PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

PrimeGrid Challenge

Moderátoři: petnek, Zelvuska, nenym

Odpovědět
Zpráva
Autor
Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2655
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#441 Příspěvek od Honza »

Předpokládám, že stroj byl restartována a že jde o nové jednotky a ne rozpočítané...?

Worf_VX
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 523
Registrován: čtv 16 úno, 2012 18:31
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 17768
Bydliště: Spytihněv
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#442 Příspěvek od Worf_VX »

Honza píše:
stř 11 pro, 2019 17:03
Předpokládám, že stroj byl restartována a že jde o nové jednotky a ne rozpočítané...?
Stroj jsem restartoval, napred jsem to zkousel na rozpocitane jednotky, tam vim, ze to u LLR funguje, ze se to prehodi na MT. U genefer to nejde? nicmene stahl jsem nove a je to porad bez MT. Zkousim na cpuGFN16, kvuli delce...

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2655
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#443 Příspěvek od Honza »

Worf_VX píše:
stř 11 pro, 2019 17:22
Stroj jsem restartoval, napred jsem to zkousel na rozpocitane jednotky, tam vim, ze to u LLR funguje, ze se to prehodi na MT. U genefer to nejde? nicmene stahl jsem nove a je to porad bez MT. Zkousim na cpuGFN16, kvuli delce...
Né, blbě, na GFN16 MT nefunguje.

CPU GFN MT je použitelné pouze n = 9, 13, 17 a 21, určitě jsem to tady už někde psal.

Albert
15.7894736842 %
15.7894736842 %
Příspěvky: 137
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#444 Příspěvek od Albert »

Dovolte malou poznámku. Právě se aktualizují Windows, tak pozor na restarty, atd.

Uživatelský avatar
Honza1616
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 851
Registrován: sob 09 kvě, 2015 13:05
rok narození: 22 lis 1991
ID CNT statistics: 18396
Bydliště: Lysice
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#445 Příspěvek od Honza1616 »

tak já dneska bral grafiky do práce na vyfoukaní od prachu, počítače zatím stále (i ted ještě) chroupají LLR tedy aspoň ty co mají integrovanou GPU
a když jsem se vrátil a vše zapojil tak mi jeden počítač začal hlásit že teplota CPU překročila nebo se pohybuje na 100° :smt022 celý den se tady s tím peru, jestli to náhodou nebyla zase nějaká chyba aktualizace protože dnes jsem je znovu povolil po asi 4 týdnech, přeinstaloval jsem snad všechny možné programy na měření a zbývalo už jen přeinstalovat Win
vlezu do biosu (nějak mi nešlo bootovat) a koukám že i v Biosu teplota CPU 100° ale ovladač AiO chladiče ukazuje že pumpa běží na plno a větráky taky což i vidím takže chladič funguje, a ten jsem na rozdíl od GPU nesundával takže není ani možné že by se uvolnil od CPU, :smt102
ted dokonce chladím jen pasivně a až ted se začíná radiátor ohřívat a i kdyby byla teplota skutečně kritická tak by se PC vypnul sám

takže jediné zbývá že odešel bud CPU respektive senzor teploty nebo senzor na desce ?
čim víc HW, tím víc problému,
jak na sviňu před týdnem mi na GTX1080 odešel jeden větrák ...a to není poprvé, takže už podruhé objednávám nové, no už je to 3 dny na cestě z Číny a včera to bylo naložené na letadlo, snad to v pondělí dorazí, i když pochybuji tak brzo...
na GTX780 mi odešel taky jeden větrák asi před měsícem ale za 600Kč se mi to už objednávat nechce, už tak je grafika takřka neprodejná a taková investice se mi nevyplatí

hold prostě když HW používáte k tak náročnému provozu je třeba ho vyměňovat hned po záruce, dokud ještě funguje tak ho prostřelit někomu dál

