Energie - aneb o spotřebě našich strojů

Ostatní plkání členů týmu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dadu from Silesia
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1325
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#121 Příspěvek od Dadu from Silesia »

Pěkně napsáno Honzo.

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 10308
Registrován: čtv 29 bře, 2007 10:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Challenge Series - turnaj na Primegridu 2022

#122 Příspěvek od vkliber »

Já do toho hodím vidle 45cc .

Forestův první příspěvek na mne při prvním přečtení působil taky vyhrocený, stejně jako od Honza1616.

Je třeba se na to dívat zvlášť z pohledu každého člověka. Někdo má prioritu č. 1 DC (když to přeženu tak forest 45cc ) a někdo má DC jako koníčka a vlastně mu ani tak nejde o to vědecké pozadí, ale jen počítá že ho to baví a že je v nějaké komunitě.
Pak se samozřejmě každý jinak dívá na zvyšující se ceny energií.

forest píše: ned 29 kvě, 2022 16:51...
Myslím že je škoda, pokud to někdo hrotí natolik, že jej to postupné navyšování cen energií naštve natolik, že se rozhodne DC výpočty úplně ukončit.
...
Určitě se nejedená o nějaké hrocení a naštvání, ale pro někoho o naprosto logický a rozumný krok, jak se zvyšujícími ceny bojovat.

forest píše: ned 29 kvě, 2022 16:51... ale i to se dá například kompenzovat upgradem HW na efektivnější a tedy levnější provoz při zachování výkonu
...
Tohleto je také nepochopení člověka co má DC jako koníčka a má hluboko do kapsy. Když nemám prachy na elektřinu, přece ten zbytek nebudu investovat do jiného (sice úspornějšího) počítače, abych pak za něj stejně tu elektřinu (sice méně) musel platit.
Je to jak s autem, pokud mám staré auto, které hodně žere a nezbývá mi peníze na benzín a to auto vyloženě nepotřebuji, tak prostě přestanu jezdit a nebudu si přece kupovat nové auto, abych pak ušetřil za benzín 45hh .
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 41
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#123 Příspěvek od Aiko Haruka »

"ale i to se dá například kompenzovat upgradem HW na efektivnější a tedy levnější provoz při zachování výkonu"

Tohle mě upřímně taky rozesmálo. To je jako doporučení od Jurečky nebo koho, že vysoké ceny energií máme kompenzovat výměnou oken a dveří. Asi tak stejná absurdita. Já jsem poslechla rady zde, boinc jsem vypnula a těží mi to krypto a je to ziskové, ne moc, ale zhodnocení to je. Navíc worldcommunitygrid stejně nejede a to byl ten důvod, proč jsem si to nechala nastavit. Škoda, že jsem to o těch kryptoměnách nevěděla dřív.
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#124 Příspěvek od forest »

Já to s tím upgradem HW za efektivnější bral jako doporučení pro stálé počtáře, pro setrvalé snížení nákladů na provoz, tedy někdo to může brát i jako "návratnou" investici. Koupím efektivnější zdroj (třeba i o pár desítek %), novější grafiku se stejným výkonem ale o 1/3 menší spotřebou, novější a úspornější CPU se stejným, nebo vyšším výkonem, atd.. To může někomu ušetřit i několik tisíc ročně a tedy se ta investice prakticky na úspoře energie vrátí.

Nikde jsem nepsal, že to má udělat ten, kdo nemá peníze vůbec. Psal jsem to všeobecně pro lidi, kterým vadí to postupné navyšování měsíčních nákladů na provoz. Je přece jasné, že ten kdo nemá peníze, tak si nebude kupovat nový HW. Ten může třeba ponížit ten denní provoz, atd.

Každý máme své priority, to plně chápu. Zde jsme ale na fóru DC počtářů, tak to beru hlavně z pohledu DC a naší dlouhodobé činnosti. Máme každý několik možností, jak se k tomu co se děje kolem nás postavíme. Sepsal jsem jen možnosti. Jestli to někoho pohoršilo, tak se omlouvám.

