Základní informace o projektu

Fórum o projektu
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19628
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Základní informace o projektu

#1 Příspěvek od forest »

Projekt Folding@Home patří i v současnosti mezi nejznámější, nejdůležitější a také nejvýkonnější vědecké projekty distribuovaných výpočtů. Výzkumy probíhají v oblasti biologie, konkrétně struktury bílkovin. Tento projekt slouží k nalezení léků na Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, některé druhy rakoviny a lidskou formu BSE – nemoci šílených krav. Výzkum je zaměřen na tvorbu a rozpad bílkovin na základě mRNA, což je jednovláknová nukleová kyselina vznikající při transkripci DNA. I sebemenší odchylky ve stavbě bílkoviny mohou vést ke vzniku některého z jmenovaných závažných onemocnění.
Výraz Folding by se do češtiny dal přeložit jako skládání či sdružovaní a tedy vystihuje podstatu projektu, kterou je konkrétní uspořádání bílkovin v prostoru. Bílkoviny, které se skládají z aminokyselin, jsou základním stavebním kamenem života. V našich tělech představují základní složky kostí, svalů i vlasů a ve formě enzymů obstarávají většinu biochemických procesů. Aby mohly plnit svoji funkci, bílkoviny nemohou existovat jako samostatné řetězce aminokyselin, ale musejí vytvořit specifické a komplexní tvary. Výpočty na molekulární úrovni jsou natolik složité, že řešení pomocí distribuovaných výpočtů bylo jasnou volbou. Projekt byl spuštěn 1. října 2000 pod vedením profesora Vijaye Pandeho a Mika Houstona a pod záštitou katedry chemie Stanfordské univerzity. Zpočátku byl podpořen také světovým gigantem - společností Google, která klienta Folding@Home zahrnula do svého nabízeného panelu nástrojů a výrazně tak pomohla jeho rozšíření do obecného povědomí.

Projekt existuje na poli DC výpočtů již dlouhá léta, ale jako první z DC projektů se do něj lze zapojit i pomocí výpočtů na vaší grafické kartě.
Projekt nepatří do skupiny projektů pod systémem BOINC a výpočty tedy probíhají na samostatném klientovi :idea:

Více informací o tomto projektu

Stránky projektu
Statistika CNT na tomto projektu

Uživatelský avatar
petnek
Moderátor
Moderátor
Příspěvky: 3669
Registrován: pon 28 led, 2008 12:44
rok narození: 16 kvě 1987
ID CNT statistics: 10883
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele:

Re: Základní informace o projektu

#2 Příspěvek od petnek »

Pokud máte někdo problém se stažením instalátoru z webu Foldingu, můžete si ho stáhnout odsud (můj GoogleDrive)

Číslo týmu pro zapojení se do něj je 49658
A nezapomeňte si vygenerovat passkey, který vám několikanásobně zvýší bodový příjem za odevzdané jednotky. Počítá se od 10 pracovní jednotky.

Statistiky týmu i svoje můžete sledovat zde
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Folding@Home“