Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

Do threadů v koši se nedá už nic psát. Pokud zde náhodou naleznete něco důležitého, tak na to prosím upozorněte a bude zvážen přesun daného tématu zpět do fóra.

Moderátor: nenym

Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#61 Příspěvek od forest » pát 08 led, 2016 11:12

To odpovídá dobrému výběru aplikací.

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9706
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#62 Příspěvek od vkliber » pát 08 led, 2016 11:45

Na Cimrmanovi běží 2x GNF-WR na GPU a 2x GNF-19 na CPU. Zřejmě by na CPU zvládl i GNF-20, ale neměl jsem čas testovat, navíc jsem neměl možnost vypnout HT, tak jsem šel do jistoty. A při startu turnaje jsem nebyl online, takže ani možnost zareagovat po natažení jednotek.
Předpověď pro GNF-WR vypadá na 65 a půl hodiny, tedy stihne pouze 2 várky (přesně 2,93), což je těsně, škoda. Budu sledovat jestli se předpověď naplní a dál se rozhodnu až těsně před dopočítáním druhé várky.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

eisler jiri
73.6842105263 %
73.6842105263 %
Příspěvky: 4528
Registrován: sob 15 kvě, 2010 17:27
rok narození: 14 zář 1947
ID CNT statistics: 13496
Bydliště: praha 8
Kontaktovat uživatele:

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#63 Příspěvek od eisler jiri » pát 08 led, 2016 13:22

tak první bilanc:
i4790 (s HT omezeno na tři jádra)
2* gfn19 každá za cca 8hod
1* gfn18 14hod (nechal jsem tu chudinku doject do důchodu)

Kód: Vybrat vše

CPU time      credit        aplikace
51,570.22	1,490.43	Genefer 262144 v3.09 (cpuGFN18)
29,440.58	6,961.36	Genefer 524288 v3.09 (cpuGFN19)
32,360.81	6,961.60	Genefer 524288 v3.09 (cpuGFN19)
GTX 760
gfn21 OCL odhad 30hod
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#64 Příspěvek od forest » pát 08 led, 2016 15:37

nenym píše: 21 se dá stihnout snad na všech AVX procesorech bez HT.

Takže všichni s AVX procesory a lepšími nejdříve otestovat, zda stihnou n=21, Haswelly to stihnou s obrovskou rezervou.
Bohužel ty 21-ky nestihnu ani na Haswell, ani na Skylake strojích. Tedy ne 4 naráz. Snížil jsem počet zpracovávaných jednotek na 3, nebo 2 (když je v PC i grafika). Dle prvotního odhadu se to mělo stihnout, nyní po 20 hodinách běhu je to nereálné. Škoda, že jsem netestoval déle, abych to zjistil před turnajem, mohl jsem nahodit 20-ky na plný počet jader.

zdenek
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 30 dub, 2012 20:55
ID CNT statistics: 6334
Bydliště: Brno

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#65 Příspěvek od zdenek » pát 08 led, 2016 16:17

Potvrzuji, že na žádném CPU to u mne nedá 21 v termínu. Leda bych počítal na 2 jádrech.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#66 Příspěvek od forest » pát 08 led, 2016 16:24

Díky Zdenkově odborné práci, se mu vzdáleně podařilo rozběhat na CII výpočty na té ATIně :smt038
Nevím, v čem byl zakopaný pes, ale myslím, že se u kopání i on docela zapotil 45cc Snad nám napíše v čem to bylo, aby třeba i ostatním pomohl nějakou radou.

zdenek
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 30 dub, 2012 20:55
ID CNT statistics: 6334
Bydliště: Brno

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#67 Příspěvek od zdenek » pát 08 led, 2016 17:00

Celý problém byl nakonec v tagu:

Kód: Vybrat vše

<platform>windows_intelx86</platform>
který u mne nevadil a u CPU aplikace nevadí ani na CII. U GPU aplikace to vadilo, čert ví proč.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#68 Příspěvek od forest » pát 08 led, 2016 20:08

časy na jednotku se trochu urychlily, ale obávám se, že to nebude stačit. Nechám to do rána, ale pokud to nebude v reálných číslech, budu muset všechny ty 21ky zrušit a stáhnout nové 20ky. Bude to 1,5 dne promarněného času čtyř Skylake a tří Haswell srojů.