4bc3
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 254
Registrován: pon 04 bře, 2019 19:18
ID CNT statistics: 22943

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#125 Příspěvek od 4bc3 »

Teda po zdvojené víkendu, kdy nebyl čas moc civět do mobilu a sledovat co se děje, jsem si chtěl počíst co je nového v CNT. Teda nejdřív jsem si projel orientační společensko-politickou situaci na zpravodajských webech a že se paky tady zrealaxuju.
A ona zase taková vášnivá debata jako jinde. Hele jednu radu - nejdřív si pořádně přečtěte co kdo píše a pak reagujte tak nějak jak píše Honza. Třeba se to pak obejde bez těch zbytečných dráždivých slov "hrotit", " to nemyslíš vážně" apod.
Jako co čekáte, že někdo řekne "nemám na to, končím" a všichni mu zatleskají a pochválí ho a nikdo nezkusí jestli to přece jen nějak neudělal? Tím spíš forest, který je tady v CNT skutečný lídr - žije tím, motivuje, vysvětluje, řeší kde co. A mě je smutno, když se tady obhajuje takovým "slohem" jako sepsal, na druhou stranu sepsal to moc pěkně.
A na ty stesky o penězích reagovat nebudu, to by zas bylo. Navíc je složité a nic nemá jednoduché řešení, pozor na to. Jen pár věcí, nedá mi to.
Doba je hodně zlá i ekonomicky, ale kdo za to může. Nejsou to je šílenci na východě, nejsou to je politici u nás, v Evropě a jinde, jsou to prostě všichni, co se mají na ty politiky nebo i šéfy tlačit ne stylem " co nám dáte" ale co pro nás děláte?
A ty neustále ataky na střední vrstvu mě už taky vadí, oni to obvykle zaplatí nejvíc = žádné "nároky" na pomoc (správně) + daně (jasně chápeme to) + obvykle pomáhají (sponzorují, darují mezi prvními a bez nějakých komentářů). Znám to i ze svého okolí.

Tady je to o distribuovaných výpočtech a to je prostě koníček, ten stojí peníze a čas. Kolik času, peněž a energie tomu kdo dá a kdy je každého věc. A taky se k tomu každý může vyjádřit, pokud možno racionálně a bez emocí a "fňukání".
Hlavně se nenechme zatáhnout do nějakých přestřelek, to neveden k ničemu dobrému.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#126 Příspěvek od forest »

Aiko Haruka píše: stř 11 kvě, 2022 12:36 Každopádně zájem o FVE pořád máme, tak kdybys k tomu foreste něco měl, budu ráda, moc ti dík 😊
Abych nás vrátil více k tématu, tak trochu opožděně, doplním ty aktuální možnosti a stav, co se týče FVE.

Vlivem nárůstu cen energií začaly výrazně růst i výkupní ceny. V případě dlouhodobější fixace nákupních cen, se můžete snadno dostat do stavu, kdy za dodávky přebytků z FVE do sítě dostanete víc, než za jejich nákup v době, kdy vám FVE nestačí a naopak ze sítě energii musíte dokoupit. To do značné míry mění zvažování pořizování baterií k FVE a v podstatě je to ještě více odsouvá do pozice nenávratné investice. Musíte u nich počítat se ztrátami při nabíjení/vybíjení, ve větším počtu v létě s chlazením místnosti, ve které jsou a s tím, že při použití této energie přicházíte o částku za její prodej. Kalkulovat do "návratnosti" lze jen částku ve výši rozdílu mezi aktuální nákupní a prodejní cenou, po odečtu části výkonu o který přijdete těmi ztrátami.
Záleží hodně na podmínkách připojení, instalovaném výkonu a zda budete v režimu prodejce, nebo přebytky jen budete dodávat zdarma do veřejné sítě.

Konkrétní kalkulaci pro dané možnosti a podmínky domu musí někdo důkladně propočítat. Jsou na to programy a firmy, které se tím zabývají, je mají.
Co moc do kalkulací ale nemáte šanci doplnit, jsou nahodilosti, které pŕinese doba. Jen za poslední rok se kalkulace změnily několikrát. Jak ceny energií, tak i státní programy na podporu pořízení, výkupní ceny energií a hlavně do toho promlouvá nyní nedostupnost materiálu. Ceny komponent začaly stoupat, což trh s v této oblasti nezná. Dosud každým rokem narůstal výkon na plochu a klesala cena panelů, střídačů, baterií a dalších prvků. Nyní jdou ceny vzhůru každý měsíc.

