Základní informace o projektu

Fórum o projektu
Odpovědět
Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Základní informace o projektu

#1 Příspěvek od forest »

Kosmické mikrovlnné pozadí (Cosmic Microwave Background - CMB), je první světlo uvolněné poté, co vesmír vznikl při Velkém třesku (Big Bang). Záření, které ho tvoří, se od hmoty oddělilo asi 380 000 let po vzniku vesmíru a dnes má teplotu pouhých 2,73°K. Z jeho drobných změn, lze usuzovat vývoj našeho vesmíru.
Vědci zkoumají toto slabého záření v naději, že z informací které CMB v sobě nese o vzniku a dětských letech vesmíru, získají odpověď i na některou ze základních kosmologických otázek.

Od 70. let 20. století fyzikové dosáhli zásadního poznání základních částic a fyzikálních zákonů, jimiž se hmota, energie, prostor a čas řídí. Výzkumníci bezpočtem experimentů potvrdili "Standardní model" elementárních částic. Všechny jeho předpovědi se prokázaly jako pravdivé. Série experimentálních a teoretických průlomů, které vedly k vypracování Standardního modelu, lze považovat za jeden z největších vědeckých úspěchů fyziky 20. století.

Astrofyzikální měření v průběhu 90. let 20. století potvrdila, že pouze asi 5 procent hmoty vesmíru je tvořeno viditelnou hmotou popsanou Standardním modelem. Asi 95 procent hmoty vesmíru se skládá z temné hmoty a temné energie, jejichž podstata a základní vlastnosti jsou dosud velkou záhadou. Standardní model, který představuje elegantní popis vesmíru, proto bude nutné začlenit do nové, širší teorie, která vysvětlí nové objevy a jevy. Výsledkem bude revoluce ve fyzice elementárních částic a vysokých energií, srovnatelná se vznikem kvantové teorie a fyziky elementárních částic.

Nejpřesnější odhady omezení parametrů temné hmoty pocházejí z kosmologických měření. Frekvence a amplituda závislosti fluktuací kosmického mikrovlnného pozadí (CMB, Cosmic Microwave Background), které měří kosmická observatoř WMAP (a v budoucnosti bude měřit sonda Planck), jsou citlivé jak na celkovou hustotu hmoty, tak na hustotu baryonní hmoty ve vesmíru.
Hlavním pokrokem v tomto výzkumu by mělo být již dlouhoočenané vynesení sondy Planck do vesmíru, které je plánované na polovinu roku 2008.

Během historie lidstva se vědecké teorie a experimenty se stále větším úspěchem pokoušejí odpovědět na základní otázky vesmíru, jako je jeho podstata, co je hmota, energie, prostor a čas, odkud jsme se vzali a jaký bude náš další osud.
Projekt by měl pomoct při odhalování alespoň některých těchto otázek.

Stránky projektu: http://www.cosmologyathome.org/

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 19642
Registrován: pát 27 říj, 2006 10:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: BOINC / Cosmology

#2 Příspěvek od forest »

Problémy které byly v posledních měsících už by měly být vyřešeny. Jsou v období personálních změn. Scott byl přijat na nějaký astronomický program do Illinois a rovněž člověk co se staral o grafiku webu a grafický výstup projektu jde pryč a to do Hollywoodu. Za tyhle lidi hledají momentálně náhradu.

Upozorňují že se stále jedná o Beta projekt, kde může docházet (a občas i docházelo) k tomu že některá práce z různých příčin nebyla ohodnocena. Proto i měli tak vysoké ohodnocení. Po návratu na aplikaci s větším rozlišením a tedy i dobou výpočtu již zvedli ohodnocení jen o málo oproti těm původním mnohem kratším jednotkám, protože prý již by nemělo docházet k takové chybovosti. Osobně se mně zdá že je nyní chybovost větší, ale to je jen můj pohled na věc.

Toto léto jim vypršel grant, kterým byl zajištěn provoz projektu a tak se pokoušeli najít nové prostředky na pokračování ve výzkumu. To se jim naštěstí podařilo u NASA a tak prý mohou v klidu pokračovat dále a o budoucnost projektu tedy nemáme mít strach.
Bohužel si myslím že obětavce jakým byl Scott budou jen těžko hledat.

Odpovědět

Zpět na „Cosmology@Home“