ještě testnu grafiky jestli to bude/nebude mít vliv na dobu výpočtu, aspoň pro provoz GPU kdyby to fungovalo,
každopádně CPU-GFN a LLR jsou na tomto strojí pasé a moje grafiky taky už dodělávají 22sss :smt100
Nová tabulka srovnání týmových počítačů https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ge=116:116
testovací balíček https://drive.google.com/file/d/1G0cGDj ... nV30cqKxkz
video návod jak správně provést test https://youtu.be/ctxzxdsdVpI
výsledky posílejte zde https://forum.czechnationalteam.cz/viewt ... =24&t=4553 tabulku mohou editovat jen správci z důvodu ochrany vložených dat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
master - Online - i9-9900k, MSI MEG Z390 ACE, Gigabyte RTX2080ti, 32GB DDR4 3500MHz, M.2 Samsung EVO 960 + SSHD (2TB), zdroj Corsair RM850 (850W), Win10Pro 64bit
slave 1 Offline - AMD Ryzen 9 3900X, MSI X370 GAMING PRO CARBON, Asus GTX1080 + GTX1060(3GB), 8GB DDR4, SSD OCZ TRION 100 (250GB), Zalman ZM-1200, Win10Pro 64bit
slave 2 Offline - Intel i7-6700k, Gigabyte H170-D3HP, MSI GTX780 Lightning 8GB DDR4, SSD Kingston240GB, zdroj Evolve 800W, Win10Pro 64bit

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1013
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 0-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#446 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

já teď hlavně nepočítám yoyo ecm P2 jednotky a zatím se to tváří stabilně. Myslel jsem si, že 32 GB ram na 3 jednotky yoyo a 13 jednotek jiné práce na cpu je v pohodě, když si to bralo 28 GB i se systémem. Problém nastával, když se BOINC rozhodl nějakou rozpočítanou jednotku ecm P2 pozastavit a začal počítat novou. Paměť to tak vyštavovávalo, že i systém kolaboval po 3 dnech neustálého provozu důsledkem přeskakování rozpočítaných jednotek. Teď když už je dočasně nepočítám, tak systém jel přes 9 dní nonstop v pořádku a nebýt té poslední aktualizace win, tak by to jelo v pohodě doteď. Neměl jsem čas zkontrolovat, jak si vede nyní u LLR, když už nepočítám ecm P2. Ještě jsem shodil radši takt pamětí na 3.0 GHz. Na turnaj zapojím jen GPU, rozhodl jsem se pro GFN 21 45cc

PS: Já si s podtaktovaným hardwarem nemůžu vynachválit, jak spotřebou energie, tak ticho a dlouhou životnost ventilátorů. Ale na GFN zapnu default frekvence, OC mne za téměř 2-násobné náklady elektřiny opravdu nestojí s navýšením výkonu tipuji o 1/5 navíc 45bb
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

Worf_VX
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 523
Registrován: čtv 16 úno, 2012 18:31
rok narození: 0- 0-1981
ID CNT statistics: 17768
Bydliště: Spytihněv
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#447 Příspěvek od Worf_VX »

Honza píše:
stř 11 pro, 2019 17:49
Worf_VX píše:
stř 11 pro, 2019 17:22
Stroj jsem restartoval, napred jsem to zkousel na rozpocitane jednotky, tam vim, ze to u LLR funguje, ze se to prehodi na MT. U genefer to nejde? nicmene stahl jsem nove a je to porad bez MT. Zkousim na cpuGFN16, kvuli delce...
Né, blbě, na GFN16 MT nefunguje.

CPU GFN MT je použitelné pouze n = 9, 13, 17 a 21, určitě jsem to tady už někde psal.
jj, pravda, na 21 mi to jede ok :-)

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#448 Příspěvek od RoKro »

Prosím o radu - potřeboval bych pro větší pohodlí nějak nastavit, aby pc s 1 x ATI a 3 X Nvidia nechával jednu z těch Nvidií ladem.
Nejsem si jist, že plně chápu význam tagu <max_concurent>, jestli omezuje všechny GFN, nebo všechny GFN XX, nebo jestli může omezit GFN XX na platformě CUDA OCL.
Zatím sice počítám jiný projekt na CPU, jiný na GPU Nvidia a jiný na GPU ATI, ale na konci kola by se mohlo stát, že všechno bude chroupat GFN21 a já potřebuju omezit zrovna tu jednu GTX 1070 (protože zdroj zkrátka všechno na plný výkon neutáhne).
Obrázek

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 7116
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#449 Příspěvek od nenym »

V cc_config.xml máš dvě možnosti podle toho, co přesně přesně chceš:

