Tour de Primes 2025
Tour de Primes 2025
TdP, únor, jako každý rok.
Jestli dobře počítám, tak 17. ročník.
Letos se také podařilo popohnat PPSE, aby se vešlo do Top5000 a tedy kvalifikovalo se do TdP.
Zajímavou otázkou je, jaká je pravděpodobnost najít prvočíslo na tom kterém projektu.
Zhruba takto:
PPSE 1:21k
PPS 1:65k
GFN-17 1:35k
GFN18 1:55K
GFN19 1:100K
Potencionální výhodou pro GFN-17 a PPS je, že tím lze získat dvě badge najednou - za nalezení prvočísla a za nalezení mega.
Druhá sada těchto je speciální - jen při Mountain Stage.
Třetí sada je vždy jen pro jednoho počtáře daný rok: za největší prvočíslo, za největší počet prvočísel a za největší skóre prvočísel.
Celkem je tedy k dispozici 7 různých badge pro daný rok.
Aktuální skóre prvočísel:
PPSE kolem 306, GFN-17 kolem 1600, PPS přes 6600, GFN-18 lehce přes 10 000.
Jestli dobře počítám, tak 17. ročník.
Letos se také podařilo popohnat PPSE, aby se vešlo do Top5000 a tedy kvalifikovalo se do TdP.
Zajímavou otázkou je, jaká je pravděpodobnost najít prvočíslo na tom kterém projektu.
Zhruba takto:
PPSE 1:21k
PPS 1:65k
GFN-17 1:35k
Potencionální výhodou pro GFN-17 a PPS je, že tím lze získat dvě badge najednou - za nalezení prvočísla a za nalezení mega.
Druhá sada těchto je speciální - jen při Mountain Stage.
Třetí sada je vždy jen pro jednoho počtáře daný rok: za největší prvočíslo, za největší počet prvočísel a za největší skóre prvočísel.
Celkem je tedy k dispozici 7 různých badge pro daný rok.
Aktuální skóre prvočísel:
PPSE kolem 306, GFN-17 kolem 1600, PPS přes 6600, GFN-18 lehce přes 10 000.
Naposledy upravil(a) Honza dne ned 26 led, 2025 11:54, celkem upraveno 1 x.
Re: Tour de Primes 2025
Jo, pokud bych chtěl někdo ladit výkon, tak doporučuji tyto kandidáty:
GFN17 264860372^131072+1
PPS 183*2^5814122+1
GFN18 45073202^^262144+1
GFN17 264860372^131072+1
PPS 183*2^5814122+1
GFN18 45073202^^262144+1
Kdyby si někdo troufal, tak velmi zhruba
- forest
- Admin webu a fóra CNT
- rok narození: 03 bře 1977
- ID CNT statistics: 71
Nehrozí na některém z podprojektů nedostatek práce, pokud bychom se na něj všichni vrhli? Tedy třeba u toho GFN-17, který je pro zisk badges velice lákavý?
Turnaj na něm byl naposledy v lednu 2023.
Turnaj na něm byl naposledy v lednu 2023.
Hmm, to je relevantní otázka, ale nepříliš relevantní reference: 3-denním turnaj a měsíční TdP jsou trochu jiného charakteru.
Turnaj je opravdu intenzivně zaměřený na jeden projekt a v tom momentě dostává při krátkých jednotkách pár dní zabrat.
Navíc si lidé pronajímají na pár dním extra výkon.
Což v případě měsíčního TdP z pochopitelných důvodů není tak významné...snad kromě Mountain Stage, to je 19.2.
Lepší reference by byl loňský TdP.
Ano, GFN17 je určitě lákavá volba...a jakmile výkonnější počtáři uloví, většina se přesune na náročnější projekty.
Ti hodně výkonní mohou začít na GFN18 a v případě neúspěchu se vrátit k GFN17...takže se výkonově prostřídají se zbytkem.
Hmm, ta dynamika může být zajímavá v rámci strategie jednotlivých výkonnostních tříd.
Jednotek je dost, sieving dostatečný, takže by to mohla ohrozit spíše výjimečná událost.
Osobně začnu na GN17 a PPS a uvidí se.
(Mountain Stage asi PPSE).
Turnaj je opravdu intenzivně zaměřený na jeden projekt a v tom momentě dostává při krátkých jednotkách pár dní zabrat.
Navíc si lidé pronajímají na pár dním extra výkon.
Což v případě měsíčního TdP z pochopitelných důvodů není tak významné...snad kromě Mountain Stage, to je 19.2.
Lepší reference by byl loňský TdP.
Ano, GFN17 je určitě lákavá volba...a jakmile výkonnější počtáři uloví, většina se přesune na náročnější projekty.
Ti hodně výkonní mohou začít na GFN18 a v případě neúspěchu se vrátit k GFN17...takže se výkonově prostřídají se zbytkem.
Hmm, ta dynamika může být zajímavá v rámci strategie jednotlivých výkonnostních tříd.
Jednotek je dost, sieving dostatečný, takže by to mohla ohrozit spíše výjimečná událost.
Osobně začnu na GN17 a PPS a uvidí se.
(Mountain Stage asi PPSE).
- RoKro
- 52.6315789474 %
- rok narození: 29 črc 1970
- ID CNT statistics: 10234
- Kontaktovat uživatele:
Hehe, plánuju přesně stejnou strategii, jen nezapomenout přepnout při horské etapě.

