Linux

Fórum týkající se ostatních programů a to jak spojených s DC, tak i systémových atd..

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#81 Příspěvek od Prazdroj » čtv 16 dub, 2009 18:37

Mně funguje na Fedoře CUDA v pohodě. Ale ovladače jsem si stahoval přímo ze stránek výrobce:

http://www.nvidia.com/object/cuda_get.html

A kvůli omezenému výběru operačních systémů jsem na dvou počítačích přešel z Mandrivy na Fedoru 8. Vše bez problémů jede, jak má. Nainstaloval jsem všechny tři balíčky. Teď jsem koukal, že podporují už Fedoru 9. Jestliže máš tak rád Fedoru, zkus používat starší verzi.

Paulie
Příspěvky: 4
Registrován: stř 15 dub, 2009 20:08
rok narození: 08 zář 1988

Re: Linux

#82 Příspěvek od Paulie » čtv 16 dub, 2009 22:44

Přeinstalování systému bych se rád vyhnul, ale zatím to teda vypadá že to asi jinak nepůjde. Ale už opravdu nevím, buď je chyba v těch ovladačích z rpm fusion, což nevyřeším, protože na http://www.nvidia.com/object/cuda_get.html není Fedora 10 oficiálně podporovaná a ten ovladač pro devítku nefunguje (zkoušel jsem ;-)

Ještě jsem objevil nějaké hlášky v SELinuxu, možná by s tím taky mohly mít něco společného... můžu poslat celý výpis, pokud je tu někdo kdo tomu rozumí.

SELinux is preventing pam_console_app (pam_console_t) "getattr" access to device /dev/nvidia0.
SELinux is preventing pam_console_app (pam_console_t) "getattr" access to device /dev/nvidiactl.

Vyskočí to tam vždy po startu systému a vůbec netuším co by to mohlo být, prvně mě napadlo že SELinux blokuje přístup BOINC k grafice , ale objeví se to i když spouštím počítač bez BOINC daemona. Tak nevím.

Uživatelský avatar
Zelvuska
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 563
Registrován: ned 25 bře, 2007 21:21

Re: Linux

#83 Příspěvek od Zelvuska » čtv 16 dub, 2009 23:09

Paulie píše: SELinux is preventing pam_console_app (pam_console_t) "getattr" access to device /dev/nvidia0.
SELinux is preventing pam_console_app (pam_console_t) "getattr" access to device /dev/nvidiactl.

Vyskočí to tam vždy po startu systému a vůbec netuším co by to mohlo být, prvně mě napadlo že SELinux blokuje přístup BOINC k grafice , ale objeví se to i když spouštím počítač bez BOINC daemona. Tak nevím.
Já tomu teda vůbec nerozumím, ale není to spíš tak, že SELinux zablokuje přístup něčeho, co potom BOINC využije pro detekci karty? Možná by stálo za to SELinux vypnout. To by taky mohl být ten důvod, proč to v Ubuntu jde, protože ten má defaultně SELinux vypnutý... Ale je to jen moje domněnka...

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#84 Příspěvek od Prazdroj » pát 17 dub, 2009 10:29

A v Ubuntu to funguje i v nepodporovaných verzích? Třeba v 8.10? Já jsem se po tom moc nepídil, ale rozchodil to vůbec někdo na jiných než na těch pár vybraných operačních systémech?

Paulie
Příspěvky: 4
Registrován: stř 15 dub, 2009 20:08
rok narození: 08 zář 1988

Re: Linux

#85 Příspěvek od Paulie » pát 17 dub, 2009 13:55

Pá 17. duben 2009, 13:26:22 CEST CUDA device: GeForce 9600 GSO (driver version 0, CUDA version 1.1, 511MB, est. 46GFLOPS)

tak jo... zabralo to teda dohromady asi 10 hodin (za celý týden), ale nakonce jsem to rozchodil. Podařilo se mi nainstalovat, driver 180.22 z Nvidia.com (ten pro fedoru 9). Trik byl v tom, že se před instalací musel odebrat ten předešlý ovladač (který jsem měl z rpmfusion) no a já jsem to instaloval yum install akmod-nvidia a tak jsem nějak předpokládal, že když dám yum remove akmod-nvidia, tak se to všechno odstaní, ale bohužel ne. Fungovalo až yum remove *nvidia* ;-) pak se už vše nainstalovalo bez problémů. A BOINC z repozitáře stejně nefunguje ani teď, tak mám teď verzi 6.6.20 z boinc.berkely.edu.

Dík všem za rady.

btw ten SElinux na to nijak neměl vliv, možná napíšu na fórum fedory a zeptám se co je ta hláška zač, ale to asi už nebudu řešit... hlavně že to jede.