A. vyřadit určitou GPU z počítání určitého projektu/aplikace projektu

Kód: Vybrat vše

<exclude_gpu>
   <url>project_URL</url>
   [<device_num>N</device_num>]
   [<type>NVIDIA|ATI|intel_gpu</type>]
   [<app>appname</app>]
</exclude_gpu>
Don't use the given GPU for the given project. If <device_num> is not specified, exclude all GPUs of the given type. <type> is required if your computer has more than one type of GPU; otherwise it can be omitted. <app> specifies the short name of an application (i.e. the <name> element within the <app> element in client_state.xml). If specified, only tasks for that app are excluded. You may include multiple <exclude_gpu> elements. If you change GPU exclusions, you must restart the BOINC client for these changes to take effect. If you want to exclude the GPU use for all projects, look at the <ignore_ati_dev>, <ignore_nvidia_dev> and <ignore_intel_dev> options further down. Requires a client restart.
B. vyřadit určitou GPU úplně

Kód: Vybrat vše

<ignore_nvidia_dev>N</ignore_nvidia_dev>
Ignore (don't use) a specific NVIDIA GPU. You can ignore more than one. Replaces <ignore_cuda_dev/>. Requires a client restart.
Example: <ignore_nvidia_dev>0</ignore_nvidia_dev> will ignore the first NVIDIA GPU in the system.
Úplný popis zde.

<device_num> zjistíš z výpisu po startu Boincu.
Přišla korona krize; jím cornflakes, piji Corona pivo, jezdím v autě Toyota Corona, poslouchám Korna, mám kornatění tepen a nejspíše skončím na koronární jednotce. Jsem koronovaný blb.
UotD 555x
Obrázek 3xObrázek 8xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#450 Příspěvek od RoKro »

Supr, díky moc za rychlou odpověď. Zafungovalo.
Naposledy upravil(a) RoKro dne sob 14 pro, 2019 11:25, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Albert
15.7894736842 %
15.7894736842 %
Příspěvky: 137
Registrován: úte 05 led, 2016 14:25
rok narození: 05 črc 1969
ID CNT statistics: 22548
Bydliště: Kotvrdovice

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#451 Příspěvek od Albert »

RoKro píše:
sob 14 pro, 2019 10:35
Prosím o radu - potřeboval bych pro větší pohodlí nějak nastavit, aby pc s 1 x ATI a 3 X Nvidia nechával jednu z těch Nvidií ladem.
Nejsem si jist, že plně chápu význam tagu <max_concurent>, jestli omezuje všechny GFN, nebo všechny GFN XX, nebo jestli může omezit GFN XX na platformě CUDA OCL.
Zatím sice počítám jiný projekt na CPU, jiný na GPU Nvidia a jiný na GPU ATI, ale na konci kola by se mohlo stát, že všechno bude chroupat GFN21 a já potřebuju omezit zrovna tu jednu GTX 1070 (protože zdroj zkrátka všechno na plný výkon neutáhne).
Nikdy jsem to nedělal, ale mělo by to jít příkazem pro vyloučení dané GPU pro konkrétní aplikaci. Našel jsem příklad pro vyloučení GPU0 z počítání SETI a GPU1 z počítání GPUgrid.
Takže by mělo stačit upravit pro PG.

<cc_config>
<options>
<report_results_immediately>1</report_results_immediately>
<use_all_gpus>1</use_all_gpus>


<!-- ======= SETUP GPU 0: (Use GPUGrid, not SETI) ======= -->
<exclude_gpu>
<url>http://setiathome.berkeley.edu/</url>
<device_num>0</device_num>
</exclude_gpu>


<!-- ======= SETUP GPU 1: (Use SETI, not GPUGrid) ======= -->
<exclude_gpu>
<url>http://www.gpugrid.net/</url>
<device_num>1</device_num>
</exclude_gpu>

</options>
</cc_config>

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#452 Příspěvek od RoKro »

Nenym byl rychlejší, ale dík ;-)
Obrázek

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1013
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 0-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#453 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

Dá se to i řešit podtaktováním GPU a zas tolik ztráty výkonu není. Abych to upřesnil, na podtaktování grafik NVIDIA používám MSI Afterburner. Jelikož mám i wattmetr napojený na počítač, tak vydím ty skoky ve spotřebě. Jelikož grafika MSI GTX 1060 6G Gaming+ verze mi attakuje hranici 90 °C (potřebovala by nejspíš vyčistit od prachu a přepastovat) při počítání GFN DYFL, tak sestava si bere 369 W bez monitoru.

