Vodní chlazení

Diskuse týkající Hardware a to jak všeobecné, tak i přímo o tom co máte právě doma, nebo na čem zpracováváte DC projekty.

Moderátoři: petnek, nenym, Zelvuska, Anubis

Odpovědět
Zpráva
Autor
Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

Vodní chlazení

#1 Příspěvek od Gals » pon 12 bře, 2007 21:04

Chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti s vodním chlazením. Na novém pc o něm vážně uvažuji, ale neznám nikoho kdo by ho tu měl. Takže co byste doporučily atd...

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#2 Příspěvek od forest » úte 13 bře, 2007 06:56

Opravdu nikoho neznáš :?:
http://gallery.czechnationalteam.cz/thu ... hp?album=5
:lol:

Klidne se ptej na co potřebuješ, mám s vodníkem již 4 leté zkušenosti a nic jiného bych doma nechtěl. Ta tichost je prostě NÁDHERNÁ :wink:

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Gals » úte 13 bře, 2007 23:32

Mno schválně jsem to té věty napsal "tu", myslel jsem jako tady v okolí ne na netu :)

Dívám se, že vlastní výroba. Mno tak do toho bych se radši nepouštěl. Uvažoval jsem spíš o nějakém setu, který se prodává. PC mám zaplý nonstop v pokoji kde spím. U toho co mám teď ten hluk není problém, ale u nového kde se chystám sestavit krapet výkonnější sestavu, už by mohl být. Vodní chlazení, kde je kapalina chlazená přídavným větráčkem, tak to bych si asi moc nepomohl. Zamlouvá se mi spíš něco od Zelmanu s tou chladící věží, ale zas to všechno stojí od 5k nahoru. Navíc něco jako zdroj s vodním chlazením asi ještě žádnýho výrobce nenapadl, takže to by mi tam hučelo pořád. Tak si říkám jestli by se nenašli nějaký klasický tichý větráčky za nějakejch těch 2x500,- než kupovat vodníka za 5k. Ale na druhou stranu by zas odpadl problém s prachem, kterým se mi tu ty větráčky zanášejí docela rychle...

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Gals » úte 13 bře, 2007 23:58


Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#5 Příspěvek od forest » stř 14 bře, 2007 07:42

Pokud chceš něco kompletního a bez práce, tak ti mohu doporučit dvě různá řešení za poměrně dobrý peníz:

http://www.vodnichlazeni.cz/
a
http://viscool.com/?page=prod&pol=22

Osobně bych doporučoval Viscool už jen pro ten pasivní výměník kterým se vyhneš jakémukoliv ventilátoru a uchladil i mého starého Prescotta :wink:
Je to ale složitější na převoz, pokud s tím PC nějak cestuješ.

Osobně ale doporučuji si to poskládat sám a nakoupit si na to jen díly, jelikož jen tak se dostaneš na nejlepší hodnoty v chlazení a je to poměrně jednoduché.

Jinak myslím že vodou chlazený zdroj nemá moc význam a musel by jsi si ho udělat sám. Pokud si koupíš nějaký tichý s velkou vrtulí a termoregulací otáček, tak ho moc neuslyšíš a nebo si můžeš koupit i pasivní zdroj které se prodávají.

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Gals » stř 14 bře, 2007 23:26

Mno záleží jak by to uchladilo třeba:
nVidiu 8800 GTX a Intel Core 2 Duo E6600
i s možností nějakýho přetaktování, když už bych do toho investoval :)
O jiné grafice zatím neuvažuju, protože když už tak DX10. A ten procesor zrovna co bude mít dobrej poměr cena/výkon v tu dobu...
Co jsem se díval na testy toho Zalmana 2 tak ten to dá bez větráčků i s přetaktováním, ale zase palba cena okolo 9k a na brzkej pokles cen to nevypadá :(

Uživatelský avatar
wert668
21.0526315789 %
21.0526315789 %
Příspěvky: 182
Registrován: stř 24 led, 2007 20:26