Uživatelský avatar
vinn
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 794
Registrován: ned 03 bře, 2013 22:13
rok narození: 12 zář 1975
ID CNT statistics: 14137
Bydliště: Praha

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#69 Příspěvek od vinn » pát 08 led, 2016 20:08

zdenek píše:Celý problém byl nakonec v tagu:

Kód: Vybrat vše

<platform>windows_intelx86</platform>
který u mne nevadil a u CPU aplikace nevadí ani na CII. U GPU aplikace to vadilo, čert ví proč.

:smt023 :smt038

Worf_VX
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 449
Registrován: čtv 16 úno, 2012 18:31
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 17768
Bydliště: Spytihněv
Kontaktovat uživatele:

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#70 Příspěvek od Worf_VX » pát 08 led, 2016 21:22

Nejak mi nechce pocitat GTX 560Ti, vzdy se tvari ze je vse OK, ale po par minutach zacne zpomalovat chladic a % spocitaneho se uplne zastavi, cas ubiha dal (i zbyvajici) jakoby normalne pocitala. Zkousel jsem ruzne typy aplikaci, jedno CPU jadro vzdy volne cele ve prospech GPU. Kdyz jsem misto ni zapojil GTX 560, tak je to OK. Ze by nestihal zdroj? Pritom mi pripada (i podle teplot) ze se vylozene flakala...

A na stejnem PC mi vsechny ukoly (17, 18, 19) padaji kvuli errorum do 80-bit pocitani... CPU: Phenom II X4 965... Tak pocitam 17ky, at to aspon neco da... (predpoklad 24h /ukol).

zdenek
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 30 dub, 2012 20:55
ID CNT statistics: 6334
Bydliště: Brno

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#71 Příspěvek od zdenek » pát 08 led, 2016 22:06

A počítáš CUDA předpokládám. Může to dělat ovladač gpu.

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 6721
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#72 Příspěvek od nenym » pát 08 led, 2016 22:20

@Worf_VX:
GTX 560Ti
Podívej se do stderr ve slotu - bude tam hromada řečí o tom, že máš přetaktováno. Porovnej skutečný takt s referenčním https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_500_series, jak core, tak memory a uprav to. Na své GTX 560Ti jsem snižovat core o 140 a memory o 120 MHz, od té doby jede bez problémů. Máš pro GPU aplikaci vyhrazené jádro a počítáš opravdu OCLcuda? Ale mezi tvými počítači jsem žádnou takovou kartu nenašel.... Pokud máš na mysli GTX 650Ti tak ta je známá tím, že se musí jít ještě pod referenční kmitočty (PG GFN i GPUGRID).
Na druhé straně mám obdobnou zkušenost s jednou ze svých GTX 750Ti - i když jsem podtaktoval pod referenční (core - 20, memory - 50 pod reference), chovala se na GFN21 i GFN20 obdobně, jako tvoje. Na GFN19 již běží na referenci bez sebemenších prodlev, proto mám již (bohužel) nějaký kredit do turnaje. Na příčinou jsem nepřišel.

Phenom II: divné, mně na X6 1090T i na bídném 10 let starém CD2 jedou GFN19 v pohodě SSE2 transformaci, na 80bitovou x87 nepřepínají.