GTX 1060 na plný výkon, jádro 1898 MHz, paměť 4201 MHz, větráčky 97%, teplota 90 °C ...... spotřeba PC 369 W ±7,5W
GTX 1060 podtaktovaná, jádro 1366 MHz, paměť 4201 MHz, větráčky 75%, teplota 79 °C ...... spotřeba PC 314 W ±7,5W

I když je podtaktovaná, tak počítá rychleji než GTX 1050Ti na plném výkonu, prostě počet stream procesorů 1280 na GTX 1060 je více než 768 na GTX 1050Ti. Proto si myslím RoKro je škoda tu GTX 1070 vypnout úplně. Jen jsem chtěl ti ukázat, že je tu i jiná možnost řešení. 22rrr

Sestava PC: Ryzen 7 3700X, deska X370, 4 banky pamětí 8 GB, GTX 1060 6G, GTX 1050Ti, zdroj Seasonic P660 Platinum (SS-660XP2)
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#454 Příspěvek od RoKro »

Já vím, když tohle pc jede krypto, tak mám všechny GPU podtaktované, resp. snížený Power Limit v Afterburneru a naopak zvýšený takt pamětí. Pak je spotřeba výrazně nižší a zdroj ještě s rezervou dostačuje.
Ale na PrimeGrid se neodvažuji to pouštět jinak, než na výchozí tovární nastavení, nechci riskovat nevalidní jednotku. Tož tak.
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#455 Příspěvek od RoKro »

Tak jsem si udělal takovou tabulku, jak počítají CPUčka v mých strojích to GFN21.
PG_CPU.png
PG_CPU.png (16.3 KiB) Zobrazeno 376 x
Celkem z toho nevychází nic nečekaného. Je vidět, jak moc záleží na instrukční sadě, kterou CPU umí. A to nemám pro ilustraci žádný kousek s AVX 512.
Ta stará čtyřjádrová i5-2500K, co neumí FMA3, to na třech jádrech ze čtyř počítá déle, než o chlup novější jen dvoujádrová i3-4330 na obou dvou jádrech, navíc při nižší frekvenci. Obě mají stejné DDR3 moduly.
A opět mě potěšil výkon levného i3-9100F, to je procesor za dva tisíce.
Obrázek

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#456 Příspěvek od RoKro »

A dovolím si ještě jeden příspěvek - srovnal jsem si časy výpočtu odhadované testováním z příkazové řádky a skutečné průměrné doby výpočtu z turnaje.
Docela to sedí, realné časy jsou tu více a tu méně delší, ale to je očekávané, jednotky jsou čím dál složitější. Navíc jsem testoval vždy jen pro jednu v tu chvíli běžící kartu, kdežto při turnaji se systém v některých mých strojích stará o dvě nebo tři najednou (navíc při tom i část CPU jader počítá), což může taky nějaké zpomalení způsobit.
A např. u té RTX 2080 Sea Hawk je reálná doba výpočtu jen o 15 minut delší, než odhadovaná, což je u 28 hodinového výpočtu zanedbatelné.
Zajímavý je rozdíl mezi dvěma RTX 2080, obě od MSI, ale ta rychlejší je vodou chlazená a myslím, že má z výroby lehce zvýšené frekvence.
PG_GPU_odhad_x_realita.png
PG_GPU_odhad_x_realita.png (14.45 KiB) Zobrazeno 374 x
Obrázek

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2655
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#457 Příspěvek od Honza »

Díky za tabulky.
A jsem rád, že potvrzuješ, že nedestruktivní a velmi rychlé testování z příkazové řádky pak velmi přesně odpovídá reálné době výpočtu.

Je z toho také vidět, že skoro 9 let starý CPU zvládne GFN21 za řekněme 4 dny nepřetržitě, což je za 12 dní po 8 hodinnách denně, tedy ani ne za 3 týdny. Přitom deadline je 21 dní, což se vejde i s víkendy.
Tedy i hodně fousatý CPU bez FMA3 dá GFN21, když poběží v průměru ani ne 5 hodin denně.
A prodloužená DL je 4 násobek, což je něco přes hodinu denně.