Dostupnost je nyní kapitola sama o sobě. Nevěřte nikomu, kdo vám nyní slíbí instalaci FVE ještě tento rok. Nejsou panely, dodávky konstrukcí již jsou také několikaměsíční, baterie jsou s dodávkou za půl roku a kdo by chtěl waťrouter, tak na ten si počkáte do roku 2024.

Tedy když to shrnu, dnes vám to někdo spočítá s aktuální legislativou, podporou a cenami energií. Na domě to ale budete mít nejdříve před startem příští sezóny a jak se to do té doby vše změní, vám nyní nikdo neřekne.

Jsou lidé, kteří chtějí být v tomto ohledu soběstační. Kvůli tomu koupí baterie a hodně předimenzují výkon FVE. Stejně ale potřebují mít ještě agregát, na to sluníčko se v zimě spolehnout nemohou, i kdyby jen kvůli sněhu. S investicí do baterií s myšlenkou návratnosti ale jak říkám rozhodně nepočítejte. Jsou již výrobci, kteří si troufnou vám dát 10 let záruku na životnost, ta návratnost je ale dál.

Investice do FVE je každopádně vždy rozumná a návratná. Situace je ale nyní dosti komplikovaná a v mnoha ohledech nejasná. Pro konkrětní výpočet doby návratnosti je potřeba mít přesná data a stejně se to bude v průběhu let měnit.

jiri kovar
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1187
Registrován: ned 20 črc, 2008 09:31

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#127 Příspěvek od jiri kovar »

Při dnešní vykloubenosti doby, která potrvá pravděpodobně hodně dlouho, bych k těm úložištím jen doplnil, že jde mimo vlastní uloženou energii i o energetickou bezpečnost konkrétní domácnosti. Jakožto pamětník jsem zažil třídenní výpadek v celé naší oblasti v době povodní 1997 a ten chaos si dneska nikdo moc nedokáže představit. Firemní centrály putovaly od domácnosti k domácnosti, aby obsah ledniček a mrazniček nevytekl do bytu. Ti, co možnost neměli, kolikrát ani nemohli daný obsah uvařit, aby ho aspoň trochu zužitkovali. Vím o pár lidech, kteří si domů pořídili aspoň malý střídač, aby mohli za pomocí autobaterie ošetřit tu nejnutnější domácí infrastrukturu.
Samozřejmě nějaké časově rozsáhlé výpadky nečekám, ale to jsem nečekal ani Ukrajinu a co to přinese.
Přeprodej do sítě sice trochu srovnal (ne)výhodnost úložiště s tím, že fakt nevíme, co se stane za týden, ale u toho přeprodeje je důležité, aby to bylo formou vyrovnání spotřeby obchodníkem (virtuální baterie), protože u klasického přeprodeje to není žádné administrativní terno (licence, OSVČ...). Jinak u dotace pořád platí, že 100 000 z dotace musí jít na úložiště, takže pro příjemce dotace je v podstatě povinné v minimální kapacitě 10 kWh.
To časování montáže FV jsi popsal realisticky. Firmy posouvají oficiální žádosti pořád dopředu jednak kvůli kapacitám a teď už i kvůli dodávkám materiálů (což ještě před čtvrt rokem neplatilo). Nejhorším důsledkem nestihnutí montáže a uvedení do provozu může být i propadnutí dotace.

merlin10
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 549
Registrován: čtv 09 pro, 2010 01:23
rok narození: 18 bře 1977
ID CNT statistics: 15324