@forest: cpuGFN21 - mám i nemám stejný poznatek. Na stroji bez GPU se 4 cpuGFN21 do turnaje s rezervou cca 8 hodin vlezou (to téměř na hodinu přesně odpovídá vzorci co task na víc, to +15 % CPU time, - odhady solo tasků jsou okolo 110 až 115 hodin), na strojích s GPU se 3x cpu + 1x gpu do turnaje nevlezou o 10 hodin, takže na GPU SB+ strojích počítám OCLcudaGFN21 + 3xcpuGFN20. Po dlouhém bádání jsem dospěl k závěru, že to dělá obrovské vytížení memory controleru GPU, patrně se tasky tlučou na CPU vyrovnávací paměť. Pokud totiž byly pozastavené výpočty na GPU (během pracovní doby), cpuGFN aplikace viditelně zrychlily běh, i když byly 4. Tento stav jsem testoval před vánoci a také napsal, že není problém. Nenapadlo mě, že GPU aplikace to celé rozhodí. Za rok budeme chytřejší, budu testovat i kombinace GPU + cpu tasky.
forest píše:Nestíhalo to ani na čistě CPU mašině Skylake 6600K, která je přetočená na 4,3 GHz. A nezlepšilo se to o moc ani při ponechání jednoho volného jádra. Už jsem to všude porušil, nemělo to smysl a nahodil všude (i na týmových strojích) 20ky.
Tak tomu už vůbec nerozumím, proč je to u tebe&team stroje až tak jinak, netuším, v čem by mohl být rozdíl. Já dokonce ani přetočeno nemám, jedu podle CPU mezi 3,1 až 3,8 GHz. Odstavil jsem vše ostatní (intel_GPU, nci aplikace s výjimkou WUdrob a radioactive; dokonce boincmagora a udice, protože každou minutu nakopnutý boinccmd přes scheduler nějaký znatelný výkon sebere, i když je aplikace pozastavená, GIU BM bere také znatelný výkon cpu). Že by paměti???
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 474x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#73 Příspěvek od forest » pát 08 led, 2016 22:58

Nestíhalo to ani na čistě CPU mašině Skylake 6600K, která je přetočená na 4,3 GHz. A nezlepšilo se to o moc ani při ponechání jednoho volného jádra. Už jsem to všude porušil, nemělo to smysl a nahodil všude (i na týmových strojích) 20ky.

zdenek
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1307
Registrován: pon 30 dub, 2012 20:55
ID CNT statistics: 6334
Bydliště: Brno

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#74 Příspěvek od zdenek » pát 08 led, 2016 23:06

Ale na CII asi bude pottřeba upravit app_info, ne?

Worf_VX
31.5789473684 %
31.5789473684 %
Příspěvky: 449
Registrován: čtv 16 úno, 2012 18:31
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 17768
Bydliště: Spytihněv
Kontaktovat uživatele:

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#75 Příspěvek od Worf_VX » pát 08 led, 2016 23:39

nenym píše:@Worf_VX:
GTX 560Ti
Podívej se do stderr ve slotu - bude tam hromada řečí o tom, že máš přetaktováno. Porovnej skutečný takt s referenčním https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_500_series, jak core, tak memory a uprav to. Na své GTX 560Ti jsem snižovat core o 140 a memory o 120 MHz, od té doby jede bez problémů. Máš pro GPU aplikaci vyhrazené jádro a počítáš opravdu OCLcuda? Ale mezi tvými počítači jsem žádnou takovou kartu nenašel.... Pokud máš na mysli GTX 650Ti tak ta je známá tím, že se musí jít ještě pod referenční kmitočty (PG GFN i GPUGRID).
Na druhé straně mám obdobnou zkušenost s jednou ze svých GTX 750Ti - i když jsem podtaktoval pod referenční (core - 20, memory - 50 pod reference), chovala se na GFN21 i GFN20 obdobně, jako tvoje. Na GFN19 již běží na referenci bez sebemenších prodlev, proto mám již (bohužel) nějaký kredit do turnaje. Na příčinou jsem nepřišel.
GTX 560Ti byla petakt z vyroby, daval jsem ji nize dle referencnich hodnot uz drive, takze bych ji musel podtaktovat. Nevidis ji u me proto, ze jsem misto ni dal do stroje GTX 560.
Uvidim, zitra je mozna prohodim...

Co se tyka Phenoma, tak v stderr je max error exceeded a pak zmena na x87 pocitani a pak uiz jen client suspend a resumed furt dokola...

Johnbodlis
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 60
Registrován: stř 23 dub, 2008 21:26
ID CNT statistics: 2729
Bydliště: Plzeň

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#76 Příspěvek od Johnbodlis » sob 09 led, 2016 00:40

Spoustu věcí jsem přečetl, bohužel mi tu chybý občas nějaká informace o AMD procesorech.
Situace je stejná jako u Intelu?
Jenomže AMD nemá HT.. :-(
A mé AMD ještě ani neznalo něco jako AVX... :-(
Uvolnit jádro , neuvolnit jádro, toť otázka.

Ano, jedno jsem uvolnil a i historická grafárna AMD6870 již z 70% výkonu konečně jede na 99%...