#7 Příspěvek od wert668 » stř 14 bře, 2007 23:55

Rozhodně bych víc věřil http://viscool.com/?page=prod&pol=22 než tomu Zalmanu, to je taková hračka pro děti. Zalman Reserator 1V2 nemá smysl kupovat a Zalman Reserator 2 je zase předražený.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#8 Příspěvek od forest » čtv 15 bře, 2007 07:15

Gals píše:Mno záleží jak by to uchladilo třeba:................
Když mně ten pasivní výměník od Viscool uchladil Prescotta 3,6Ghz přetočeného na 4,28Ghz na max 60°(tedy asi nepřehřívanější CPU pod sluncem) tak s jakýmkoliv C2D které mají minimální nároky na chlazení nemůže mít vůbec prohlém. Mám jej už cca 2 roky a prozatím jsem s ním uchladil vše a to taktuji vždy co to PC snese, takže toho se rozhodně bát nemusíš :lol:

Jen bych fakt doporučoval si to poskládat, protože rozhodně nejlepší chladící bloky dělá Galaxi a to bych řekl že jsou nejdůležitější díly na celém vodníku. Pokud tedy mohu doporučit, tak komplet bez bloků od Voscool a bloky si koupit u Galaxiho:
http://www.galaxi.cz/

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Gals » čtv 15 bře, 2007 14:05

Ok tak jestli to teda dá, tak za tu cenu je to daleko přijatelnější. Mno namontuju si to v klidu sám, já jen jako aby seděli velikosti těch hadiček a tak, protože se mi nechce po obchodech shánět nějaký koncovky a podobně...
btw ta stránka na galaxi nějak nefachčí :(

Uživatelský avatar
pepiik
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 221
Registrován: pát 19 led, 2007 16:20
Bydliště: ČL
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pepiik » čtv 15 bře, 2007 15:41

ten viscool vymenik vypada fakt dobre :twisted:
skoda jen ze se ta galaxi stranaka nenacita :(
/\/\/ Obrázek \/\/\ . . . WCG:ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek . . . Obrázek
I like this profil: Einstein, Roseta, Malaria, uFluids, PrimeGrid, Simap, SETI, Lieden, QMC. Předem děkuji Pepiik

Uživatelský avatar
pepiik
26.3157894737 %
26.3157894737 %
Příspěvky: 221
Registrován: pát 19 led, 2007 16:20
Bydliště: ČL
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od pepiik » čtv 15 bře, 2007 16:07

tak ted se mi galaxi konecne nacetlo a vypada to taky moc pekne
/\/\/ Obrázek \/\/\ . . . WCG:ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek . . . Obrázek
I like this profil: Einstein, Roseta, Malaria, uFluids, PrimeGrid, Simap, SETI, Lieden, QMC. Předem děkuji Pepiik

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#12 Příspěvek od forest » čtv 15 bře, 2007 16:53

Kdyžtak koukněte do naší týmové galerie na můj PC, tam přesně tu kombinaci Galaxiho bloků a výměníku Viscool co mám doma mám nafocenou, fakt mohu jen doporučit.

http://gallery.czechnationalteam.cz/thu ... hp?album=5

Spojky jsem bral o Legrise, ale to není nutné, stačí co dodává Viscool.

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Gals » čtv 15 bře, 2007 20:09

A jdou taky případně odpojit bez vypouštění té kapaliny?

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Gals » čtv 15 bře, 2007 20:35

Takže teda zatím to vypadá takto, kdyžtak doplň jestli něco chybí :)
Galaxi
WB CPU - Plexi - 600,-
WB GPU - Plexi - 500,-
WB NB - Plexi - 400,- /záleží jestli bude potřeba
WB HDD - Hliník - 550,- /případně potom
je potřeba ještě něco na uchycení?