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#128 Příspěvek od merlin10 »

merlin10 píše: úte 15 bře, 2022 16:45 Tak zde taky malinko přispěji, už od podzimu jsem také začal řešit ceny elektřiny a koncem dubna by mě měli instalovat FVE. Panely s celkovým výkonem cca 6,4 kWp a k tomu 10 kWh úložiště. A uvidíme jaké budu mít zkušenosti. 45ff
edit: Doufám že přes léto mě to vykryje většinu spotřeby domu a v zimním období uvidím jak bude fungovat případné nabíjení v NT, mám tarif na bojler a rozdíl je téměř 2 Kč na kW.
Tak doplním malé zkušenosti po cca 6 týdnech provozu FVE, ještě tedy stále čekám na výměnu elektroměru takže když mám přebytky tak elektrárna utlumuje výkon. Průměrně mě zatím FVE pokrývá 80-85% spotřeby domu, samozřejmě jsme trošku změnili návyky s praním nečekáme na noční proud, ale pereme když je hezky a je dost elektřiny to samé ohřev bojleru. A vzhledem k tomu, že pro první patro máme zásobník TUV ohřívaný plynem tak když jsem viděl ty přebytky tak první co jsem udělal tak jsem objednal nový 3f bojler (je zde možnost nastavení výkonu ohřevu od 3 do 6 kW), který díky zpoždění od dodavatele přišel až tento týden a včera jsem ho zapojoval takže bude využití elektřiny zase vyšší a snížím spotřebu plynu, ale zásobník jako takový jsem zachoval a stále mám možnost ho využít. Sice zatím cenu plynu nemusím řešit mám smlouvu s levným plynem ještě rok, ale chci být připraven. Stále ještě nějak optimalizuji zatížení jednotlivých fází (sepisuju si co kde na jakou fázi je zapojené až skončím tak případně něco v rozvaděči přepojím, ale zatím jsem na žádný nějaký výrazný problém nenarazil), aby bylo využití vlastní elektřiny co největší. Jedna baterie je tedy momentálně na opravě chyba v softwaru takže mám kapacitu o 1/4 nižší takže přes noc je to teď hodně chlupové, aby to pokrylo spotřebu domu. Ale i tak zatím musím říct, že jsem spokojený že jsem si FVE pořídil. Teď budu čekat jak to bude vycházet s tím novým bojlerem. Ale budu asi přemýšlet jestli nepořídit ještě nějaké panely navíc.
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#129 Příspěvek od forest »

Gratuluji 33iii
Jakmile to budeš mít celé vyladěné a za sebou jeden rok provozu, budeš znát už přesněji i návratnost investice, vzhledem k aktuální ceně elektřiny. V této době by ale neměla přesáhnout 8 roků, spíše to vychází kolem 6.
Jaký celkový výkon máš nainstalovaný? A kolik máš v bateriích?

merlin10
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 549
Registrován: čtv 09 pro, 2010 01:23
rok narození: 18 bře 1977
ID CNT statistics: 15324

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#130 Příspěvek od merlin10 »

forest píše: ned 05 čer, 2022 12:56 Gratuluji 33iii
Jakmile to budeš mít celé vyladěné a za sebou jeden rok provozu, budeš znát už přesněji i návratnost investice, vzhledem k aktuální ceně elektřiny. V této době by ale neměla přesáhnout 8 roků, spíše to vychází kolem 6.
Jaký celkový výkon máš nainstalovaný? A kolik máš v bateriích?
Mám 14x 450 Wp panely (6,3kWp) a baterie 4 x 2,4 kWh (9,6 kWh).
Jakmile mě vymění elektroměr tak si vytvořím novou tabulku na výpočet návratnosti.
Zatím si eviduju jen spotřebu ze sítě jak jsem zvyklý podle starého elektroměru proto ten můj odhad 80-85% pokrytí spotřeby porovnání s předcházejícími odečty (zapisuju si pravidelně každý týden plyn i elektřinu)
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
® Plšák Ráďa ®
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1306
Registrován: čtv 10 led, 2013 00:41
rok narození: 0- 7-1977
ID CNT statistics: 15767

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#131 Příspěvek od ® Plšák Ráďa ® »

Z mého pohledu pokud tu elektřinu přes FVE spálíte na BOINC během teplých dnů v roce, tak se diskutovat o jakési návratnosti z ušetřené ceny energie z této činnosti (zálibě) ani nedá. Protože z této činnosti jaksi není pro uživatele zpětný užitek, při kterém by se kačky jakoby hromadily zpět k příjemci a ještě amortizujete svůj výpočetní hardware. Něco jiného je při chladných dnech, kdy aspoň to odpadní teplo z PC se dá zužitkovat pro vytápění místností. 45cc
Motto: "Pokrok vědy nezastavíš, ale i ty ho můžeš urychlit." © 2014 Plšák Ráďa User of The Day
Obrázek

