Na čem počítáme

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátor: Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dadu from Silesia
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1325
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Na čem počítáme

#241 Příspěvek od Dadu from Silesia »

Ten intel je jen dual channel tedy nebenefituje rychlostí s více kusy jako quad channel. Naopak teď musí obsluhovat více slotů než na, které je stavěny. Je to fajn pokud chceš levný upgrade kapacity můj případ u stareho AMD, ale taky jsem musel jít s frekvencí dolů.

Uživatelský avatar
RoKro
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1433
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Na čem počítáme

#242 Příspěvek od RoKro »

U starší intel platformy, co jsem měl předtím, myslím že s procákem i7 8700K, to bylo se čtyřmi plnými sloty rychlejší, než se dvěma, ačkoliv to byl taky dual channel. Bylo to překvapivé, ale bylo to tak.
Obrázek

Dadu from Silesia
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1325
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Na čem počítáme

#243 Příspěvek od Dadu from Silesia »

Ano tomu se říká tuším křemíková loterie řadič ram to zvládl, ale obecně je lepší mít dva na dva a čtyří na čtyři. Tak jako moje staré AMD se třemi jelo na 800 Mhz se čtyřmi jen 600 něco Mhz.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19617
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#244 Příspěvek od forest »

RoKro píše: úte 26 zář, 2023 12:51 .............
A srovnání s mým intelem 12700K, u kterého mám vypnutá E jádra a povolené AVX-512 (ten Ryzen také má AVX-512)?
Intel mi počítá jednu SR5 jednotku v průměru za 3500 sekund (malinko pod hodinu) a HWMonitor ukazuje Package odběr 145 W.
Ryzen při tom lehce naboostovaném nastavení za o trochu delší čas 3900 sekund zvládne dvě souběžné jednotky.
To je brutální rozdíl. Tedy prakticky dvojnásobný výkon za menší spotřebu. Přitom ty CPU jsou výrobně necelý rok od sebe a cenově stále ještě v obchodech prakticky za stejné kačky 33iii
Porovnával jsi výkon i v nějakém jiném projektu, který nemá optimalizované aplikace na takové úrovni, jako drží PrimeGrid?

Uživatelský avatar
RoKro
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1433
Registrován: pon 31 srp, 2009 08:57
rok narození: 29 črc 1970
ID CNT statistics: 10234
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Re: Na čem počítáme

#245 Příspěvek od RoKro »

Nic dalšího jsem neporovnával, ono s tím bylo i tak dost práce, i co se hardware týče, byla to přestavba vodníka. A to pc nemám doma, ale v jiném městě, kde pomáhá vysušit starý dům po havárii vody :-)
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19617
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Na čem počítáme

#246 Příspěvek od forest »

To je hodně originální využití distribuovaných výpočtů 33iii

Dadu from Silesia
52.6315789474 %
52.6315789474 %
Příspěvky: 1325
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Na čem počítáme

#247 Příspěvek od Dadu from Silesia »

Pro majitele AMD 7800 x3d nevém jestli jsem slepý nebo mi Windows podstrčili nějaké ovládače, ale zjistil jsem že integrovaná grafika i bez zapojeného monitoru žere 14W navíc k CPU spotřebě. Takže doporučuji v biosu vypnout kromě ušetřených wattů mi klesla teplota pouzdra se zapnutým HT z 83 na 76-78 stupňů.

Odpovědět

Zpět na „Hardware“