Uživatelský avatar
RoKro
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 560
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Je lepsi vykon na Linux64 nez na Win32

#86 Příspěvek od RoKro » pon 31 srp, 2009 09:22

Ahoj,
trochu jsem tu hledal, ale nenasel ...
Mam zelezo na 64 bitu, Intel Core2Duo 8400, ale pouzivam 32-bitova WinXP.
Na 64-bitova Windows prechazet nechci, ale uvazuji o alternativnim systemu, o nejakem 64-bitovem Linuxu (ackoliv s Linuxem nemam zadne zkusenosti).
Urcite uz to tu hodne lidi zkouselo a pomerovalo, tak se chci zeptat, jestli prinese pouzivani 64-bitoveho klienta na 64-bitovem Linuxu znatelny narust vypocetniho vykonu (ne jen jednotky %, aspon par destitek %, samozrejme necekam dvojnasobek) oproti pocitani na mych soucasnych 32-bitovych WinXP. Pokud ano, jaky Linux pro zacatecnika doporucujete, Ubuntu?
Diky predem za odpoved a sorry, jestli, se ptam na mnohokrat zodpovezene, ale v zadnem viditelnem vlaknu jsem to jasne popsane nevidel.

Uživatelský avatar
petnek
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3500
Registrován: pon 28 led, 2008 12:44
rok narození: 16 kvě 1987
ID CNT statistics: 10883
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#87 Příspěvek od petnek » pon 31 srp, 2009 09:42

Vítej na foru 45nn

S tvým problémem ti bohužel neporadím, ale moc rád si počkám na vyjádření někoho ze zkušených Linuxářů :). Sám už jsem chtěl několikrát přejít na Linux, ale jelikož jsem ho ještě nikdy neviděl ani v provozu, netroufám si na to... 33aaa
Obrázek
ObrázekObrázekObrázek

Uživatelský avatar
Meharts
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 698
Registrován: úte 04 bře, 2008 10:09
ID CNT statistics: 2
Bydliště: Castle in the city Brušperk 37 let

Re: Linux

#88 Příspěvek od Meharts » pon 31 srp, 2009 10:20

Ahoj
Ono nezáleží ani tak na OS ale projektu, který počítáš nebo který budeš počítat. Já požívám 64-bit Linux jako main OS a někde jsou výsledky horší než na Windows 32-bit někde stejné a někde zase lepší. Pokud by jsi chtěl využít 64-bit procesor a linuxu se nebojíš tak doporučuji projekt Primegrid
Linux doporučuji
UBUNTU 9.04 JJ 64-bit (myslím, že pro začátečníka opravdu povedené) odkaz na Live CD zde
odkaz na instalátor z prostředí windows zde

po nainstalovani linuxu nainstalovat novější verzi BOINC 6.4.5 je to jako klikací instalátor zde , ale lze požít Boinc přímo z repozitářů ubuntu

pokud budeš mít jakýkoliv dotaz rád zodpovím.

Uživatelský avatar
RoKro
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 560
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#89 Příspěvek od RoKro » pon 31 srp, 2009 10:29

Supr, díky za rychlou a komplexní odezvu. Počítám Rosettu, ale podívám se na ten PrimeGrid a vyzkouším to.

Uživatelský avatar
MIZ
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 601
Registrován: sob 22 bře, 2008 14:54
Bydliště: Krkonoše, Czech Republic, Europe, 3rd from the Sun
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#90 Příspěvek od MIZ » pon 31 srp, 2009 11:05

Včera jsem rozjel BOINC na 64b Kubuntu. Kde pls zjistím, co mi jede za 32b aplikace a které jsou 64b?
Naposledy upravil(a) MIZ dne pon 31 srp, 2009 18:14, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Meharts
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 698
Registrován: úte 04 bře, 2008 10:09
ID CNT statistics: 2
Bydliště: Castle in the city Brušperk 37 let

Re: Linux

#91 Příspěvek od Meharts » pon 31 srp, 2009 13:02

MIZ píše:Včera jsem rozjel BOINC na 64b Kubuntu. Kde pls zjistím, co mi jede za 32b aplikace a které jsou 64b?
uff mno přímo na projektech , které počítáš v sekcích aplikace zjistíš jaký typ projekt podporuje. U velké části projektu je člověk schopen zjistit jakou jednotku počítá (podle názvu WU)a díky tomu lze zjistit jakou aplikací to počítá.
Ale pokud hledáš nějakou utilitku nebo příkaz, který by ti to řekl tak to nevím. Já se pouze dívám na aplikace zda podporují 64-bit linux a pak doufám, že jednotka kterou mi poslali to využívá.

Uživatelský avatar
Zelvuska
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 563
Registrován: ned 25 bře, 2007 21:21

Re: Linux

#92 Příspěvek od Zelvuska » pon 31 srp, 2009 13:17

MIZ píše:Včera jsem rozjel BOINC na 64b Kubuntu. Kde pls zjistím, co mi jede za 32b aplikace a které jsou 64b?
S oblibou odkazuji an tenhle příspěvek: http://cz.boincstats.com/forum/forum_thread.php?id=1774
Je to pravidelně aktualizované a také sleduje, které 64-bit aplikace jsou rychlejší (podtržené).