(Pozn. veškeré informace jsou z českých médií rozhlasových, televizních a nějaké fake news z internetu. Proto informační hodnota mého příspěvku je vždy nulová a radši to nečtěte. Televizní zprávy po 19 hodině sleduji minimálně a nehodlám se otečkovat vakcínou C19 verzí č.1 až 3, počkám si na revizi vakcíny splňující normy paní MUDr. S. Pekové, PhD..) 45cc

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#132 Příspěvek od forest »

Pokud jde o nadšence do DC, který má PC puštěný bez ohledu na počasí, tak tou FVE ušetří kdykoliv během roku a je jedno, zda je teplo, nebo chladno. V zimě se ta úspora samozřejmě násobí, jelikož odpadní teplo z výpočtů ještě ohřeje bydlení, to ale neznamená, že by pomoc se spotřebou v létě byla nějak méně hodnotná. Naopak v létě je výkon elektrárny až desetinásobný, tedy je spíše problém tu energii sám zužitkovat. Záleží na tom, jestli a jak má daný člověk ošetřený prodej přebytků.

Obdobně bych pochopil odsuzování kryptoměn, které jen žerou zdroje planety a přínos pro společnost a budoucnost je nulový, respektive negativní. Ale u DC jsme úplně někde jinde.

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 41
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#133 Příspěvek od Aiko Haruka »

forest píše: úte 31 kvě, 2022 18:22 Já to s tím upgradem HW za efektivnější bral jako doporučení pro stálé počtáře, pro setrvalé snížení nákladů na provoz, tedy někdo to může brát i jako "návratnou" investici. Koupím efektivnější zdroj (třeba i o pár desítek %), novější grafiku se stejným výkonem ale o 1/3 menší spotřebou, novější a úspornější CPU se stejným, nebo vyšším výkonem, atd.. To může někomu ušetřit i několik tisíc ročně a tedy se ta investice prakticky na úspoře energie vrátí.

Nikde jsem nepsal, že to má udělat ten, kdo nemá peníze vůbec. Psal jsem to všeobecně pro lidi, kterým vadí to postupné navyšování měsíčních nákladů na provoz. Je přece jasné, že ten kdo nemá peníze, tak si nebude kupovat nový HW. Ten může třeba ponížit ten denní provoz, atd.

Každý máme své priority, to plně chápu. Zde jsme ale na fóru DC počtářů, tak to beru hlavně z pohledu DC a naší dlouhodobé činnosti. Máme každý několik možností, jak se k tomu co se děje kolem nás postavíme. Sepsal jsem jen možnosti. Jestli to někoho pohoršilo, tak se omlouvám.
Jasně, to má logiku, zvláště když je hw na konci životnosti. Ale u nás to zatím nehrozí, PC máme asi tři roky, Maca něco přes rok, to nedává smysl vyměnit. Smysl rozhodně má spotřebu snížit, ale u nás už to nejde, topení a teplá voda TČ, všude LED svícení, spotřebiče A+ a lepší, zateplený dům, nová okna a dveře a stejně máme aktuálně bez topení denní spotřebu 14-22 kWh podle toho, jestli a jak dlouho jede myčka, pračka a podobně. A obejít se bez těchto základních věcí v dnešní době už fakt nechci, prát prádlo na valše v potoce by sice nějaké peníze ušetřilo, ale do toho se mi fakt nechce, to radši omezím něco, co není potřeba. A hlavně když vidím vývoj cen, tak jsem fakt ráda za našich 5.19,- za kWh ve VT...
forest píše: stř 01 čer, 2022 13:50
Aiko Haruka píše: stř 11 kvě, 2022 12:36 Každopádně zájem o FVE pořád máme, tak kdybys k tomu foreste něco měl, budu ráda, moc ti dík 😊
Abych nás vrátil více k tématu, tak trochu opožděně, doplním ty aktuální možnosti a stav, co se týče FVE.