Tak se nám TdP 2025 pěkně rozjíždí a již můžeme sledovat první zářezy.
- RoKro
- 52.6315789474 %
- Kontaktovat uživatele:
Nenapadá někoho, proč se mi u 9900X tasky na CCD1 počítají znatelně pomaleji, než na CCD0? Procesorový čas je podobný, ale elapsed je delší, takže to nebude tím, že by jedno CCD dostávalo těžší tasky, než druhé. I průměrné vytížení těch jader v ProcessLassu je viditelně nižší. Ten jeden task na GPU jsem zkoušel přiřadit na jádro z jednoho i z druhého CCD a vliv to nemělo. Frekvence ta "slabší" nijak výrazně nižší nemají, ale berou míň wattů a jsou chladnější. Na 7900 se to neděje. Hmm, ještě mě napadá, jestli to tak neřídí ten ryzen curve optimizer, mám ho nastaven v režimu all cores a to je ale myslím per CCD.

Zkus vypnout SMP.
Může v tom hrát roli core-to-core latence.
Případně cross-CCD latence, která byla při uvedení vysoká a byl na to později AGESA microcode update.
Jinak si přeci vyzkoušej balíček, který právě zajistí, že se počítají stejné jednotky naráz
Může v tom hrát roli core-to-core latence.
Případně cross-CCD latence, která byla při uvedení vysoká a byl na to později AGESA microcode update.
Jinak si přeci vyzkoušej balíček, který právě zajistí, že se počítají stejné jednotky naráz

- RoKro
- 52.6315789474 %
- Kontaktovat uživatele:
Možná jsem to nepodal správně. Ty "dva počítače" se stejným jménem jsou dva boinc klienti jednoho počítače, každý klient počítá díky afinitě v process lassu na "svém" CCD.
Balíček jsem samozřejmě napřed zkoušel, z něj mi vylezlo počítat to PPS na třech vláknech. Tím, že v process lassu mám afinity na CCD, tak cross CCD latence by v tom být neměla. Tedy pokud si správně vysvětluji ten pojem.
Leda by jedno CCD mělo rychlejší přístup ke keši, než druhé, ale tak moc?.
EDIT: Zkusím tedy ještě počítat na 2 vláknech bez SMT, jak se to zachová.
EDIT2: Nezměnilo se to tím, využití druhého CCD je stále znatelně nižší a časy výpočtu znatelně delší. Až na to bude troch času, vypnu v BIOSu tu curve optimalizaci, co se stane.
Balíček jsem samozřejmě napřed zkoušel, z něj mi vylezlo počítat to PPS na třech vláknech. Tím, že v process lassu mám afinity na CCD, tak cross CCD latence by v tom být neměla. Tedy pokud si správně vysvětluji ten pojem.
EDIT2: Nezměnilo se to tím, využití druhého CCD je stále znatelně nižší a časy výpočtu znatelně delší. Až na to bude troch času, vypnu v BIOSu tu curve optimalizaci, co se stane.

To spíše vypadá na TDP limit či podobné - např. curce optimalizace která by to mohla kurv...

