Da se omezit vyuziti GPU?

Sekce pro všeobecné rady a návody z oblasti DC projektů

Moderátoři: petnek, Zelvuska, nenym

Odpovědět
Zpráva
Autor
msygota
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 07 úno, 2013 23:15
rok narození: 02 bře 1924
ID CNT statistics: 235

Da se omezit vyuziti GPU?

#1 Příspěvek od msygota » čtv 07 úno, 2013 23:26

U CPU to lze snadno v boinc managerovi, ale lze to stejne omezeni nastavit i u GPU? jde mi jak o spotrebu tak hlavne o hlasitost vetracku, ktery se samozrejme pri 100 procentnim vyuziti GPU rozjede naplno...kdybych to dal treba na 70 procent, porad to bude vykonnejsi nez CPU, pokud jde o kredity...


A jeden obecny dotaz - da se v kostce rict, proc jsou graficky karty o tolik moc vykonnejsi v projektech nez i treba vic jadrovy procesory? kdyz mam doma ted treba 3,2GHz ctyrjadro, tak sem si rikal, ze to je fajn moderni procesor, ale proti 3 roky stare ATI HD 5750 je to zjevne slabota :)

nenym
78.9473684211 %
78.9473684211 %
Příspěvky: 6691
Registrován: úte 13 led, 2009 15:33
rok narození: 0- 0-1956
ID CNT statistics: 10124

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#2 Příspěvek od nenym » pát 08 úno, 2013 07:28

Regulace GPU load prostředky Boincu není možná, prostředky třetí strany ano, třeba efmer throttle.
Na CPU máš čtyřádro, v GPU několikaset jádro a navíc superrychlou VRAM hned vedle výpočetních prvků, není se co divit. Protože však na GPU jde o paralelní výpočty, většina běžných algoritmů je bez úprav nepoužitelná, napsat výkonnou několikasetvláknovou aplikaci s proměnným počtem vláken (podle hostitelské GPU) je práce pro specialisty. Navíc většina výpočtů na paralelní výpočet ani nejde převést, protože k pokračování je nutné znát výsledky předchozího běhu algoritmu.
Třeba Albert&Einstein není na GPU žádný zázrak, protože používá pouze 50 paralelních vláken.
Prý už není krize; pořád jím plesnivé sýry, piji staré víno a jezdím v autě bez střechy.
UotD 464x
Obrázek 2xObrázek 7xObrázek 10xObrázek Obrázek
Obrázek

eLPeCKo
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 767
Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
ID CNT statistics: 12781
Bydliště: Brno

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#3 Příspěvek od eLPeCKo » pát 08 úno, 2013 15:03

Hmmm škoda, že to nejde, taky bych byl pro....
A dá se nějak omezit aktivita GPU časovým obdobím kdy počítat a kdy ne ?
Například uvedu chci aby CPU počítalo pořád, ale GPU chci aby jelo jenom dejme tomu od 10:00 do 14:00.....
Předem díky za odpověď. 22rrr
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9646
Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#4 Příspěvek od vkliber » pát 08 úno, 2013 16:24

eLPeCKo píše:...
A dá se nějak omezit aktivita GPU časovým obdobím kdy počítat a kdy ne ?
...

V nastavení BOINC tato volba není (dá se tam pouze časovat výpočty pouze celkově).

Ale napadá mě jak toho dosáhnout. V cc_config lze zakázat počítat na GPU, takže si napsat jeden cc_config pro počítání na GPU a druhý pro nepočítání na GPU, dále si napsat jeden skriptík v plánovači úloh na zapnutí a druhý na vypnutí a v určitých časových intervalech ty cc_configy přehazovat 45cc .
Podobná varianta je nastavit exclusive app pro GPU a plánovač by tuto aplikaci pouštěl a killoval.