Vlivem nárůstu cen energií začaly výrazně růst i výkupní ceny. V případě dlouhodobější fixace nákupních cen, se můžete snadno dostat do stavu, kdy za dodávky přebytků z FVE do sítě dostanete víc, než za jejich nákup v době, kdy vám FVE nestačí a naopak ze sítě energii musíte dokoupit. To do značné míry mění zvažování pořizování baterií k FVE a v podstatě je to ještě více odsouvá do pozice nenávratné investice. Musíte u nich počítat se ztrátami při nabíjení/vybíjení, ve větším počtu v létě s chlazením místnosti, ve které jsou a s tím, že při použití této energie přicházíte o částku za její prodej. Kalkulovat do "návratnosti" lze jen částku ve výši rozdílu mezi aktuální nákupní a prodejní cenou, po odečtu části výkonu o který přijdete těmi ztrátami.
Záleží hodně na podmínkách připojení, instalovaném výkonu a zda budete v režimu prodejce, nebo přebytky jen budete dodávat zdarma do veřejné sítě.

Konkrétní kalkulaci pro dané možnosti a podmínky domu musí někdo důkladně propočítat. Jsou na to programy a firmy, které se tím zabývají, je mají.
Co moc do kalkulací ale nemáte šanci doplnit, jsou nahodilosti, které pŕinese doba. Jen za poslední rok se kalkulace změnily několikrát. Jak ceny energií, tak i státní programy na podporu pořízení, výkupní ceny energií a hlavně do toho promlouvá nyní nedostupnost materiálu. Ceny komponent začaly stoupat, což trh s v této oblasti nezná. Dosud každým rokem narůstal výkon na plochu a klesala cena panelů, střídačů, baterií a dalších prvků. Nyní jdou ceny vzhůru každý měsíc.

Dostupnost je nyní kapitola sama o sobě. Nevěřte nikomu, kdo vám nyní slíbí instalaci FVE ještě tento rok. Nejsou panely, dodávky konstrukcí již jsou také několikaměsíční, baterie jsou s dodávkou za půl roku a kdo by chtěl waťrouter, tak na ten si počkáte do roku 2024.

Tedy když to shrnu, dnes vám to někdo spočítá s aktuální legislativou, podporou a cenami energií. Na domě to ale budete mít nejdříve před startem příští sezóny a jak se to do té doby vše změní, vám nyní nikdo neřekne.

Jsou lidé, kteří chtějí být v tomto ohledu soběstační. Kvůli tomu koupí baterie a hodně předimenzují výkon FVE. Stejně ale potřebují mít ještě agregát, na to sluníčko se v zimě spolehnout nemohou, i kdyby jen kvůli sněhu. S investicí do baterií s myšlenkou návratnosti ale jak říkám rozhodně nepočítejte. Jsou již výrobci, kteří si troufnou vám dát 10 let záruku na životnost, ta návratnost je ale dál.

Investice do FVE je každopádně vždy rozumná a návratná. Situace je ale nyní dosti komplikovaná a v mnoha ohledech nejasná. Pro konkrětní výpočet doby návratnosti je potřeba mít přesná data a stejně se to bude v průběhu let měnit.
Děkuji. Přiznám se, že začínám spíš uvažovat tím směrem být maximálně soběstačná a zachránit peníze před sežráním inflací, zdaněním a podobnými krádežemi, které nemáme šanci ovlivnit. Takže FVE prostě proto, že nedám peníze státu v jakékoliv formě. Baterie proto, že jsme v oblasti, kde při bouřce dochází k vypínání proudu, byť třeba jen na sekundu, ale žárovka blikne, UPS zapípá, počítač se restartuje (teď už ne, máme UPS na všechny počítače a routry, takže když dojde ke krátkému výpadku, tak se pokračuje včetně internetu). Ale pro TČ tohle fakt není nic dobrého, navíc posledně jak byla silná bouřka (v Holandsku a Německu jak byly ty tornáda), tak nám vypnuli proud na třičtvrtě hodiny, v 21. století mi to přijde dost nepochopitelný, ale prostě se to děje a já chci být v tomto chráněná a aspoň částečně autonomní. V ten moment si nemůžu udělat ani hloupé kafe a pro děti ohřát kakao...