Měl jsem již relativně zkraje štěstí - zabodovala doma grafika na GFN17.
Podle výkonu mi vychází odhadem 1 (max 2) zářezu na GFN17/GPU a 1 (max 2) na PPS/CPU - tak uvidím, jak to nakonec měsíce dopadne.
U GPU přehazuji na GFN18, kdyby náhodou a CPU nechávám na PPS.
-
- 26.3157894737 %
- rok narození: 01 led 1981
- ID CNT statistics: 15985
U Ryzenu 5950x jsem měl taky výkonnostní rozdíl mezi CCD, ale ne tak znatelný. Nicméně ten cpu byl v konfiguraci 8 jader na CCD. A teď si odpověz, má AMD v nabídce 4 jádro? Co když ty zmetkovité CCD se 4mi jádry párují s zdravými CCD? To by možná vysvětlovalo proč ty 4 jádra jedou rychleji - mají lepší přestup tepla, když ty další 4 jsou deaktivované. Nebo se v té specifikaci k tomu CPU výslovně hovoří že ty CCD jsou v konfiguraci 2*6? Ber to jako spekulaci, než aby to byla pravda, ale kdo ví.RoKro píše: ↑pon 03 úno, 2025 09:41 Možná jsem to nepodal správně. Ty "dva počítače" se stejným jménem jsou dva boinc klienti jednoho počítače, každý klient počítá díky afinitě v process lassu na "svém" CCD.
Pak to může být teoreticky něco v mikrokódu co ty jádra preferuje nebo nějaké věci co jedou na pozadí?
K vypnutí SMT jsem taky přistoupil a to na všech počítačích. Hlavně kvůli nedostatku RAM v určitých situacích a propadech ve výkonu větších než je přínos SMT/HT.
-
- 26.3157894737 %
Když koukám na ten obrázek z Hwinfo64, úplně dole, sekce Cores, tak tam jde vidět že to první CCD je silnější. Jsou tam i hvězdičkou vyznačena nejsilnější jádra. Toto určitě není hlavní důvod propadu výkonu. Co když je to rozdílnými jednotkami, třeba.RoKro píše: ↑pon 03 úno, 2025 07:52 Nenapadá někoho, proč se mi u 9900X tasky na CCD1 počítají znatelně pomaleji, než na CCD0? Procesorový čas je podobný, ale elapsed je delší, takže to nebude tím, že by jedno CCD dostávalo těžší tasky, než druhé. I průměrné vytížení těch jader v ProcessLassu je viditelně nižší. Ten jeden task na GPU jsem zkoušel přiřadit na jádro z jednoho i z druhého CCD a vliv to nemělo. Frekvence ta "slabší" nijak výrazně nižší nemají, ale berou míň wattů a jsou chladnější. Na 7900 se to neděje. Hmm, ještě mě napadá, jestli to tak neřídí ten ryzen curve optimizer, mám ho nastaven v režimu all cores a to je ale myslím per CCD.
obrázek_2025-02-03_073947237.png
obrázek_2025-02-03_074618101.png
Proto jsem naposledy včera doporučoval testovací balíček, který tuto proměnnou vyloučí...
- RoKro
- 52.6315789474 %
- Kontaktovat uživatele:
Ad rozdílné jednotky - on PG server distribuuje jednotky selektivně, že nějakým pc posílá spíš ty s vyšším FFT a jiným ty s nižším FFT?
Protože pokud ne, tak při nějakých 150 až 200 jednotkách spočítaných každým CCD za den by se ten poměr náročnějších a lehčích jednotek docela slušně zprůměroval, takže v tom bych důvod nehledal. Navíc by to snad nezpůsobovalo nižší využití těch jader.
Ale pro klid duše ještě tedy zkusím ten balíček a kouknu, jak je to se zatížením jader při počítání stejné jednotky.
EDIT: Tak při běhu testovacího balíčku je to mnohem vyrovnanější.
EDIT2: Dělá to počítání na GPU. Když ho vypnu, zatížení obou CCD se srovná. A je jedno, jestli GFN úlohu mám volně, nebo s afinitou na nějaké jádro prvního CCD, nebo s afinitou na nějaké jádro druhého CCD. Vždy se tím omezí druhé CCD.
Protože pokud ne, tak při nějakých 150 až 200 jednotkách spočítaných každým CCD za den by se ten poměr náročnějších a lehčích jednotek docela slušně zprůměroval, takže v tom bych důvod nehledal. Navíc by to snad nezpůsobovalo nižší využití těch jader.
Ale pro klid duše ještě tedy zkusím ten balíček a kouknu, jak je to se zatížením jader při počítání stejné jednotky.
EDIT: Tak při běhu testovacího balíčku je to mnohem vyrovnanější.
EDIT2: Dělá to počítání na GPU. Když ho vypnu, zatížení obou CCD se srovná. A je jedno, jestli GFN úlohu mám volně, nebo s afinitou na nějaké jádro prvního CCD, nebo s afinitou na nějaké jádro druhého CCD. Vždy se tím omezí druhé CCD.
Naposledy upravil(a) RoKro dne úte 04 úno, 2025 20:44, celkem upraveno 2 x.

-
- 26.3157894737 %
Tak proč to pomalejší CCD jich dostalo více? Viz ten první obrázek.
-
- 26.3157894737 %
To bude chyba na mojí straně, sorry.
Asi je potřeba udělat zmiňovaný test z balíčku se stejným kandidátem. Něco krátkého.
Asi je potřeba udělat zmiňovaný test z balíčku se stejným kandidátem. Něco krátkého.