EDIT : reakce na eLPeCKo.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#5 Příspěvek od Dadu from Silesia » pát 08 úno, 2013 16:34

Taky se dá použít podtaktování ve 3D jak grafického procesoru tak pamětí. Mojí 5850 ve 3D klesne spotřeba při frekvenci pamětí z 1000 na 300 Mhz cca o 30W. Software sapphire trixx.
Obrázek

msygota
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 07 úno, 2013 23:15
rok narození: 02 bře 1924
ID CNT statistics: 235

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#6 Příspěvek od msygota » ned 10 úno, 2013 11:45

Jenze kdyz podtaktuju GPU, tak zas pri hrach mi to nepojede jak chcu :)

jiri kovar
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1041
Registrován: ned 20 črc, 2008 08:31

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#7 Příspěvek od jiri kovar » ned 10 úno, 2013 12:13

Napadá mě: proč nejet jen ty projekty, které kartu v default nastavení vytěžují málo, např. EINSTEIN, POEM, WCG-HCC.
Další možností je nastavit v BM-aktivity: "Počítat na GPU jen když počítač není využíván". Tato varianta je trochu problémová, že se nepočítá ani, když třeba něco píšeš nebo čteš webové stránky. Na druhou stranu by to mohlo trhat video-chce to vyzkoušet. Máme v týmu vyzkoušenou první variantu a normálně se dá na počítači projektovat v ARCHI CADu včetně vizualizací. Na hraní her je lepší vypnout výpočty natvrdo.

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#8 Příspěvek od Dadu from Silesia » ned 10 úno, 2013 15:47

Když hraju hry tak nepočítám a přepnu si profil na default.
Obrázek

eLPeCKo
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 767
Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
ID CNT statistics: 12781
Bydliště: Brno

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#9 Příspěvek od eLPeCKo » ned 10 úno, 2013 20:47

Moje základní otázka byla na komplu ke kterému nemám přístup a nešahám naň a počítá to dle preferencí.....
Což takty hodím zpátky, když jdu hrát moc nesplňuje :smt023
Asi vyzkouším tipy od vklibera, ale nevím kdy budu fyzicky u počítače 22rrr
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#10 Příspěvek od Dadu from Silesia » pon 11 úno, 2013 01:17

Sorry
To bylo pro msygota.
Obrázek

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9646
Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#11 Příspěvek od vkliber » pon 11 úno, 2013 10:53

Pokud chceš vypnout počítání na GPU pouze při hraní nějaké hry, stačí ji nastavit do exclusive app pro GPU.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#12 Příspěvek od Dadu from Silesia » pon 11 úno, 2013 16:30

Jenže to pozastaví všechny výpočty i na CPU. A většina her jede 1 - 2 vlákna až na pár vyjímek 2+.
Takže to nepoužívám a při hraní jedou 2 - 3 jádra pro výpočty.
Vyplatí se to jen u těch optimalizovaných her.
Obrázek

Uživatelský avatar
vkliber
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 9646
Registrován: čtv 29 bře, 2007 09:41
ID CNT statistics: 1
Bydliště: Brušperk, 48 let
Kontaktovat uživatele:

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#13 Příspěvek od vkliber » pon 11 úno, 2013 18:16

Dadu from Silesia píše:Jenže to pozastaví všechny výpočty i na CPU. A většina her jede 1 - 2 vlákna až na pár vyjímek 2+.
Takže to nepoužívám a při hraní jedou 2 - 3 jádra pro výpočty.
Vyplatí se to jen u těch optimalizovaných her.

NeNeNe. 45cc
Koukni do manuálu, jsou tam dvě rozdílné vlastnosti :

Kód: Vybrat vše

  <exclusive_app>exe</exclusive_app>
  <exclusive_gpu_app>exe</exclusive_gpu_app>
Nezkoušel jsem, ale podle manuálu by mělo dojít k pozastavení výpočtu na GPU nebo CPU. Volba pro CPU je od verze 6.3.13, volba pro GPU je od 6.10.20.
Statistiky CNT | Projekty CNT | Distribuované výpočty CNT | SETI CNT | Einstein CNT
.....::::: Proč se mít nejlépe, když se můžu mít čím dál tím stejně :::::.....
Moje skromná statistika tady , tady , tady nebo grafy.
˙ıɔıqɐɹʞ ʌ ǝןɐ 'ıןʇʎd ʌ ǝɔıɾɐz ǝʇɾndnʞǝu ʎpʞıu ˙˙˙