Jinak teda s prodejem do sítě osobně nijak nekalkuluju ani s ním nesouhlasím, zvláště za nějakou přemrštěnou cenu. Za f=r bych považovala, kdybych dala svůj přebytek do sítě zadarmo a za stejnou cenu to dostala v případě potřeby zpět. Fér by podle mě bylo, kdyby se nemuselo platit výpalné na podporu "obnovitelných zdrojů" a kdyby existovala krabička, která mi do zásuvky pustí jen levnou a stabilní elektřinu z jaderné elektrárny 😊 A ještě víc by se mi líbilo mít malý jaderný reaktor ve sklepě, protože FVE prostě úplně nevěřím, není to stabilní zdroj a i když sluníčko svítí, tak kombinace panelů a baterií není to, co bych považovala za budoucnost. Ale jiná možnost dnes není, tak nic jiného nezbývá. Každopádně ušetřit třeba 50% by bylo prima, vyhnout se blackoutům by bylo ještě víc prima.
forest píše: ned 05 čer, 2022 21:25 Obdobně bych pochopil odsuzování kryptoměn, které jen žerou zdroje planety a přínos pro společnost a budoucnost je nulový, respektive negativní. Ale u DC jsme úplně někde jinde.
Já bych neřekla, že přínos je negativní. Vzhledem k inflaci fiat měn, jejich nekrytí, šmírování ze strany státu a bank, tlačení do kontrolovatelného placení kartou, zákaz zaplatit najednou v hotovosti víc jak 10000€ (cca 270000 Kč), zanedlouho nejspíš v mnoha případech zákaz hotovosti úplně, tak osobně vítám trochu soukromí. Ostatně co je komu do toho, co si za své několikrát zdaněné (z mého pohledu od státu rozkradené) peníze koupím a jestli to přes krypto půjde nekontrolovaně, jedině to uvítám. A stejně jako jsem říkala při zavádění "bezpečnostních" opatření v letadlech po 11/09, že klidně risknu tu nepatrnou šanci, že budu na palubě s teroristou výměnou za zachování svobody a důstojnosti, tak stejně tak risknu, že si teroristi za část nekontrolované měny nakoupí zbraně. Ono o tom CIA, FBI, Mosad a další služby stejně vědí a sledují to a je to jen záminka jak získat maximální kontrolu nad plebsem... Svobodný člověk je nebezpečný člověk, protože umí myslet a sám se rozhodovat.
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#134 Příspěvek od forest »

Koukám, že jsi již rozhodnutá a máš s FVE jasný cíl. Rozhodně neváhej s realizací. Dodací termíny se každý týden natahují o týdnů několik a zlepšení je v nedohlednu. Prostě mnohonásobně větší poptávka, než by mohli výrobci pokrýt, bez ohledu na další komplikace.

Dost lidí si již realizaci FVE rozdělilo na dvě fáze. Tedy 1.fáze - co nejdříve panely na střechu a jejich zprovoznění
2. fáze - až budou, doplní se baterie. Termíny již jsou i 2024, tedy teoretické.

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 41
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#135 Příspěvek od Aiko Haruka »

Koukala jsem, máme objednané tři firmy (na výběr) a u všech by byla realizace v Q2 příštího roku. Tak uvidíme, jak se to nakonec vyvrbí. Jenom škoda, že to je dost nestabilní zdroj energie, teď třeba máme zrovna zataženo a podle meteostanice dopadá 166 W/m2 energie a postupně to klesá (z dálky bouří, tak asi bude pršet, i když tohle teda meteostanice nehlásí, ta tvrdí, že je polojasno, holt se teprve učí, máme ji tři měsíce :-) ). Když by byla elektrárna 10 kWp, kolik by to v tomto případě vyrábělo elektřiny? Jinak když svítí sluníčko, tak okolo poledne tu dopadá něco přes 1000 W/m2.
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#136 Příspěvek od forest »

To by bylo od stolu věštění z křišťálové koule. Záleží na spoustě věcech (úhlu náklonu panelů, orientaci střechy dle světových stran, na efektivitě panelů, střídače, případném zástinu, atd.), nejlépe ti to určitě dle průměrného osvitu v dané oblasti namodelují ty firmy, s ohledem na aktuální dotace a ceny energií.