Viscool
ČERPADLO+EXPANZ+RELE - 1070,-
PASÍVNY RADIÁTOR - 1140,-
SPÍNACIE RELÉ Hengstler - 150,- /pokud je to potřeba...
HADICA SILOCON 12 - 135,- /doufám že jednou bude stačit a 12mm mají ty přípojky od galaxi
nevím co ještě ty kovový věci a tak nebo jestli se to dá natahat jen hadičkama

+ještě asi nějaká ta speciální kapalina?
+co šroubky dávají je k tomu?

To jsou přibližně 4k bez chlazení hdd + aspoň takovejch 300,- doprava...

Takže tím jsem si odpověděl asi na tu otázku předtím, že odpojit to bez vypuštění nejde...

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#15 Příspěvek od forest » čtv 15 bře, 2007 21:10

Gals píše:A jdou taky případně odpojit bez vypouštění té kapaliny?
No na to právě mám ty prvky od Legrise, dají se ty rychlospojky dát kam tě napadne a kdykoli rozepnout bez úniku vody.

Kdyžtak můžu ty rychlospojky sehnat za hodně dobrou cenu kdyby je někdo chtěl. Já je mám namontované rovnou na Case, takže když jej potřebuju přenést, tak výměník odpojím a na místě zase připojím, je to dost praktické i při výměně desky když se dá i dejska s blokama odpnout, vyndat a pak zase připnout.

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#16 Příspěvek od forest » čtv 15 bře, 2007 21:15

Gals píše:případně potom je potřeba ještě něco na uchycení?
Ano na uchycení je třeby spony, ale ty Galaxi má také když si je nebudeš schopný vyrobyt sám.
Gals píše: SPÍNACIE RELÉ Hengstler - 150,- /pokud je to potřeba...
to relé je součástí toho balíku s čerpadlem, takže by jsi měl zbytečně dvě.
Gals píše: +ještě asi nějaká ta speciální kapalina?
kapalina se používá normální destilka do které kápneš trošku Cilitu :wink:
Gals píše: +co šroubky dávají je k tomu?
Nevím jaký šrouby myslíš.

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Gals » pát 16 bře, 2007 14:23

Za kolik bys je sehnal cca ty rychlospojky?
Jo a jak to máš vyvedený z té case? To sis tam navrtal díry či jak? Třeba u toho od Zalmana jsem viděl jakejsi plíšek, který se tam dá do jednoho slotu a z jsou v něm dvě díry pro ty hadičky, ale tady u toho galaxi nebo viscool jsem to nenašel.

Jo ty spony jsem u toho galaxi viděl, ale nemají k nim popisy. Snad to bude ta Spona P4...

Ok, takže spínač škrkám.

Pokud to stačí jen takhle, tak tím líp. Aspoň když to vypustím tak nebude problém sehnat novou tu kapalinu :)

Šroubky na upevnění těch bloků popř. spon...

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#18 Příspěvek od forest » pát 16 bře, 2007 19:50

Cenu těch rychlospojek ti napíšu po SZ.
Je potřeba komplet těchhle dílů:
samice+samec+ z každé strany do toho našroubovat tuhle redukci.

Vyvrtal jsem jednoduše do Case díru nahoře a dole a tu spojku když spojíš, tak přesně tu díru vyplní a těsní, jelikož plech na Case není moc silný.

Když se to rozpojí, tak se to automaticky v obou těch dílech zavře, takže ani z jednoho konce neteče voda :wink:

Gals
10.5263157895 %
10.5263157895 %
Příspěvky: 63
Registrován: čtv 22 úno, 2007 17:38
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Gals » sob 24 bře, 2007 14:46

Ještě mě tak napadlo jestli u nejnovějších grafickejch karet stačí chladit jen gpu, protože u některejch těch chlazení bývají i další součástky pro chlazení jinejch věcí...

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 17858
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

#20 Příspěvek od forest » sob 24 bře, 2007 19:22

Osobně GPU vodou momentálně nechladím, ale většinou stačí sundat jen ten větrák a na ty chladící plechy co tam jsou (tedy nalepené i na stabilizátorech a pamětech) se upevní vodní blok.

Odpovědět

Zpět na „Hardware“