště: Praha

Re: Chyba při výpočtu Linux

#48 Příspěvek od Czech Human » stř 19 pro, 2018 22:38

Ano, ty Tensor cores co počítají raytracing jsou výkonově dost na steroidech oproti architektuře Pascalu když počítají boinc aplikace, protože raytracing je vysoce náročný na výpočetní sílu a tak nvidia neměla jinou volbu než pořádně přiložit pod kotel :-). Výkon 2080Ti se v některých aplikacích spíš blíží Titanu V (v boinc 2/3) než 1080Ti a ta je proti němu doslova ořezávátko (boinc 1/3-1/5 výkonu, v DP ještě o moc hůř). Ve hrách je to samozřejmě 0/1 s raytracingem pro Turinga ale to by mě osobně až tak nezajímalo, já hry v podstatě nehraju a vždy se to dá vypnout když by se to moc cukalo. Turing je prostě architekturou bližší spíš výpočetním kartám než herním ale oceníš to právě když s ním spíš trvaleji počítáš, než když převážně střílíš pižďuchy, tam Pascal za slušnou cenu stále má co nabídnout.
Vzhůru pro body na linuxu :-).

Linuxová verze CNT 2018 balíčku: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z
Linuxová verze PG CPU testu na GNF-21 https://uloz.to/!gXPiQ9BD2IF6/pgtest-tar-gz

Obrázek

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#49 Příspěvek od Abby » stř 19 pro, 2018 23:10

Jjjj, díky moc za info. To já spíš dám přednost nějaké 1070 nebo 1080, je za podstatně nižší cenu a výkon ve hrách není o tolik nižší. Ale jsem ráda že jsi to takhle vysvětlil, rozhodně si to budu pamatovat do budoucna.

Uživatelský avatar
Czech Human
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1347
Registrován: sob 30 bře, 2013 14:16
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 19867
Bydliště: Praha

Re: Chyba při výpočtu Linux

#50 Příspěvek od Czech Human » stř 19 pro, 2018 23:58

Ono ve finále je to o financích, ale i když Turing je výrazně dražší než Pascal, ten rozdíl výkonu je hodně lineární-hodně zaplatíš ale dostaneš odpovídající výkon, není to jak u hi-end cpu, kdy za 10% zaplatíš 50%. Proto když pořád počítáš a jdeš po objemu práce za stejnou spotřebu, je lepší si připlatit 45cc
Vzhůru pro body na linuxu :-).

Linuxová verze CNT 2018 balíčku: https://uloz.to/!yhQoPwu9UIel/cnt2018linux-7z
Linuxová verze PG CPU testu na GNF-21 https://uloz.to/!gXPiQ9BD2IF6/pgtest-tar-gz

Obrázek

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#51 Příspěvek od Abby » čtv 20 pro, 2018 00:19

Já to chápu a ještě jednou moc děkuju za vysvětlení, ale pro mě je v mém PC prioritou hraní her, počítání je až na druhé koleji a když můžu koupit za 8000 Kč novou 1080 se zárukou 2 roky tak bych byla hloupá kdybych koupila 2080 za 23000 Kč, vždyť to je skoro trojnásobek a výkon opravdu není trojnásobný ani ve hrách ani ve výpočtech a spotřeba taky není třetinová, takže se mi prostě vyplatí 1080. Jak říkáš, je to i o financích :-) Ano, kdyby pro mě byly výpočty prioritní, tak si klidně koupím 2080 Ti za 34000 Kč a neřeším to. Ale to bych neměla ani obyčejnou čtyřjádrovou i5 7600k (byť popohnanou na 4500 MHz při 1.2 V), ale měla bych nějakou i9, Threadripper nebo Xeona, prostě CPU vhodnější pro výpočty. Ale já ty výpočty opravdu mám jen jako doplněk, že dělám něco pro dobrou věc a přiznám se že i když se hezky dívá na nárůst bodíků tak ve skutečnosti mi na nich taky moc nezáleží, mě jde o to že třeba zrovna můj výpočet umožní najít funkční lék na AIDS nebo třeba že objevím signál od retikulínů :-) Proto se ani nezúčastňuju turnajů, proto nepočítám pro mě zbytečná prvočísla a proto počítám biologické projekty (WCG, Rosetta), Asteroids a SETI (Asteroids proto, že vidím určitý smysl ve zmapování drah Asteroidů protože věřím že tam brzy budou lidé létat a při cestě na Mars bude fajn vědět že se s nikým nesrazí, například a SETI, no, věřím že ve vesmíru nejsme sami a třeba se nějaký signál podaří zachytit a třeba to zrovna budu já kdo ho objeví, ale je to spíš úchylka a zájem než že bych tomu opravdu věřila, ale kdo ví :-) ).