Ovšem co dál, co na CPU ?? 17,18 nebo 19 (ale to už asi chudáček CPU dá tak za měsíc..) nebo na něm 19 taky pojede lépe ?
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 6721
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#77 Příspěvek od nenym » sob 09 led, 2016 01:22

Není AMD jako AMD a stroje máš skryté. Tím pádem jedinou možnou odpovědí na tvůj příspěvek je http://forum.czechnationalteam.cz/viewt ... 207#p82207. Čti pozorně a pořádně, jsou tam všechny informace, které potřebuješ. Můj X6 1090T jede velmi svižně na SSE2 transformaci GFN19 (46 hodin 5x cpu + 1x GPU) a muzeum RM-70 GFN17mega 80bitovou x87 transformaci (67 hodin 2x cpu).
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 474x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Johnbodlis
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 60
Registrován: stř 23 dub, 2008 21:26
ID CNT statistics: 2729
Bydliště: Plzeň

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#78 Příspěvek od Johnbodlis » sob 09 led, 2016 02:54

nenym píše:Není AMD jako AMD a stroje máš skryté. Tím pádem jedinou možnou odpovědí na tvůj příspěvek je http://forum.czechnationalteam.cz/viewt ... 207#p82207. Čti pozorně a pořádně, jsou tam všechny informace, které potřebuješ. Můj X6 1090T jede velmi svižně na SSE2 transformaci GFN19 (46 hodin 5x cpu + 1x GPU) a muzeum RM-70 GFN17mega 80bitovou x87 transformaci (67 hodin 2x cpu).
Děkuji,
stroje jsem "odtajnil" před tím, než jsem tento příspěvek psal...
Proč tam stále nejsou viditelné netuším... :-(
Jedná se např. o stroje s AMD Athlon II x4 640 nebo Phenom II x4 810 ...

...sem říkal, "vykopávky" ... :-D
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 6721
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#79 Příspěvek od nenym » sob 09 led, 2016 03:32

Už jsou vidět, takže mé doporučení:
AMD GPU - zkus tam aspoň GFN19, měla by jet i GFN20 v pohodě, GFN21 nedokáži odhadnout, ale spíše nikoli. Vyhraď jedno CPU core pro GPU.
nV GPU 9600GT - na té nespustíš nic
AMD Phenom II - měl by dát v pohodě GFN19, ověřit! Worf_VX s tím má potíže, tasky mu přechází do x87 transformace.
AMD Athlony - asi nic lepšího, než GFN17mega na nich nedáš. Proč jeden počítá a druhý nikoli nedokáži rozkódovat.

Doufám, že jsi se dočetl, jak rychle za pár (desítek) zjistit předpokládanou dobu výpočtu.

Jinak jsem nadšen počtem účastníků z CNT, po prvním dni 35 na nejproblematičtější aplikaci je velmi nadějné. A to ještě mnozí borci ještě neodevzdali ani jeden task, protože přes vánoce pilně testovali - lépe než já, nenarazili na žádný HW problém a nasadili optimální aplikace => první tasky začnou odevzdávat po 60 hodinách od začátku. Doufám jen, že těch 35 účastníků je na tom jako já - na nějakém svém HW nemohou použít lepší aplikaci a nikoli tak, že již nyní jedou naplno.
Blíží se další krize; jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 474x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17055
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2016

#80 Příspěvek od forest » sob 09 led, 2016 05:26

Johnbodlis píše:Spoustu věcí jsem přečetl, bohužel mi tu chybý občas nějaká informace o AMD procesorech.
Situace je stejná jako u Intelu?
Jenomže AMD nemá HT.. :-(
A mé AMD ještě ani neznalo něco jako AVX... :-(
Uvolnit jádro , neuvolnit jádro, toť otázka.

Ano, jedno jsem uvolnil a i historická grafárna AMD6870 již z 70% výkonu konečně jede na 99%...

Ovšem co dál, co na CPU ?? 17,18 nebo 19 (ale to už asi chudáček CPU dá tak za měsíc..) nebo na něm 19 taky pojede lépe ?
Na Golemovi jede naráz 31 19tek jednotek a jsou nyní všechny těsně za půlkou. Trochu brzdí tu grafiku co tam je, ale není to nijak závratné. Jedno jádro má pro sebe volné.

Odpovědět

Zpět na „Neaktuální, OT, no prostě vše co se časem smaže“