Uživatelský avatar
MIZ
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 601
Registrován: sob 22 bře, 2008 14:54
Bydliště: Krkonoše, Czech Republic, Europe, 3rd from the Sun
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#93 Příspěvek od MIZ » pon 31 srp, 2009 18:18

Pardon, špatně jsem se zeptal. 33aaa
Jak v Linuxu zjistím, které obecně ze všech právě spuštěných programů jsou 32b a které 64b? Ve Windows to vidím ve Správci úloh, kde vidím i prioritu každého procesu. V Linuxu mě např. zajímá, jestli vůbec mám 64b BOINC Manager. Dík
Obrázek
World Community Grid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Asteroids: ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Milkyway: ObrázekObrázek Universe: Obrázek PrimeGrid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Enigma: Obrázek WUProp: Obrázek
Yoyo: Evolution Obrázek, Muon Obrázek, ecm Obrázek, OGR Obrázek.
ObrázekObrázek
BOINC team :smt049 Space Family

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#94 Příspěvek od Prazdroj » pon 31 srp, 2009 19:51

Já Linux 64bit používám už dlouhá léta a tajně jsem doufal, že když ne všechny, tak minimálně drtivá většina programů součástí distribuce je 64bitová. V Mandrivě je to vidět ve správci balíčků. Poté, co už je k dispozici 64bit flash, už nemám žádný důvod instalovat do počítače 32bit, když posledním byl právě Firefox. Nevím, kde by se zobrazovala verze aktuálně spuštěného programu, ale oproti Windows jsou to snad téměř všechny. I Boinc, když si tu verzi nainstaluješ.

Uživatelský avatar
MIZ
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 601
Registrován: sob 22 bře, 2008 14:54
Bydliště: Krkonoše, Czech Republic, Europe, 3rd from the Sun
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#95 Příspěvek od MIZ » stř 07 říj, 2009 12:29

Tohle mi nějak uniklo a zapadlo... 64 bitový Flash Player přeci stále ještě není, pouze je postup, jak 32 bitový narvat do 64 bitového Linuxu. Pro Windows takový postup není.
Obrázek
World Community Grid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Asteroids: ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek Milkyway: ObrázekObrázek Universe: Obrázek PrimeGrid: Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Enigma: Obrázek WUProp: Obrázek
Yoyo: Evolution Obrázek, Muon Obrázek, ecm Obrázek, OGR Obrázek.
ObrázekObrázek
BOINC team :smt049 Space Family

Uživatelský avatar
Prazdroj
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 683
Registrován: čtv 17 led, 2008 10:19
Bydliště: Liberec, 32 let

#96 Příspěvek od Prazdroj » pát 19 úno, 2010 22:05

Promiň, mně to také uniklo a odpovídám až s velkým zpožděním :-). 64bit flashplayer pro Linux je už celkem dlouho, sice to byly nějaké alfa a možná betaverze, ale fungoval v pohodě. Když jsem ho instaloval, tak jsem si do Googlu zadal něco jako download flashplayer Linux 64bit a našlo mi to nějaký odkaz na stránkách Adobe. Nějaký tar.gz. Kdyby tě to zajímalo a řešil jsi ten problém, dej vědět.

Frenk
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 621
Registrován: čtv 11 čer, 2009 22:04
rok narození: 03 lis 1975
ID CNT statistics: 10479
Bydliště: EU

Re: Linux

#97 Příspěvek od Frenk » pon 23 led, 2012 20:27

Potreboval bych poradit, jde spustit LINUX pod WIN7 64. Poprosim o nasmerovani a popostouchnuti 33aaa
ObrázekObrázek
Obrázek
ObrázekObrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9893
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Linux

#98 Příspěvek od vkliber » pon 23 led, 2012 20:32

VirtualBOX, WMware, ...
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Frenk
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 621
Registrován: čtv 11 čer, 2009 22:04
rok narození: 03 lis 1975
ID CNT statistics: 10479
Bydliště: EU

Re: Linux

#99 Příspěvek od Frenk » pon 23 led, 2012 20:39

vkliber píše:VirtualBOX, WMware, ...
Myslim, ze tady byl navod od Nenyma, neco podobneho, ale nemuzu ho najit s VirtualBOX 33aaa
ObrázekObrázek
Obrázek
ObrázekObrázek
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7060
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Linux

#100 Příspěvek od nenym » pon 23 led, 2012 21:21

Řekl bych, že žádný návod ode mne v tomto směru není, sice jsem nějaké instalace podobného ražení dělal, ale pak jsem to celé zavrhl a provozuji dualboot Widle x Ubuntu. Jako ideální se mi jeví Oracle VirtualBox z těch free, podle našich programátorů patrně nemá konkurenci VMware (ti však dělají opak, na jakýchsi pro mě zcela exotických Linuxech provozují všelijaké druhy Widlí a jiného zemědělského náčiní).
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 505x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Software“