Prostě i když chápu že Turing je pro výpočty výkonnější a přinese výrazně lepší zrychlení a spotřebu tak pro mě je důležitější že uvidím starověkou Spartu v 60 fps za třetinovou cenu :-) A kdyby mi tohle přineslo AMD za ještě lepší cenu tak obětuju GPUGRID hrám a radši si kvalitně zahraju než počítat. Ale to je bezpředmětné protože AMD momentálně nic kvalitního za super peníze na hraní nemá. To je prostě otázka priorit a vím že v tomhle jsem na tomto fóru unikátní, ale mám to holt takle :-)

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#52 Příspěvek od Abby » stř 14 srp, 2019 14:24

Tak jsem se po nějaké době zase vrátila na desktopu k Linuxu a protože mi zrušili Antergos mám Manjaro x64 Gnome. Boinc mi funguje v zásadě jako dřív, stále tu přetrvává problém, že když vypnu klienta, tak nové zapnutí znamená, že musím v terminálu restartovat službu boinc (systemctl restart boinc-client.service) aby to fungovalo, ale to mě zase až tak moc netrápí, klienta normálně neukončuju. Problém je v tom, že mi jednotky SETI při výpočtu přes CPU hlásí chybu (prostě Chyba při výpočtu) zatímco WCG a Rosetta se počítají normálně. Seti přes GPU (RTX 2060), ovladače z repozitáře (430.26) se počítají také bez problémů (akorát teda nevím jak nastavit to co ve Windows, tedy Lunatics a výpočet dvou jednotek, ale na to je čas. edit: dvě jednotky na GPU mi už fungují, s tím Lunatics nevím, nejde mi spustit spustitelný soubor...).

Nevíte co s tou chybou? PC je nastavené stejně jako ve Windows, Manjaro je aktualizované a jádro je 5.2.4-1. Díky moc, ráda bych to vyřešila (a doufám, že mi nezruší další fajn distro :-D ).

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#53 Příspěvek od Abby » sob 17 srp, 2019 12:10

Tak se to vyřešilo samo a nemám nejmenší tušení jak, najednou to po restartu funguje...

Dzordzik
57.8947368421 %
57.8947368421 %
Příspěvky: 1917
Registrován: ned 12 úno, 2017 00:26
rok narození: 18 zář 1980
ID CNT statistics: 503
Bydliště: Zdounky (u Kroměříže)
Kontaktovat uživatele:

Re: Chyba při výpočtu Linux

#54 Příspěvek od Dzordzik » úte 20 srp, 2019 17:17

Zajímavé. Já mám už i v SETI nco napočítáno pod Linuxem a nemám jedinou vadnou SETI jednotku, takže to muselo být něco u tebe, ale co, to už se asi nedozvíš. Nebylo u vás ty dny, kdy se ti to dělo, tepleji než teď?
Albert: Dual Xeon E5-2696 V4, Supermicro X10DRG-Q, 64GB DDR4 ECC, 1x GTX 1070, Enermax Platimax 1700W

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#55 Příspěvek od Abby » stř 21 srp, 2019 16:49

Když se to stalo tak tu byla spíš docela kosa, nevím, no, po restartu to normálně začalo počítat bez chyb...

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17729
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Chyba při výpočtu Linux

#56 Příspěvek od forest » čtv 22 srp, 2019 20:20

Já zaznamenal všechny ty chyby na stroji, který počítal těch více úloh naráz. Možná je nějaký problém s tím. Ono to sice vytíží grafiky naplno, ale tvoří to v nějakých krajních případech i odpad :smt102

Abby
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 479
Registrován: pát 08 pro, 2017 21:24
ID CNT statistics: 26303

Re: Chyba při výpočtu Linux

#57 Příspěvek od Abby » čtv 22 srp, 2019 22:57

Těžko říct, fakt stačilo restartovat a pak už to žádnou chybu nedalo, Bůh ví...

Odpovědět

Zpět na „Software“