Uživatelský avatar
Honza1616
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 851
Registrován: sob 09 kvě, 2015 13:05
rok narození: 22 lis 1991
ID CNT statistics: 18396
Bydliště: Lysice
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#458 Příspěvek od Honza1616 »

nechtěl jsem do toho rejpat ani nebudu, jen řeknu že moje rozdíly při testování v CMD jsou větší ale to je jedno, nebudeme to raději rozebírat
jen jsem chtěl říct že moje cpu počítá trochu zvláštně,
chci porovnat tvuj i7-8700k s i9-9900k

i9-9900k s HT, počítám na 7 vláknech čas v průměru 85000 sec, počítám na více vláknech a jede mi taky na 4,7GHZ a přesto je pomalejší, wtf ?? RAM 16GB, 3500MHz, CL18
Ryzen 9 3900x s HT na 9 vláknech 55000sec
i7-6700k s HT na 7 vláknech ...zdá se že zrychluje, první úkol za 172253 a druhý za 157836 :smt044 je zde taky vidět že i tvoje i3 9.generace je rychlejší, to ten muj Skylake asi zase tak moc nezrychlí aby tě předhonil, no nic fakt se toho musím zbavit :roll:

GPU všechny jedou zatím GFN-DYFL
RTX2080TI v průměru za 81000
GTX780 za 328000sec :smt022
o GTX1080 a GTX1060 zatím mlčím,
jedou v jedné sestavě pozoruji tam jistou vlastnost kterou si zatím raději nechám pro sebe, ale nemohu díky tomu ani odhadnout čas :smt102
Nová tabulka srovnání týmových počítačů https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... ge=116:116
testovací balíček https://drive.google.com/file/d/1G0cGDj ... nV30cqKxkz
video návod jak správně provést test https://youtu.be/ctxzxdsdVpI
výsledky posílejte zde https://forum.czechnationalteam.cz/viewt ... =24&t=4553 tabulku mohou editovat jen správci z důvodu ochrany vložených dat
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
master - Online - i9-9900k, MSI MEG Z390 ACE, Gigabyte RTX2080ti, 32GB DDR4 3500MHz, M.2 Samsung EVO 960 + SSHD (2TB), zdroj Corsair RM850 (850W), Win10Pro 64bit
slave 1 Offline - AMD Ryzen 9 3900X, MSI X370 GAMING PRO CARBON, Asus GTX1080 + GTX1060(3GB), 8GB DDR4, SSD OCZ TRION 100 (250GB), Zalman ZM-1200, Win10Pro 64bit
slave 2 Offline - Intel i7-6700k, Gigabyte H170-D3HP, MSI GTX780 Lightning 8GB DDR4, SSD Kingston240GB, zdroj Evolve 800W, Win10Pro 64bit

Uživatelský avatar
RoKro
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 829
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#459 Příspěvek od RoKro »

Honza1616 píše:
úte 17 pro, 2019 00:08
chci porovnat tvuj i7-8700k s i9-9900k
Ty paměti dělají opravdu dost. Já mám 4 moduly 3600 MHz CL16. Pro orientaci a srovnání, nějaká přístupová doba k informaci v paměti se počítá jako 2000 * CL / frekvence.
Pro 3600 CL16 je to 8,89 (asi milisekund? nebo nanosekund?), pro tvé 3500 CL18 vychází 10,29.
Taky jsem, viz minulé příspěvky o problémech s RAM, zjistil, že při 4 kusech pamětí jsou výpočty opravdu znatelně rychlejší, než při dvou. Potvrdilo se mi to i na druhém pc.
Obrázek

Honza
63.1578947368 %
63.1578947368 %
Příspěvky: 2655
Registrován: pát 03 lis, 2006 10:46

Re: PG Turnaj 2019 - testy a nastavení

#460 Příspěvek od Honza »

RoKro píše:
úte 17 pro, 2019 07:39
Ty paměti dělají opravdu dost. Já mám 4 moduly 3600 MHz CL16. Pro orientaci a srovnání, nějaká přístupová doba k informaci v paměti se počítá jako 2000 * CL / frekvence.
Pro 3600 CL16 je to 8,89 (asi milisekund? nebo nanosekund?), pro tvé 3500 CL18 vychází 10,29.
Taky jsem, viz minulé příspěvky o problémech s RAM, zjistil, že při 4 kusech pamětí jsou výpočty opravdu znatelně rychlejší, než při dvou. Potvrdilo se mi to i na druhém pc.
Truth to that, je to tak.
Mé i7-8700K s pomalejší/standardní RAM jedou třeba kolem 111k-117k, ale domáci DDR4-3200 CL12 jede kolem 78-79k.
Proti tomu i7-9700K a DDR4-2936 CL17 a 7 threadů za 81k-83k.

Odpovědět

Zpět na „Prime Grid“