merlin10
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 549
Registrován: čtv 09 pro, 2010 01:23
rok narození: 18 bře 1977
ID CNT statistics: 15324

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#137 Příspěvek od merlin10 »

Tak já jen něco málo napíšu jak to mám zatím já s mojí 6,3 kWp FVE (panely mám na jihozápad sklon střechy cca 20°), včera když bylo většinu dne zataženo tak mě vyrobila necelých 10 kWh, výroba kolísala mezi 200 - 2000 wh podle toho jak hodně bylo zataženo. Zatím za ten měsíc a půl mě nejméně vyrobila 7,5 kWh za den a to bylo zataženo opravdu celý den slunce se vůbec neukázalo. Maximum co mě zatím vyrobila je 33 kWh za den a je možné že by to mohlo být i o něco více, protože elektroměr mě přijdou vyměnit až příští týden takže zatím jsou zakázané přetoky do sítě takže když už není elektřina kde spotřebovat tak to omezí výkon. Za květen mě ukazuje aplikace soběstačnost 85%. Ale pořád ještě optimalizuju využití, předminulý týden jsem zprovoznil větší bojler na elektřinu místo zásobníku ohřívaného plynem.
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#138 Příspěvek od forest »

Moc hezké 33iii Ještě přikup baterie a můžeš si doma ustájit a adoptovat jeden z týmových strojů za skvělé provozní náklady 45cc

merlin10
36.8421052632 %
36.8421052632 %
Příspěvky: 549
Registrován: čtv 09 pro, 2010 01:23
rok narození: 18 bře 1977
ID CNT statistics: 15324

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#139 Příspěvek od merlin10 »

Větší baterie je v plánu, budu řešit až přijdou peníze z dotace
forest píše: sob 18 čer, 2022 21:48 Moc hezké 33iii Ještě přikup baterie a můžeš si doma ustájit a adoptovat jeden z týmových strojů za skvělé provozní náklady 45cc
Obrázek
Obrázek

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 41
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Energie - aneb o spotřebě našich strojů

#140 Příspěvek od Aiko Haruka »

Tak už máme termín, srpen příštího roku, bude to 6.4 kWp a 10.1 kWh baterie. Ale vzhledem k dost šílenému čekání bych měla prosbu. Koukala jsem, že se dají koupit FVE panely menšího výkonu za celkem pár peněz, dalo by se vytvořit napájení pro počítač, že by jel z FVE 24 hodin denně a v případě nutnosti by si vzal energii ze sítě? Počítač včetně docku, externího disku a externí zvukovky si vezme maximálně 41 W a to maká naplno, při běžné činnosti si bere 6 W, monitor si bere 30 W, maximum podle manuálu má 42 W. Dalo by se něco takového vytvořit? Panel, který by nabil baterii o požadované kapacitě (maximum co si to může vzít + něco navíc?) a když bude baterka plná, že by přestal dobíjet? A kdyby se stalo, že bude třeba několik dnů zataženo, že by se to přepnulo na síť a bralo si to energii od čezu? Dá se to vůbec takhle realizovat? Co všechno pro to je potřeba? A neřešte peníze prosím, ty fakt nehrají roli, jde mi o to, že při bouřce bývají výpadky elektřiny a ups to udrží v chodu jen asi 40 minut a leckdy se mi úplně nehodí přestat s prací.

A druhá věc, to samé, akorát se spotřebou 6 kWh denně při maximální zátěži (PC s ryzenem, že by na něm běžel boinc a případně děcka nebo i já jsme si pustili hru, každopádně by mělo smysl výpočty pustit, když by se nemusela platit dost drahá elektřina a radši dám peníze jednorázově do tohoto než je průběžně dávat čezu). A asi by nebylo špatný, kdyby takhle mohly být napojeny i repro, je to genius 5.1, to by klidně mohlo být připojeno k Macu.

Ostatně klidně to může být udělaný tak, že to bude jeden fve systém pro Mac, PC, monitor a repro. A prosím o rozepsání se, co všechno je vlastně potřeba a i s odkazy na konkrétní věci prosím. Soused by to zapojil, ale nechci ho obtěžovat aby to vymýšlel, už takhle má u nás dost práce, díky :-)
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Co se do ostatních oddílů nevešlo“