Na čem počítáme

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátor: Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
pestis
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 39
Registrován: stř 08 čer, 2016 00:08

Re: Na čem počítáme

#201 Příspěvek od pestis »

Ahoj,
zaměstnavatel "konečně" aktualizoval pracovní HW, opustil mne 32 bitový procesor (který ale po celou dobu počítal co zvládl) a nově mám toto:

Intel(R) Core(TM) i7-10700T CPU @ 2.00GHz [Family 6 Model 165 Stepping 5] (16 procesorů)
INTEL Intel(R) UHD Graphics 630 (6464MB),
16 GB paměti
disk SSD 512
vbox 6.1.34 (1)
Microsoft Windows 11 Professional x64 Edition, (10.00.22000.00)

Dotaz: zda-li již někdo vyzkoušel na primegridu je lepší počítat na 1/2/4/8/16 jader
a zda se dá ta grafika na něco použít, nebo je zcela tragická.
Díky P.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19236
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#202 Příspěvek od forest »

Na integrované Intel grafice již dlouhodobě nepočítám. Jediná aplikace, která neovlivňovala negativně i CPU výpočty je Collatz a tomu od jisté doby již svůj výkon neposkytuji.

Ta konfigurace bude pro tebe obrovský posun ve výpočetním CPU výkonu, převážně v PrimeGrid 33iii

Co se týče toho počtu zapojených jader a počtu vláken pro Prime grid, tak nejlepší je otestovat konkrétní sestavu a podprojekt. Velkou roli zde hrají paměti, jejich takt a časování. Skvělý je na to testovací balíček od Honzy, který máme ke stažení na webu.

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 38
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Na čem počítáme

#203 Příspěvek od Aiko Haruka »

Čistě teoreticky myslíte že bude mít smysl přejít z Ryzenu 3600 32 GB DDR4 na Ryzen 7600 32 GB DDR5? Nebo by se vyplatilo více ramky? Ostatní komponenty by zůstaly - RX 6700 XT, SSD Samsung a tak. Nebo radši počkat až se to víc vyladí a třeba klesne cena a spotřeba? Těch 105 W u 7600 se mi nelíbí, 65 u 3600 je lepší
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19236
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#204 Příspěvek od forest »

Na většinu projektů ti 32GB s tolika vlákny bude stačit. Pokud ne, dá se vypnout HT a počítat jen na fyzických jádrech.

Šel bych tedy do toho nového CPU a nějakých DDR5 pamětí s dobrými parametry. Přikupovat nyní DR4 není asi ta nejlepší investice, pokud v brzké době uvažuješ o upgradu.

Aiko Haruka
5.26315789474 %
5.26315789474 %
Příspěvky: 38
Registrován: sob 08 led, 2022 12:29
Bydliště: Nazdice

Re: Na čem počítáme

#205 Příspěvek od Aiko Haruka »

Těch 32 GB DDR4 aktuálně stačí, spíš jde o to, jestli bude stačit třeba za pět let. Tohle PC máme asi tři roky, akorát se nedávno vyměnila grafika, protože předchozí umřela, takže tam teď je Radeon rx 6700 xt. Hry který tak porůznu všichni hrajeme na tom běží na maximum, procesor je v eco mode a taky stačí (a dá se pustit naplno kdyby výkon nestačil), akorát to stejně žere jako tank, na ploše kolem 75 W a v zátěži klidně i 250 W (měří to chytrá zásuvka). A prý má 7000 žrát ještě víc. Ale zase bych třeba nerada nastoupila za další tři roky do rozjetého vlaku kdy bude am5 končit, prostě mi jde o to, jestli má smysl koupit ryzen 7600, k tomu asi nejlépe 64 GB DDR5 a nějakou dobrou základní desku aby to vydrželo třeba 8 let nebo po dobu co bude existovat am5 a nebo jestli zůstat na tom aktuálním. Windows 11 prý jde na tohle nainstalovat (nějak nemám odvahu, prý je to horší než Windows 10 a i ty jsou dost hrozný), tak právě jestli nezůstat na tomhle a nepočkat na am6. Kolik můžeme ztrácet výkonu u rx6700xt když je to jen v b450 desce?
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19236
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#206 Příspěvek od forest »

Pokud zvolíš desku pro 4 sloty a nyní to osadíš 2x16 GB, můžeš to množství paměti kdykoliv pouhým dokoulením dvou bloků rozšířit.

Pokud máš možnost, šel bych do toho, dokud se ty staré díly dají prodat za slušný peníz. Třeba ty DDR4 paměti za nějakou dobu půjdou na prodejní ceně hodně dolů.

Odpovědět

Zpět na „Hardware“