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#14 Příspěvek od Dadu from Silesia » pon 11 úno, 2013 21:35

Tak to já myslím funkci co je v manageru né ruční editaci. Zase jsem se přiučil. 45uu
Obrázek

Uživatelský avatar
forest
Admin webu a fóra CNT
Admin webu a fóra CNT
Příspěvky: 16834
Registrován: pát 27 říj, 2006 09:19
rok narození: 03 bře 1977
ID CNT statistics: 71
Bydliště: Újezd u Brna

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#15 Příspěvek od forest » stř 13 úno, 2013 06:14

Já bych tohle udělal jednoduše, přes "plánované úlohy" ve woknousích. Stačí si udělat jeden baťák, který bude výpočty na daném GPU projektu povolovat a druhý, který je zakáže. Čas, kdy se který pustí si pak v tom plánovači nastavíš a nastavíš puštění každý den, tedy neustále, nebo jak ti to bude vyhovovat. CPU projekty a jejich nastavení, to přitom nijak neovlivní.

Nebo pokud by jsi to chtěl nějak měnit, tak povol vzdálený přístup a ten příkaz si naplánuj na svém PC. Dálkově tak můžeš ten BM ovládat stejným způsobem a kdykoliv si to u sebe přenastavovat.

eLPeCKo
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 767
Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
ID CNT statistics: 12781
Bydliště: Brno

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#16 Příspěvek od eLPeCKo » sob 16 bře, 2013 20:22

Tak jsem nastavil vlc.exe do GPU exclusive apps a testoval jsem, žel testy dopadli špatně :smt022
Nastavení je počítat na GPU dle předvoleb, v cc_config je v sekci options přidán řádek <exclusive_gpu_app>vlc.exe</exclusive_gpu_app> a když spustím vlc, tak se nic neděje a GPU jede vesele dál :smt022
Koukal jsem do správce úkolů a proces je tam označen jako vlc.exe *32 ale ani při takovémto zápisu v cc_config to odmítá spolupracovat jak bych si přál :smt102
Neřešili jste někdo podobný problém, nebo napadá někoho v čem by to mohlo být ?
Předem díky za nápady a rady 22rrr
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#17 Příspěvek od Dadu from Silesia » sob 16 bře, 2013 21:24

Člověče já používám tu funkci co je v manageru - výpočetní předvolby - exkluzivní aplikace - spouštecí .exe.
Teď mám asteroid + milka a pozastavuje se to normálně.
Boinc 7.0.28 64bit

edit pravda pozastaví se všechno to ty nechceš.
Naposledy upravil(a) Dadu from Silesia dne sob 16 bře, 2013 21:31, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

eLPeCKo
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 767
Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
ID CNT statistics: 12781
Bydliště: Brno

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#18 Příspěvek od eLPeCKo » sob 16 bře, 2013 21:31

ale ta funkce je jenom pro CPU, nebo se pletu ?
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.

Dadu from Silesia
47.3684210526 %
47.3684210526 %
Příspěvky: 1048
Registrován: úte 03 úno, 2009 21:23
rok narození: 03 bře 1984
ID CNT statistics: 10156
Bydliště: Opava

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#19 Příspěvek od Dadu from Silesia » sob 16 bře, 2013 21:31

ne stopne to vše
Obrázek

eLPeCKo
42.1052631579 %
42.1052631579 %
Příspěvky: 767
Registrován: pát 27 led, 2012 22:20
ID CNT statistics: 12781
Bydliště: Brno

Re: Da se omezit vyuziti GPU?

#20 Příspěvek od eLPeCKo » sob 16 bře, 2013 21:40

Tak to nic...já potřebuji stopnout jenom GPU..... 33aaa
Obrázek
Tady něco málo o tom na čem počítám.

Odpovědět

Zpět na „Rady a návody“