Existuje nějaký software, který slouží vyloženě k testu základní desky? Nejde mi o test stability při nějakém extrémním zatížení nebo při přetaktu, ale spíš o prověření různých jejích částí.
Problém postiženého pc je, že strašně dlouho startuje i se vypíná. Jsou to minuty, než naběhne třeba jen bios. Vypínání windows taky třeba deset minut. Označení části obrázku v Zoner editoru roztočí kolečko na několik minut, program neodpovídá, ale když s emu nechá čas, zase minuty, probere se a někdy je na fotce i rámeček s výběrem (jindy ne).
Vymontoval jsem m2 disk, odpojil HDD, bootoval jsem z fleshky s Hirens boot, zase mnoho a mnoho minut. Tzn. diskem to nebude.
Nabootoval jsem z jiné fleshy jen s memtestem, po šesti hodinách a čtyřech průbězích full testu to nenašlo chybu, takže v RAMkách problém nebude.
Pc nepadá, ani do modré smrti, ani se nevypíná, takže na zdroj to taky nevypadá.
Mám podezření na něco špatného v základní desce, co se stará o disky, řadič nebo nějaké linky nebo jánevímco. Protože ramky ok a disky odpojeny a problém trvá.
Ale neznám vhodný soft, jakým by se to dalo prověřit.
Dík předem za tipy.
Software pro otestování základní desky
Moderátor: Anubis
Re: Software pro otestování základní desky
O SW specifickém na toto nevím, protože každá deska je jiná a tady navíc není ani jasné, jaká deska to je, na jaké platformě.
Kouknul bych se HW info, jestli se něco nepřehřívá.
(serverové desky mají opravdu hromadu teplotních čidel - překvapilo mě, že čidlo u síťové karty má klidně přes 90C, ostatní jsou v poho do 60C).
Zkusil bych nějaký disk info a nejen benchmnark, ale i plnou kontrolou disku nebo dlouhý test prostupnosti dat - prostě cíleně řadič zatížit, jestli nepadá výkon.
Pak bych zkusil resetovat BIOS.
A pak upgradovat BIOS (nebo naopak starší verzi).
A pak paměti na základní takt a napětí, případně jiné RAMky.
Kouknul bych se HW info, jestli se něco nepřehřívá.
(serverové desky mají opravdu hromadu teplotních čidel - překvapilo mě, že čidlo u síťové karty má klidně přes 90C, ostatní jsou v poho do 60C).
Zkusil bych nějaký disk info a nejen benchmnark, ale i plnou kontrolou disku nebo dlouhý test prostupnosti dat - prostě cíleně řadič zatížit, jestli nepadá výkon.
Pak bych zkusil resetovat BIOS.
A pak upgradovat BIOS (nebo naopak starší verzi).
A pak paměti na základní takt a napětí, případně jiné RAMky.
- RoKro
- 52.6315789474 %
- rok narození: 29 črc 1970
- ID CNT statistics: 10234
- Kontaktovat uživatele:
Díky za tipy. Je to deska MSI s chipsetem Z390.
Je to pc, co už pár let bez problémů běželo, takže by neměl být problém s kompatibilitou součástí (reaguji tím na "jiné ramky").
V biosu jsem všechna nastavení vrátil do defaults a pak ještě flešnul nejnovější verzi.
Zkusím to HW info, jestli z toho něco vykoukám. Ale přehřívání? Že by hned po startu a způsobilo by několik minut, než se vůbec něco ukáže na monitoru?
Test propustnosti disku zkusím, jen nevím, jestli z toho případně poznám, jestli je problém v disku, nebo boardu. Ale protože to zlobí i s vyjmutým diskem, tak to asi bude případně jasné.
Je to pc, co už pár let bez problémů běželo, takže by neměl být problém s kompatibilitou součástí (reaguji tím na "jiné ramky").
V biosu jsem všechna nastavení vrátil do defaults a pak ještě flešnul nejnovější verzi.
Zkusím to HW info, jestli z toho něco vykoukám. Ale přehřívání? Že by hned po startu a způsobilo by několik minut, než se vůbec něco ukáže na monitoru?
Test propustnosti disku zkusím, jen nevím, jestli z toho případně poznám, jestli je problém v disku, nebo boardu. Ale protože to zlobí i s vyjmutým diskem, tak to asi bude případně jasné.
- forest
- Admin webu a fóra CNT
- rok narození: 03 bře 1977
- ID CNT statistics: 71
Tím, že testneš rychlost disku/přenosu dat a RAMky, tím by se dalo odhalit, kterým směrem hledat. Pokud nepomohlo flashnot BIOS na novější, tak tam asi chyba nebude. Obávám se, že správně odhaduješ, že na desce bude nějaká vada.
- RoKro
- 52.6315789474 %
- Kontaktovat uživatele:
Test disku se zdál OK, žádný propady, zamrznutí, nic takovýho. Hodinu na něj kontinuálně zapisovala apka HeavyLoad, taky to běželo plynule.
Už je objednaná základní deska, snad se to tím vyřeší.
Už je objednaná základní deska, snad se to tím vyřeší.
- RoKro
- 52.6315789474 %
- Kontaktovat uživatele:
Jen sem doplňuji závěrečné info - základní deska byla v pořádku, nakonec se ukázalo, že zlobí čtečka karet. To byla jediná věc, kterou jsem já vůl při testování potenciálně problematických komponent neodpojil.
Tak jsem zbytečně koupil za dva tisíce základní desku a teď abych ji zase prodával...
Tak jsem zbytečně koupil za dva tisíce základní desku a teď abych ji zase prodával...
Hmm, zajímavá zkušenost, to by mě nenapadlo, že tam vůbec něco takového je.
To jsou zrovna věci, které nějakým sw nelze odhalit.
Prostě zkoušet vypínat, vyměňovat...dostat se na úplně nejednoduší konfiguraci a pak přidávat.
To jsou zrovna věci, které nějakým sw nelze odhalit.
Prostě zkoušet vypínat, vyměňovat...dostat se na úplně nejednoduší konfiguraci a pak přidávat.